Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές λόγω των δασμών Trump, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Πτώση -0,2% για S&P 500, o DAX -0,5%

Νευρικότητα στις αγορές λόγω των δασμών Trump, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Πτώση -0,2% για S&P 500, o DAX -0,5%
Απώλειες στις αγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
Ήπιες πιέσεις δέχονται σήμερα 13/8 τα κυριότερα χρηματιστήρια, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να διατηρήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποίηση κερδών ύστερα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις,
Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται και η εμπορική ένταση ΗΠΑ - ΕΕ μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα παραμείνουν αμετάβλητοι παρά τις τελευταίες προσπάθειες της Airbus να συμμορφωθεί με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την κρατική βοήθεια.
Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών πραγματοποίησαν και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη μιας συμφωνίας, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για το αδιέξοδο.
Η κατάρρευση των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε τον πρόεδρο Trump να υπογράψει σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων για να επεκτείνει ορισμένα από τα μέτρα τόνωσης των οποίων η χρονική περίοδος έληξε. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά νομοθετικά εμπόδια, με αρκετούς βουλευτές να επισημαίνουν ότι παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα.
Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν παράλληλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την αγορά εργασίας τα οποία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο του 1 εκατ. για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι ΗΠΑ ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης της πανδημίας.
Εκτός ελέγχου συνεχίζεται η πανδημία του κορωνοΐού παγκοσμίως, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 20,5 εκατομμύρια.
Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Πάνω από τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορωνοϊό έχουν διαγνωστεί ως αυτό το στάδιο στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τις δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο στον πλανήτη.
Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται σε διεθνές επίπεδο, με σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα να εντοπίζεται ανά τέσσερις ημέρες από τα μέσα του Ιουλίου.
Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας και κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία στη δεύτερη θέση.
Στην αγορά συναλλάγματος, η διάψευση των προσδοκιών για συμβιβασμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για επιπλέον μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας οδήγησαν το δολάριο σε πτώση κατά 0,3% έναντι των περισσοτέρων άλλων νομισμάτων.
Έναντι του ευρώ, η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε νωρίτερα στο 1,1804 δολάριο, πτώση που έρχεται να προστεθεί στις χθεσινές απώλειες του 0,4%.
Η στερλίνα ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,4% στο 1,3077 δολ.
Το δολάριο υποχώρησε επίσης από το υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 106,78 γεν.
Το γουάν στη διαπραγμάτευσή του στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε πρόσκαιρα σε υψηλό πέντε μηνών πριν σταθεροποιηθεί νωρίτερα στα 6,9421 ανά δολάριο, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην αυριανή συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων κατά την οποία θα αξιολογηθεί η «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας.
Παρόλο που το δολάριο εξασθένησε, η τουρκική λίρα πασχίζει να κρατηθεί στην επιφάνεια εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια μεγάλης κλίμακας νομισματική κρίση ενώ οι αγορές αναμένουν νέες αποφασιστικές κινήσεις από την κεντρική τράπεζα της χώρας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία της.
Η τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις από τις αρχές Αυγούστου, με πτώση 5%.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,29% στις 27.896 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,2% στις 3.373 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,27% στις 11.042 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 22,3 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX  υποχώρησε -0,5% στις 12.993 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες -0,88% στις 20.257 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπ της μακροοικονομίας κάτω από το 1 εκατ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 963 χιλ. από 1,186 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 1,1 εκατ. αιτήσεις.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν στα 15,49 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, από τα 16,1 εκατ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ήπιες πιέσεις δέχθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να διατηρήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποίηση κερδών ύστερα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις,
Στο ταμπλό, πτώση 2% κατέγραψε η μετοχή της Airbus, ενώ η μετοχή της TUI υποχωρεί 4%.
Ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος κατέγραψε «βουτιά» 4%, καθώς ανακοίνωσε ζημιές 1,1 δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τους δασμούς στην Airbus και σε άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα παρά τις κινήσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιλυθεί μια 16χρονη διαμάχη για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.
Η Airbus ανακοίνωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την αμερικανική απόφαση να διατηρηθούν οι δασμοί στα αεροσκάφη της.
Zημιές 1,1 δισ. ευρώ κατέγραψε στο γ΄τρίμηνο η TUI, ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος του πλανήτη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε την κατάρρευση των εσόδων.
Οι ζημιές ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι κερδών 102,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Oι πληρωμές των μερισμάτων και οι επαναγορές μετοχών θα περιοριστούν για την περίοδο του πακέτου στήριξης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο γερμανικός όμιλος εξασφάλισε δεύτερη πιστωτική γραμμή από τη γερμανική κυβέρνηση, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητάς της.
Ζημιές ύψους 678 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Thyssenkrupp στο γ΄τρίμηνο του 2020, έναντι ζημιών 94 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι πωλήσεις της Thyssenkrupp υποχώρησαν στα 7,71 δισ. ευρώ από 10,78 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
«Βουτιά» 35% στα 6,69 δισ. ευρώ σημείωσαν  οι παραγγελίες, λόγω της κατάρρευσης που προκάλεσε στη ζήτηση το lockdown.
Ωστόσο, ο όμιλος αναμένει σταθεροποίηση στο δ΄τρίμηνο.
Η Deutsche Telekom αναβάθμισε το guidance της για το τρέχον έτος, ενώ ανακοίνωσε πτώση στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου λόγω υψηλότερου κόστους, παρά την αύξηση των εσόδων λόγω της συμπερίληψης της Sprint.
Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ανακοίνωσε πως τώρα αναμένει να ανακοινώσει προσαρμοσμένα EBITDA περίπου 34 δισ. ευρώ, έναντι 25,5 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, αύξηση η οποία θα αντανακλά τη συγχώνευση των T-Mobile και Sprint, που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου.
Τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη της Deutsche Telekom μειώθηκαν στα 754 εκατ. ευρώ από 944 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 27,04 δισ. ευρώ από 19,66 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019.
Όπως ανέφερε η εταιρεία, η πανδημία του κορωνοϊού συνέχισε να έχει περιορισμένη επίπτωση στις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια του τριμήνου και έγινε αισθητή κυρίως στις δραστηριότητες των εταιρικών πελατών και στα έσοδα από το roaming κινητής τηλεφωνίας, λόγω των περιορισμών στα ταξίδια.

Μεικτά πρόσημα στην Ασίας - Άλμα 1,8% στο Τόκιο
 
Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά τα κέρδη στη Wall Street, με την ισοτιμία γεν-αμερικανικού δολαρίου να ευνοεί τις αγορές.
O δείκτης Nikkei έκλεισε με 1,78% στις 23.249,61 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 1,16%, στις 1.624,15 μονάδες.
Στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας οι δείκτες κατέγραψαν μεικτά πρόσημα.
O Ηang Seng σημείωσε οριακή μεταβολή -0,05% στις 25.234 μονάδες.
Στις 3.320 μονάδες διαπραγματεύθηκε ο Shanghai Composite με μεταβολή +0,04%.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έκλεισε σήμερα σε επίπεδα κατά 1,4% χαμηλότερα από το ιστορικό του ρεκόρ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης