Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός Τούρκος Γεωλόγος - «Η Ελλάδα έχει παράνομες απαιτήσεις, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο πηγή ρήξης με την Τουρκία»

Προκλητικός Τούρκος Γεωλόγος - «Η Ελλάδα έχει παράνομες απαιτήσεις, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο πηγή ρήξης με την Τουρκία»
Τα βασικά προβλήματα και αιτίες ρήξης της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο αναφέρει ο Cemal Aslan Τούρκος Γεωλόγος με εξειδίκευση στο πετρέλαιο.
Η Ελλάδα έχει παράνομες απαιτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα βασικά προβλήματα και αιτίες ρήξης της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο αναφέρει ο Cemal Aslan Τούρκος Γεωλόγος με εξειδίκευση στο πετρέλαιο.
Δεν υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανάλυση του αναφέρει τα εξής
«Η Ελλάδα έχει άδικες και παράνομες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.
Ελλάδα και ΕΕ, προετοιμάζουν το έδαφος ενάντια στα εθνικά οικονομικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας.
Θέλουν να προκαλέσουν διπλωματική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και η αποκλειστική ιδιοκτησία της οικονομικής ζώνης στο νησί Meis το Καστελόριζο δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με ευρύτερες γεωγραφικές οριοθετήσεις.
Ο καθορισμός της διμερούς θαλάσσιας δικαιοδοσίας "δίκαιη" αρχή είναι απαράδεκτη παραβιάζοντας τα δικαιώματα Τούρκων και Τουρκοκυπρίων.

Το Oruc Reis ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.
 Η Ελλάδα, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο τομέας δραστηριότητας του Oruç Reis ανήκει σε αυτήν, ξεσήκωσε τον διεθνή παράγοντα.
Το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό το ελληνικό νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία.
Για το Καστελόριζο η Ελλάδα απαιτεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας.
Στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημειώνεται η μάχη της Navtex με επίκεντρο το Καστελόριζο, ο καθορισμός της δικαιοδοσίας του νησιού έφερε ξανά τη συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.
Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη θέση ότι όλα τα νησιά έχουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ισχυρίζεται ότι τα νησιά θα αντιμετωπίζονται όπως και η ηπειρωτική χώρα, ακόμα κι αν είναι ένα μικρό νησί, θα έχει  αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Η Ελλάδα στηρίζει την αξίωσή της, ειδικά γύρω από την Κρήτη, στη διατριβή ότι τα νησιά έχουν τα δικά τους αποκλειστικά δικαιώματα οικονομικής ζώνης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιώντας τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζο, η Τουρκία σε μια θαλάσσια περιοχή 189 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μια έκταση 41 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ακραία.
Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο και οι προηγούμενες αποφάσεις αντικρούουν τα ελληνικά επιχειρήματα.
Υπάρχουν πολλές αποφάσεις ότι τα νησιά δεν έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Κατά συνέπεια, λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές τοποθεσίες των νησιών, τα παράκτια μήκη και η γεωγραφία τους.
Ούτε στις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις ούτε στις διμερείς συμφωνίες, τα νησιά δεν έχουν ναυτική δικαιοδοσία.
Η Τουρκία, πλην νησιών έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.
d 1
Τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου

Σύμφωνα με το άρθρο 70, τα άρθρα 122, 123, το άρθρο 300 της UNCLOS, δεν μπορούν τα χωρικά ύδατα να αυξηθούν σε 12 ναυτικά μίλια με μονομερή απόφαση.
Η Ελλάδα σε πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία, παραιτήθηκε από  τα δικαιώματά της από το σύμπλεγμα 11 νησιών Διαπόντια που αποτελούν το δυτικότερο μέρος της Ελλάδος.
Η Ελλάδα ωστόσο υποστηρίζει ότι στο Ανατολικό Αιγαίο επικρατεί άλλο καθεστώς.

Στο επίκεντρο το Καστελόριζο…

Η αναγνώριση του Καστελόριζου ότι τελεί στο ίδιο καθεστώς με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί καν να συζητηθεί.
Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα επ΄ αυτού, παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.
 Εκτός από τα χωρικά ύδατα, δεν μπορεί να υπάρχει υφαλοκρηπίδα.
Επειδή η γεωγραφία το υπαγορεύει αυτό.
Η κυριαρχία του Καστελόριζου μπορεί να ανήκει στην Ελλάδα. Αν κοιτάξετε γεωγραφικά, παραμένει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
Η υφαλοκρηπίδα είναι ένα φυσικό δικαίωμα που προκύπτει από τη γεωγραφία.
Η γεωγραφία καθορίζει την υφαλοκρηπίδα των χωρών.
Δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί.
Η υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, τα χωρικά ύδατα προκύπτουν από το δικαίωμα να ζητήσουν καθορισμό υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα ωστόσο επιμένει για το Καστελόριζο.
Δεν μπορεί η ηπειρωτική Ελλάδα να έχει τα ίδια δικαιώματα με την νησιωτική πολλώ δε μάλλον με το Καστελόριζο.
Η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε ανακηρύξεις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ελληνικές NAVTEX δεν έχουν καμία επίδραση ή νομιμότητα. Σύμφωνα με την ελληνική θέση που απορρίφθηκε από την Τουρκία… το νησί Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει 4 χιλιάδες φορές περισσότερες θαλάσσιες δικαιοδοσίες από την ίδια την έκταση του νησιού.
Αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της δικαιοσύνης που ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
2 1
Το επιχείρημα

Η Τουρκία τονίζει ότι ένα νησί όπως το Καστελόριζο το οποίο είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργεί μια υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είναι ορθολογικό και συμβατό με το διεθνές δίκαιο.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και η (TPAO κρατική εταιρία πετρελαιοειδών του 2012) περιλαμβάνονται στις περιοχές αδειών.
Η Τουρκία επικαλείται επίσης
-Την υπόθεση του 1977 μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, αποφασίστηκε να μην περιβληθούν τα νησιά κοντά στη γαλλική ακτή και να μην τους παραχωρηθεί το δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα.
-Την υπόθεση Γουινέα-Γουινέα-Μπισάου το 1983, το δικαστήριο παραχώρησε τα νησιά Αλκατράζ ως θαλάσσια δικαιοδοσία ως χωρικά ύδατα, που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της μεσαίας γραμμής.
-Την περίπτωση του 1984 μεταξύ της Μάλτας και της Λιβύης, δεν ελήφθη υπόψη η ίδια απόσταση με τη Μάλτα, στη Λιβύη δόθηκε μεγαλύτερη ναυτική δικαιοδοσία.
-Την περίπτωση του Saint Pierre & Miquelon μεταξύ Καναδά-Γαλλίας το 1992, το δικαστήριο δεν έδωσε τόση δικαιοδοσία στα γαλλικά νησιά Saint Pierre & Miquelon, κοντά στις ακτές του Καναδά, όπως οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες που δόθηκαν στην ηπειρωτική χώρα.
-Την υπόθεση Ερυθραίας-Υεμένης το 1999, τα νησιά Jebel al-Tayr και Zubeyr, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από την απόφαση του δικαστηρίου ότι ήταν υπό την κυριαρχία της Υεμένης, είχαν ναυτική δικαιοδοσία τόσο ευρεία όσο τα χωρικά ύδατα και τα δύο νησιά δεν ελήφθησαν υπόψη για τον καθορισμό της μεσαίας γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.
-Το δικαστήριο, το οποίο συγκλήθηκε το 2009 για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραχώρησε νησί, το οποίο ανήκει στην Ουκρανία και βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της μεσαίας γραμμής, ως ναυτική δικαιοδοσία.
-Μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης, στα ιταλικά νησιά κοντά στις ακτές της Τυνησίας δεν δόθηκε υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
-Στην περίπτωση του 2012 μεταξύ της Νικαράγουας-Κολομβίας, υπήρχαν νησιά της Κολομβίας κοντά στις ακτές της Νικαράγουας. Αυτά τα νησιά δεν επηρεάστηκαν πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Η Τουρκία και η Λιβύη, στις 27 Νοεμβρίου 2019 υπέγραψαν συμφωνία περιορισμού της θαλάσσιας δικαιοδοσίας τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγράψει αυτήν τη συμφωνία κόντρα στα νησιά Κρήτη και Ρόδο
Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκάλεσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η συμφωνία αποσκοπεί στη δημιουργία κάθετου διαδρόμου με την Αίγυπτο, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται εν μέρει οι ηπειρωτικές περιοχές της Κρήτης και της Ρόδου.
Για να είναι επίσημη η συμφωνία, την οποία ορίζει η Τουρκία ως «πειρατής», πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και οι σχετικές συντεταγμένες πρέπει να υποβληθούν στα Ηνωμένα Έθνη.
Στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε ότι το Κοινοβούλιο θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν και θα εγκρίνει τη συμφωνία.
Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο δεν αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία μετά την πάροδο δύο μηνών.
Η Τουρκία από την άλλη συνεχίζει τις έρευνες της.
 Στο πλαίσιο της NAVTEX, που θα ισχύει μεταξύ 10 και 23 Αυγούστου, δύο πολεμικά πλοία που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνοδεύουν τον Oruç Reis.
Η Ελλάδα την ίδια ημέρα ανακοίνωσε NAVTEX για την ίδια περιοχή.
Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει μη σύννομες στρατηγικές για την Ανατολική Μεσόγειο.
Πριν από εκατό χρόνια η νοοτροπία της Ελλάδος ήταν διαφορετική, σήμερα εστιάζει στο πως θα περιθωριοποιήσει και καταδικάσει την Τουρκία.
Ένα πράγμα είναι πολύ σαφές ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα και θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο.
d 2
dd
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης