Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και στέλνει μηνύματα παντού

tags :
FAZ: Η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και στέλνει μηνύματα παντού
Η Άγκυρα αφήνει κάθε τόσο να διαφανεί ότι ως χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό της περιοχής δεν θα επιτρέψει να της πάρουν ό,τι η ίδια νομίζει ότι της ανήκει
Για «επίδειξη ισχύος», η οποία έχει στόχο να τονίσει την τουρκική «παρουσία» στην ευρύτερη περιοχή και «να στείλει ένα μήνυμα», κάνει λόγο εκτενής ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Σε περίπτωση που Ελλάδα και Τουρκία επιμείνουν στις μαξιμαλιστικές τους θέσεις θα μπορούσε να προκύψει ένα φαύλος κύκλος κλιμάκωσης.
Το 1996, όταν δεν υπήρχαν καν αναφορές για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, οι δυο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου.
Διαμεσολαβώντας ο τότε αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton είχε καταφέρει να αποτρέψει τα χειρότερα.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ, βρέθηκαν και πάλι κοντά σε ένοπλη σύρραξη, αν και ο (σσ. εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας) Ιμπραΐμ Καλίν ισχυρίστηκε πρόσφατα πως ουδεμία στιγμή υπήρξε κίνδυνος πολέμου.
Βέβαια η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη που σύμφωνα με την ''Καθημερινή'' υπήρχε ειδικά στην Αθήνα ο φόβος περαιτέρω κλιμάκωσης μέσω ενός απρόβλεπτου επεισοδίου.
Γι΄ αυτό και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προτίθεται να συναντήσει την Παρασκευή τον αμερικανό ομόλογό του M.Pompeo, ο οποίος περιοδεύει στην παρούσα φάση την Ευρώπη.
Την ίδια μέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία καθιστά με κάθε ευκαιρία σαφές ότι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολιτικά και δεν άπτονται του Δικαίου της θάλασσας.
Θέλουμε μια δίκαιη κατανομή όλων των φυσικών πόρων στη Μεσόγειο, είπε ο Καλίν τον Ιούλιο.
Η Άγκυρα αφήνει κάθε τόσο να διαφανεί ότι ως χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό της περιοχής δεν θα επιτρέψει να της πάρουν ό,τι η ίδια νομίζει ότι της ανήκει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης