Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί Trump στα επιδόματα ανεργίας

tags :
Morgan Stanley: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί Trump στα επιδόματα ανεργίας
Τα μέτρα του Trump ενδέχεται να μην επιτύχουν πραγματικά την αναμενόμενη ανακούφιση βραχυπρόθεσμα
Τους λόγους για τους οποίους οι τελευταίες εντολές του αμερικανού προέδρου D. Trump σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας θέτουν νέους κινδύνους για περαιτέρω τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, ανέλυσε ο M. Zezas της Morgan Stanley, εξηγώντας ότι οι βουλευτές ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στο τραπέζι, καθώς τα μέτρα του Trump ενδέχεται να μην επιτύχουν πραγματικά την αναμενόμενη ανακούφιση βραχυπρόθεσμα.
Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Λευκού Οίκου και των κορυφαίων Δημοκρατικών του Κογκρέσου για έναν ακόμη γύρο τόνωσης για την οικονομία των ΗΠΑ μετά από δύο εβδομάδες αναποτελεσματικών συζητήσεων.
Τα μέτρα ανακούφισης, που προορίζονται να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς, περιελάμβαναν συνομιλίες για το εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων που έληξε τον Ιούλιο, ενώ οι άνεργοι παραμένουν εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών αποθαρρύνει την εργασία, διατηρώντας τις έκτακτες παροχές ανέργων σε 600 δολάρια την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Γερουσίας, το επίδομα ανεργίας θα συνεχιστεί αλλά με μόλις 200 δολάρια την εβδομάδα τον Σεπτέμβριο.
Από τον Οκτώβριο, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 70% των προηγούμενων μισθών, με όριο ωστόσο τα 500 δολάρια την εβδομάδα.
Εκτός από την επέκταση των παροχών σε ανέργους, οι Αμερικανοί θα λάβουν έναν νέο γύρο άμεσων πληρωμών από το Υπουργείο Οικονομικών, αξίας 1.200 δολαρίων για τους περισσότερους ενήλικες, επιπλέον του ποσού που έλαβαν τον Απρίλιο.
Το Κογκρέσο θα δεσμεύσει επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για δάνεια που απευθύνονται στις μικρότερες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η νομοθεσία δεν προβλέπει σημαντική βοήθεια στις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, σε σύγκριση με τα 900 δισ. δολάρια που πρότειναν οι Δημοκρατικοί.
Το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών περιλαμβάνει επίσης 16 δισ. δολάρια για τεστ κορωνοϊού και 105 δισ. δολάρια ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για σχολεία που ανοίγουν ξανά εν μέσω της πανδημίας, κίνηση που ενθαρρύνεται έντονα από την κυβέρνηση Trump.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμη, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι και πότε μπορεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία.
Αλλά σε βάθος χρόνου, μπορεί κανείς να δει τις εντολές Trump να μην επιτυγχάνουν οποιονδήποτε από αυτούς τους «υψηλούς» στόχους και να αναγκάζουν το Κογκρέσο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα επιδόματα ανεργίας του Trump βασίζονται στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος που χρησιμοποιεί χρήματα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, μια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ανταπόκριση της κυβέρνησης σε καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με τις Πολιτείες να παρέχουν το 25% του κόστους.
Η εγκατάσταση του προγράμματος πιθανότατα θα απαιτούσε χρόνο και θα καθυστερούσε την υποστήριξη της ανεργίας.
Όχι μόνο αυτό, κάθε βοήθεια θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μικρότερη, εάν οι πολιτείες αποφύγουν το νέο κόστος, δεδομένου του ήδη βαρύτατου χρέους προϋπολογισμού τους, δήλωσε ο Zezas.
Μάλιστα, συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία, όπου η καθυστέρηση της βοήθειας ανεργίας μπορεί να βλάψει την κατανάλωση και η έλλειψη κρατικής και τοπικής βοήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις και περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης