Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Alvarez & Marsal ελέγχει τον Άκτωρα – Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν εάν συμμετάσχει και ο Ελλάκτωρας – Ο ρόλος της Reggeborgh Invest

Η Alvarez & Marsal ελέγχει τον Άκτωρα – Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν εάν συμμετάσχει και ο Ελλάκτωρας – Ο ρόλος της Reggeborgh Invest
Οι τράπεζες  με τις οποίες βρίσκεται σε συνομιλίες ο Ελλάκτωρας για να χρηματοδοτηθεί ο Άκτωρας έχουν αναθέσει στην Alvarez & Marsal να πραγματοποιήσει πλήρη αποτίμηση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του Άκτωρα που είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρα από τις τράπεζες Εθνική, Alpha bank και Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή η Reggeborgh Invest ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,26% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να αγοράζει μετοχές του Ελλάκτωρα προκαλώντας πλήθος σεναρίων και φημών.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Οι τράπεζες Εθνική, Alpha bank και Πειραιώς με τις οποίες βρίσκεται σε συνομιλίες ο Ελλάκτωρας για να χρηματοδοτηθεί ο Άκτωρας έχουν αναθέσει στην Alvarez & Marsal να πραγματοποιήσει μια πλήρη αποτίμηση του Άκτωρα, τις πηγές εσόδων, τις ταμειακές ροές και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η αποτίμηση των δεδομένων του Άκτωρα από την Alvarez & Marsal θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τις τελικές αποφάσεις των τραπεζών για τον Άκτωρα.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του Ελλάκτωρα και την οικογένεια Καλλιτσάντση που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 25,58% ζητώντας
-Ο Ελλάκτωρας είτε να επενδύσει τουλάχιστον 40 εκατ στον Άκτωρα και με κάποιες άλλες φόρμουλες να φθάσει η χρηματοδότηση με ίδια μέσα τα 60 εκατ
-Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου από τους βασικούς μετόχους του Άκτωρα και οι τράπεζες εν συνεχεία να χρηματοδοτήσουν τον Άκτωρα.
Κατά τις τράπεζες ο Άκτωρας θα πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις 120 εκατ ευρώ.
Με βάση τραπεζικές πηγές «είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε τον Άκτωρα υπό μια προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και συμμετοχή του Ελλάκτωρα ή άλλων προτεινόμενων επιλογών στην κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας.
Υπό την παραδοχή αυτή οι τράπεζες θα στηρίξουν χρηματοδοτικά και επικουρικά τον Άκτωρα»
Ως γνωστό ο Ελλάκτωρας ετησίως μπορεί να επενδύσει μόνο 40 εκατ στον Άκτωρα καθώς δεσμεύεται από το ομολογιακό και της ρήτρες που έχουν υπογραφεί στις συμβάσεις.
Για τις τράπεζες η έκδοση του ομολογιακού δανείου 500 εκατ κατάφερε που συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην αναδιάρθρωση  του δανεισμού – ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται σε 1,07 δισεκ. ευρώ – ήταν θετική εξέλιξη.
Για το 2020 και παρά την μεγάλη ύφεση σοκ στην εθνική οικονομία -8% και την καραντίνα ο Ελλάκτωρας ποντάρει σε EBITDA 200 εκατ.

Τι συμβαίνει με την Reggeborgh Invest;

Τα αδέρφια Καλιτσάντση κατέχουν το 25,58% των μετοχών ενώ ο Μπόμπολας διατηρεί ποσοστό 12,55% στον Ελλάκτωρα.
Το bankingnews πρόσφατα είχε αποκαλύψει τις κινήσεις του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest που ελέγχει το 8% του Ελλάκτωρα.
Μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του καθώς φαίνεται ότι αγοράζουν funds για λογαριασμό των ολλανδών.
Όμως η Reggeborgh Invest είναι βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,26% ενώ ο Γιώργος Περιστέρης ελέγχει το 15,98%.
Θα μπορούσε κανείς συνειρμικά να υποθέσει ότι η Reggeborgh άπαξ και είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,26% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατέχει έως 8% στον Ελλάκτωρα… ο στόχος είναι η συγχώνευση των δύο εταιριών.
Μάλλον δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Η Reggeborgh Invest θα μπορούσε να προσεγγίσει τον Μπόμπολα και να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει στον Ελλάκτωρα δηλαδή 12,55%, εξέλιξη που ίσως και να έχει πραγματοποιηθεί.
Όμως δεν είναι σαφές εάν ο Μπόμπολας θα ήθελε να πουλήσει σε τιμές 1,14 ευρώ ή να περιμένει ανάκαμψη της μετοχής του Ελλάκτωρα στο χρηματιστήριο.
Όμως ακόμη και εάν κατάφερνε η Reggeborgh Invest να ελέγξει το 20% του Ελλάκτωρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το σχέδιο των Ολλανδών είναι η συγχώνευση.
Ο στόχος των Ολλανδών είναι να έχουν δύο ισχυρές εταιρίες σε κατασκευές και ενέργεια, να έχουν πλήρως εξυγιανθεί και να αναλαμβάνουν διάφορα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι ΓΕΚΤέρνα και Ελλάκτωρας ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης