Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εl-Erian: Υπάρχουν παρενέργειες από τη ραγδαία άνοδο στην τιμή του χρυσού

Εl-Erian: Υπάρχουν παρενέργειες από τη ραγδαία άνοδο στην τιμή του χρυσού
Την εκτίμηση πως υπάρχουν παρενέργειες από το άλμα στην τιμή του χρυσού διατυπώνει ο ιδρυτής της Pimco, Mohamed El-Erian
Την πεποίθηση πως υπάρχουν παρενέργειες από το άλμα στην τιμή του χρυσού διατυπώνει με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο ιδρυτής της Pimco, οικονομικός σύμβουλος της Αllianz και διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El-Erian.
Μέχρι πρόσφατα, η ραγδαία άνοδος της τιμής του κίτρινου μετάλλου παρουσίαζε τεράστια συσχέτιση με τις ευκαιριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πάνω και πέρα από οποιεσδήποτε διαρθρωτικές επενδύσεις, πόσω μάλλον με την αύξηση της προσφοράς ή της ζήτησης, επισημαίνει.
Τώρα, το πολύτιμο μέταλλο φαίνεται να προσφέρει κάτι σε όλους.
Αυτή είναι άλλη μία παρενέργεια της επέμβασης των κεντρικών τραπεζών στη λειτουργία των αγορών.
Κατά την άποψη του Εl-Erian, οι ενέργειές τους για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της πανδημίας έχουν προσφέρει ανακούφιση, αλλά έχουν δημιουργήσει και πολλά προβλήματα στην οικονομία, από τη στιγμή που ακόμη δεν διαπιστώνεται ανάκαμψη σχήματος V.
Μετά από άνοδο 17% το α’ εξάμηνο του 2020, η τιμή του χρυσού άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, ώσπου έπεσε την Τρίτη 11 Αυγούστου τα 1.900 δολ. ανά ουγγιά.
Οι επενδυτές αντιμετώπισαν το χρυσό ως εμπόρευμα με ξεχωριστή δυναμική βραχυπρόθεσμα.
Το είδαν περισσότερο μια επιλογή για τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τις πραγματικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού, προκειμένου να διαπιστώσετε γιατί τόσο πολλοί επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως μακροπρόθεσμη επιλογή.
Σε αντίθεση με αυτό που προτάσσουν τα περισσότερα εγχειρίδια, η πρόσφατη μείωση των ονομαστικών αποδόσεων συνέπεσε με την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών.
Αυτό καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό υποκατάστατο των κρατικών ομολόγων διττώς.
Οι επενδυτές που επιλέγουν χρυσό απολαμβάνουν μικρότερο εισόδημα από ό, τι θα έκαναν αν οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν υψηλότερες.
Επίσης, θα αντισταθμίσουν τη δραματική απώλεια της αξίας αυτών των ομολόγων, σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν να προσπαθούν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Ο χρυσός αποδεικνύεται επίσης συναρπαστικός για άλλους λόγους.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα προστατεύσει τους επενδυτές από την περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ.
Άλλοι τον αγοράζουν ως αντιστάθμιση έναντι της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων, που παρουσιάζουν εκπληκτική έλλειψη συγχρονισμού με την οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα.
Επίσης, άλλοι θέλουν να προστατευθούν από την άνοδο του πληθωρισμού.
Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι Big Tech μετοχές.
Η κατάρρευση των ονομαστικών αποδόσεων σε κυβερνητικά και ασφαλή εταιρικά ομόλογα απομακρύνει πολλούς επενδυτές από τιτλοποιήσεις.
Έτσι, ο χρυσός εξελίσσεται σε ένα «must-have» περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του.
Όπως πολλές ξαφνικές διαρθρωτικές μετατοπίσεις, αυτή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα υπέρβαση της αρχικής τιμής.
Σκεφτείτε το ως μέρος μιας ευρύτερης μεταβαλλόμενης βάσης.
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό παραδοσιακά επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων ως χαμηλού κινδύνου.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό ωθεί τις τιμές υψηλότερα, ωθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην πεποίθηση ότι ο κύκλος της αγοράς έχει κατακτηθεί.
Αλλά είναι πιθανό να αποδειχθούν τόσο λάθος όσο εκείνοι που, πριν από την οικονομική κρίση του 2008, πίστεψαν εσφαλμένα ότι είχαν νικήσει τον επιχειρηματικό κύκλο, καταλήγει ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης