Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στρατιωτική και διπλωματική πίεση ασκεί η Ελλάδα στην Τουρκία - Οι συμμαχίες και η επιστολή... στην Merkel – Γιατί η Γερμανία αποστασιοποιείται

Στρατιωτική και διπλωματική πίεση ασκεί η Ελλάδα στην Τουρκία - Οι συμμαχίες  και η επιστολή... στην Merkel – Γιατί η Γερμανία αποστασιοποιείται
Σε αυτή την προσπάθεια, πιο δυναμικός σύμμαχος της χώρας μας είναι η Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας
Μετά την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας με την είσοδο και την παραμονή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα εντείνει τις δικές της ενέργειες προκειμένου να προκαλέσει διπλωματική απομόνωση στην Τουρκία αλλά και στρατιωτική αποτροπή μίας νέας επιθετικής ενέργειας.
Σε αυτή την προσπάθεια, πιο δυναμικός σύμμαχος της χώρας μας είναι η Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας και να επιλέγει να ηγηθεί των ευρωπαϊκών δυνάμεων που θέλουν να περιορίσουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Ο Μακρόν στέλνει στόλο, αεροσκάφη για κοινές ασκήσεις διαρκείας


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας στέλνει γαλλικό στόλο στην Νοτιανατολική Μεσόγειο προκειμένου να συνδράμει τον ελληνικό στόλο στην προσπάθειά του να αποκρούσει νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, ήδη η Γαλλική Αεροπορία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου» προκειμένου να περιπολούν στην περιοχή και κυρίως, στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα μιας και εταιρίες
της έχουν αναλάβει την εύρεση και εξόρυξη υδρογοναθράκων.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ελλάδα και Γαλλία θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα σειρά από κοινών ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή. Αναζοπυρώνεται, εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές,
εκτός των άλλων, και η συμφωνία στα σκαριά μεταξύ των δύο χωρών για τις γαλλικές
φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα…
Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μακρόν ήταν καταλυτικό καθώς μέχρι τότε καμία ευρωπαϊκή δύναμη δεν είχε αντιδράσει επίσημα, παρά μόνο η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.
Παράλληλα, την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκ Πομπέο, κίνηση η οποία έχει μεγάλο συμβολισμό καθώς εμπλέκει άμεσα τις ΗΠΑ.
Θυμίζουμε ότι το Στέιτ Ντεπάρτμεντ έχει τονίσει σε προηγούμενη επίσημη τοποθέτησή του την ανάγκη η Τουρκία να τερματίσει τις μονομερείς ενέργειες στην περιοχή. Επίσης, αξίζει να τονισθεί ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική προκλητικότητα γίνεται με τις πλάτες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές τον Νοέμβριο.
Η επιστολή Δένδια σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ που απαντάει και στην… Μέρκελ.
Ο κ. Δένδιας έχει στείλει μία λεπτομερή επιστολή στον ΟΗΕ (Γκουτέρες) και στο ΝΑΤΟ (Στολτενμπεργκ) περιγράφοντας και αναλύοντας τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες ενώ δίνει και απαντήσεις για τη πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που έχουν κυρίως αποδέκτη την Γερμανία, η οποία θεωρείται θορυβημένη από την συγκεκριμένη συμφωνία με το σκεπτικό ότι πριν αρκετές μέρες η Μέρκελ είχε παρέμβει για να σταματήσει ένα πιθανό θερμό επεισόδιο και να βάλει τις δύο χώρες σε πορεία διαλόγου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι ήταν γνωστές σε όλους οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών καθώς και συνολικά η πορεία της ελληνικής διπλωματίας αυτούς τους μήνες να κλείσει χρονίζοντα ζητήματα σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες παραθέτοντας, μάλιστα, την προ μηνών συμφωνία με την Ιταλία.
Μάλιστα, τονίζει – και είναι πολύ σημαντικό- ότι η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με άλλες χώρες της περιοχής…
Ποιες εννοεί; Μήπως με την Λιβύη ή την ίδια την Τουρκία; Για την πρώτη, έχουμε ήδη γράψει ότι το LNA της Λιβύης και η Βουλή των Αντιπροσώπων θέλει να ξεκινήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και  ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα.
Όσον αφορά την Τουρκία, τόσο η συμφωνία με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών:
Θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την Τουρκία ότι τα νησιά μας, όπως ισχύει στο Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα άρα και το κατοικημένο νησί του Καστελόριζου επηρεάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα εξίσου…
Οι κρίσιμες συμμαχίες της Ελλάδας
Από εκεί και πέρα, ο κ. Δένδιας θα βρεθεί στο Ισραήλ και θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου αλλά και τον ομολογό του Γκάμπι Ασκενάζι.
Παράλληλα, όπως μας ενημερώνει το ΥΠ.ΕΞ θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπτρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αυστρίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Δεν είναι τυχαίες αυτές οι συναντήσεις. Οι προαναφερθείσες χώρες θεωρούν την Τουρκία αποσταθεροποιητικό στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή και έχουν ταχθεί με το μέρος της χώρας μας για κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα.
Οι μόνες χώρες που θεωρούνται συμμαχικές προς την Τουρκία είναι το Κατάρ και φυσικά η διοίκηση της Τρίπολης με τον Σάρατζ.
Πέραν αυτού, η Τουρκία παραμένει απομονωμένη πλήρως.
Επίσης, στο παιχνίδι της ιερής συμμαχίας μπαίνει και η Αίγυπτος η οποία, μετά την συνομιλία Μητσοτάκη και Αλ Σίσι, θα επιταχύνει τις ήδη δρομολογούμενες διαδικασίες επικύρωσης της Συμφωνίας του Καίρου για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ από την
Αιγυπτιακή Βουλή και μετά, βεβαίως, από την επικύρωσή της και από την Ελληνική Βουλή
θα σταλεί στον ΟΗΕ για αναγνώριση.
Γιατί η Γερμανία παραμένει αποστασιοποιημένη;
Η σημαντικότερη μέρα είναι βεβαίως η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Εξωτερικών, η οποία θα θέσει επί τάπητος τις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία με σημαντικότερη, όπως έχουμε επισημάνει, την ανάκληση της τελωνειακής ένωσης και την
επιβολή μεγάλων δασμών στα τουρκικά προϊόντα που θα συντείνει την καλπάζουσα τουρκική ύφεση. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι κυρώσεις δεν θα αποφασιστούν πριν την Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών τον Σεπτέμβριο…
Σε αυτή την ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα των χωρών της περιοχής της Μεσογείου και λοιπών ευρωπαϊκών δυνάμεων, παραμένει σκανδαλώδης η ουδετερότητα της Γερμανίας η οποία, όπως φαίνεται, δεν θέλει να ταρακουνήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία αυτή τη
περίοδο.
Οι λόγοι πολλοί.
Το ισχυρό τουρκικό λόμπι που κυριαρχεί στην Γερμανία, οι εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων, όπλων και ανταλλακτικών προς την μεγάλη αγορά της γείτονος, τα μηδενικά γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και το γεγονός ότι το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο ουσιαστικά περιόρισε την δική της παρέμβαση για διάλογο, είναι διάφοροι λόγοι που η Γερμανία μένει απούσα από την αντι-τουρκική συμμαχία.
Δεν αποκλείεται την ίδια απαθή στάση να κρατήσει και στην Σύνοδο των ΥΠ.ΕΞ
της Παρασκευής…

O προκλητικός χάρτης των Τούρκων
ju

 
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης