Διπλωματικός μαραθώνιος για την κρίση με την Τουρκία - Συνάντηση Δένδια με Pompeο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΕΕ - Γερμανία: Να πέσουν οι τόνοι

Διπλωματικός μαραθώνιος για την κρίση με την Τουρκία - Συνάντηση Δένδια με Pompeο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΕΕ - Γερμανία: Να πέσουν οι τόνοι
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Mike Pompeo, και τον Αυστριακό, Alexander Salenberg
(upd3) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ ξεκαθαρίζει και τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να διεξαχθεί διάλογος.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Mike Pompeo, και τον Αυστριακό, Alexander Salenberg.
Από την αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Προς το παρόν η Ελλάδα αναμένει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και όχι πιο δραστικά μέτρα, όπως την επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να κάνει αναφορά στην ανάγκη επιβολής τους.
Στόχος των Ευρωπαίων, όπως διεφάνη και από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Merkel, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές.

Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, o Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josepp Borrell, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι' αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του State Department, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Δένδιας: Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε «θερμό επεισόδιο» - Όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» - Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενώ θέτει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για πιθανό διάλογο.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να διεξαχθεί διάλογος και αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από τον διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης.
Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Όμως, υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος.
Και αυτές αφορούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.
Αν υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, η προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει επόμενο βήμα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Salenberg (ΥΠΕΞ Αυστρίας):  Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Salenberg, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος φθάνει αυτή την ώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για την σημαντική συνάντησή του, το απόγευμα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.
Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης.

Νέο μήνυμα στήριξης από Ισραήλ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, το Ισραήλ εκφράζει τη στήριξη του στην ελληνική πλευρά απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, σε ανάρτηση του στο twitter, αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας.
«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον φίλο μου Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Συνομιλήσαμε για την δέσμευση του Ισραήλ να προστατέψει την περιφερειακή σταθερότητα, την βούλησή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω στενή αμυντική συνεργασία» αναφέρει ο Gantz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα ένα θέμα που συζήτησε με τον κ. Παναγιωτόπουλο ήταν και η επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων.
«Μιλήσαμε επίσης για τις δυνατές οικονομικές σχέσεις και την κοινή βούληση να ξαναρχίσει ο τουρισμός στις δύο κατευθύνσεις όσο το γρηγορότερο δυνατον με την Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών» αναφέρει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
Image

Η συνάντηση Δένδια - Pompeo

Eν όψει της συνάντησης με τον Αμερικανό ομολόγο του Mike Pompeo στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως «ίναι προφανές ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τη δύση».
Όπως τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «αυτήν ακριβώς την ανησυχία, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, θα εκφράσω στον κ. Pompeo, o οποίος έχει αποδείξει ότι είναι καλός γνώστης των συνθηκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τη συνάντησή μας στη Βιέννη.
Ο κ. Pompeo είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν 10 περίπου μήνες στην Αθήνα.
Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η Άγκυρα οφείλει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες».
Σχετικά με τη στήριξη της Γαλλίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η «η Γαλλία υπήρξε διαχρονικά ένας σταθερός σύμμαχος και εταίρος μας.
Έχουμε μία στρατηγική σχέση σε στέρεες βάσεις, η οποία εδράζεται στην ιστορική φιλία των δύο λαών και σε κοινές αρχές, ενώ έχει βάθος και έκταση που υπερβαίνουν κατά πολύ την όποια αμυντική προμήθεια».
Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή.
«Και εύχομαι να αποτελέσει την αρχή για τη συνέχιση της οριοθέτησης των θαλασσίων ορίων τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

Τι περιμένει η Ελλάδα

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την A. Merkel.
Από τη συνάντηση Δένδια - Pompeo η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του State Department προ ημερών.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ J. Borell.
Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα το ζήτημα των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που γίνεται είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης 13/8  και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ στο Μαξίμου βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συνεργασία με την ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν οι γερουσιαστές Menendez και Chris Van Hollen

Να αξιοποιήσει την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ καλούν με επιστολές τους τον Mike Pompeo Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.
Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Bob Menendez και Chris Van Hollen, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς.
Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων.
Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες.
«Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους προς τον Pompeo.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι γερουσιαστές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.
Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.
Επιπλέον, στην επιστολή προς τον Pompeo διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Erdogan σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Ως εκ τούτου, παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS