Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οργή στην Τουρκία για παλαιότερες δηλώσεις του Joe Biden περί «αυταρχικού» Erdogan

Οργή στην Τουρκία για παλαιότερες δηλώσεις του Joe Biden περί «αυταρχικού» Erdogan
Σύμφωνα με την Άγκυρα το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που αφορά και την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση
Η Τουρκία επέκρινε έντονα ως «παρεμβατικά» τα σχόλια που είχε κάνει ο Αμερικανός Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Joe Biden τον Δεκέμβριο του 2019, όταν τάχθηκε υπέρ μίας νέας προσέγγισης των ΗΠΑ απέναντι στον «αυταρχικό» πρόεδρο Tayyip Erdogan και της στήριξης στην τουρκική αντιπολίτευση.  
Τα σχόλια του Biden στους New York Times επανεμφανίστηκαν σε ένα βίντεο που τον έκανε το πιο δημοφιλές θέμα στο Twitter στην Τουρκία.
Ο Biden πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, λέει στο βίντεο ότι «ανησυχεί πολύ» για τη στάση του Erdogan απέναντι στους Κούρδους στην Τουρκία, τη μερική στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία και την πρόσβασή του σε αμερικανικά αεροδρόμια που βρίσκονται στη χώρα, στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
«Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση τώρα, καθιστώντας σαφές ότι υποστηρίζουμε την ηγεσία της τουρκικής αντιπολίτευσης», δηλώνει ο Biden στο βίντεο.
«Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα», έλεγε ο Biden πριν από εννέα μήνες, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενθαρρύνει τους Τούρκους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να είναι σε θέση να αναλάβουν και να νικήσουν τον Erdogan.
Όχι με πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσα από την εκλογική διαδικασία», μεταδίδει το Reuters.

Η αντίδραση της Τουρκίας

«Η ανάλυση του Joe Biden για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία», σχολίασε μέσω twitter o  εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin, επικρίνοντας με τη σειρά του τα σχόλια που είχε κάνει ο Αμερικανός Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Joe Biden τον Δεκέμβριο του 2019.
Μετά τη χθεσινή απάντηση που έδωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Fahrettin Altun λέγοντας ότι τα σχόλια «αντανακλούν πολιτικά παιχνίδια και μια παρεμβατική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία» και είναι ασυμβίβαστα με τις τρέχουσες διπλωματικές σχέσεις, τη σκυτάλη πήρε την Κυριακή 16/8 μέσω twitter o  εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin.
Ο Kalin έγραψε ότι «η  ανάλυση του Joe Biden για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία.
Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει.
Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως.
Θα πληρώσετε το τίμημα».
Image
Σε απάντηση, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Fahrettin Altun το Σάββατο 15/8 είπε ότι τα σχόλια «αντανακλούν πολιτικά παιχνίδια και μια παρεμβατική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία» και είναι ασυμβίβαστα με τις τρέχουσες διπλωματικές σχέσεις.
«Κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στη βούληση και τη δημοκρατία του έθνους μας ή να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του προέδρου μας ο οποίος εκλέχθηκε με λαϊκή ψήφο», έγραψε ο Altun στο Twitter, υπογραμμίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι απροσδόκητες δηλώσεις που δεν έχουν θέση στη διπλωματία από έναν προεδρικό υποψήφιο, από τον σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απαράδεκτες και για την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Οι δηλώσεις του Biden  προκάλεσαν και την  αμηχανία στην αντιπολίτευση στον Erdogan,  ο οποίος συχνά κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων.
Αξιωματούχοι του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πήραν  τις αποστάσεις τους καλώντας να «γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Τουρκίας», ενώ τις  δηλώσεις  Biden καταδίκασαν πολιτικοί και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Biden.
Ο Biden έκανε τις δηλώσεις αυτές τη 16η Δεκεμβρίου του 2019, προτού θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης