Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων - Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων - Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα
"Aν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα", ανέφερε ο Χ. Γώγος
Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί», ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα, ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία.
Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.
Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο.
Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά».
Κατά τον ίδιο, «τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο.
Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επανέλαβε πως αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος «αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα.
Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού».
«Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα.
Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.
Σχετικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, σημείωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, κοντά στο 1 και σε μια εβδομάδα θα υπάρχει εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων.
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.
Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων».
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες και ο αριθμός των ασθενών.
«Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες.
Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων.
Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού.
Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Πρόσθεσε πως «ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης