Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξαναβλέπουν οι εισηγμένες τις αυξήσεις κεφαλαίου - Γιατί είναι απαραίτητες ειδικά στην επιτήρηση

tags :
Ξαναβλέπουν οι εισηγμένες τις αυξήσεις κεφαλαίου - Γιατί είναι απαραίτητες ειδικά στην επιτήρηση
Συνολικά, ειδικά για τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην επιτήρηση η λύση περνάει μέσα από γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου
Τη λύση της αύξησης κεφαλαίου βλέπουν με θετικό «μάτι» ξανά οι εισηγμένες και παρά τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αύξηση κεφαλαίου είναι η ενδεδειγμένη λύση ειδικά όταν ο ισολογισμός δείχνει υψηλή μόχλευση.
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Τέρνα Ενεργειακής για αύξηση κεφαλαίου περίπου 50 εκατ. ευρώ, τη σκυτάλη πήρε η Νίκας η οποία ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ.
Για την περίπτωση της Νίκας η αύξηση κεφαλαίου είναι η βέλτιστη λύση προκειμένου να γίνει ξανά θετική η καθαρή θέση, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης σε μία περίοδο που η αγορά αλλαντικών έχει υψηλό ανταγωνισμό, μετά και το «κανόνι» της Creta Farms και την κινητοποίηση πολλών εταιρειών να αποκτήσουν το μερίδιο που χάνει η κρητική εταιρεία.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και αν πετύχει περαιτέρω μείωση ζημίας η Νίκας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την επιτήρηση.
Βέβαια η αποτίμηση θα πρέπει να θεωρείται απαιτητική, ενώ και η περιορισμένη διασπορά δυσκολεύει την διαπραγμάτευση της μετοχής.  
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο οι εισηγμένες Άβαξ, AVE, Trastor και Pasal προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου αντλώντας συνολικά 75 εκατ. ευρώ.
Η Entersoft μέσω αύξησης 3,8 εκατ. ευρώ εισήχθη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ από την Εναλλακτική Αγορά.
Στην ίδια κίνηση προχώρησε και η Epsilon Net αντλώντας 5,3 εκατ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου 2020.
Υπενθυμίζεται πως το 2019 έγιναν αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 740,5 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αντλείται από τη Lamda Development.
Σημειώνεται πως η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Prodea που αναμενόταν εδώ και καιρό δε θα προχωρήσει ούτε εντός του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες, και επομένως η αύξηση της διασποράς που θα επιτυγχανόταν με την αύξηση μετατίθεται για το 2021.
Επιπλέον η ΑΝΕΚ προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 10,8 εκατ. ευρώ μέσω μετατροπής ομολογιών σε μετοχές.
Ωστόσο και αυτή η μετατροπή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά μικρή, καθώς στη λήξη του 2019 είχε καθαρή θέση -9,2 εκατ. ευρώ και δανεισμό 270 εκατ. ευρώ περίπου.
Επιπλέον η πανδημία έχει μειώσει σημαντικά το τζίρο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές.
Συνολικά, ειδικά για τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην επιτήρηση η λύση περνάει μέσα από γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις οι αναδιαρθρώσεις και οι διαγραφές δανείων από τις τράπεζες φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως δε βελτίωσαν την εικόνα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΑΝΕΚ και η Νίκας.
Στο τέλος του 2019 στην κατηγορία της επιτήρησης τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 716 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών ανερχόταν στα 2,1 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως έλειπαν κεφάλαια ύψους 716 εκατ. ευρώ και αν οι εταιρείες τα αντλούσαν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου θα είχαν μηδενική καθαρή θέση και δανεισμό περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ο οποίος και πάλι θα ήταν υψηλός.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης