Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς Γερμανία και Τουρκία μέσω του διαγγέλματος - Τι σημαίνει η αναφορά σε... ατύχημα - Σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος

Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς Γερμανία και Τουρκία μέσω του διαγγέλματος - Τι σημαίνει η αναφορά σε... ατύχημα - Σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος
Ένας από τους στόχους του Μητσοτάκη ήταν αποσαφηνίσει ότι το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ
(upd) Σαφή μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς οποιοδήποτε άλλον, όπως η Γερμανία, ο οποίος επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα της συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Βερολίνο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιθυμία τους ο διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Και η συζήτηση μπορεί να διεξαχθεί μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα τερματίσει την παραβατική της συμπεριφορά.
«Απαντούμε, δεν προκαλούμε.
Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα.
Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.

Η αναφορά Μητσοτάκη σε… ατύχημα

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο… ατυχήματος στην περιοχή.
«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση.
Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως προκύπτει, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε ατύχημα μόνο τυχαία δεν ήταν.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, συνέβη ένα… επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ και της τουρκικής φρεγάτας KEMAL REIS, που συνόδευε το ερευνητικό Oruc Reis.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το armyvoice.gr, τα δύο πλοία «φιλήθηκαν», δηλ. κατά κάποιον τρόπο ακούμπησαν το ένα με το άλλο.
Το περιστατικό φαίνεται να σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (11/8/2020).
Αν και οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από το ΓΕΕΘΑ, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο διάγγελμα, μάλλον τις επιβεβαιώνει.
 
Σε διπλωματική αντεπίθεση η Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει περάσει σε διπλωματική αντεπίθεση έναντι των τουρκικών προκλήσεων, κάτι που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με την καγκελάριο Angela Merkel, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρέμβαση της Γαλλίας, που έστειλε ήδη γαλλικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για μια φρεγάτα La Fayette, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Σύμφωνα με το millitaire.gr, οι γαλλικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις.
Στο ελικοπτεροφόρο -πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων- επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων.
Τα δύο γαλλικά μαχητικά προσγειώθηκαν στη Σούδα της Κρήτης.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και του ξεκάθαρου μηνύματος που έστειλε προς την Τουρκία, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική.
Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις.
Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα» σημείωσε ο Macron.

Συνάντηση Δένδια με Ισραηλινό ΥΠΕΞ

Η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Benjamin Netanyahu και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.
Σε δήλωσή του μετά τις επαφές του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του και είπε πως του μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκτός από την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας είχε εκτεταμένες συνομιλίες αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της χώρας για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση στον αγωγό EastMed.
Επίσης, συζήτησαν για τη διμερή οικονομική συνεργασία και τις ευκαιρίες που ανοίγονται, είτε στο διμερές είτε στο πολυμερές πλαίσιο, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης