Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας - H Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία - Αντίστροφη μέτρηση για επικοινωνία Merkel - Erdogan

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας - H Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία - Αντίστροφη μέτρηση για επικοινωνία Merkel - Erdogan
Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο για την απομόνωση της Τουρκίας
(Upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, η οποία ήδη αποδίδει καρπούς, με την Γαλλία να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με την καγκελάριο Angela Merkel, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Η Ελλάδα έχει βάλει στο παιχνίδι τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ θέλοντας να στείλει ένα σαφές προς την Τουρκία σε μια περίοδο όπου ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία να διαμηνύει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει εκεί έως τις 23 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει διεθνοποιήσει το θέμα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ -αίτημα που ικανοποιήθηκε- και τον Νίκο Δένδια να συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογο του, Mike Pompeo.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή (14/8/2020) ενώ την ίδια ημέρα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

To μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται έστειλε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.
«Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς.
Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα.
Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» ξεκαθάρισε.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας.
Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Παράλληλα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας.
Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια.
Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε δε, ότι ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη έναν διπλωματικό μαραθώνιο με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, και ήδη  ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας. 
Παράλληλα και η ΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και ικανοποίησε το αίτημα της Αθήνας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
 Ο κ.Δένδιας προχώρησε σε ένα μπαράζ συναντήσεων και επικοινωνιών για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Yossi Amrani, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Υ. Askenaziνάζι, τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Επίκειται επικοινωμία Michel (ΕΕ) - Erdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan θα έχει σήμερα ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel σε μια διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ενέργειες για αποκλιμάκωσης, καθώς αυτή είναι υπέυθυνη για την ένταση στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε οτι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός» στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από τη Γαλλία.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτός θα πρέπει η Τουρκία να κάνει κινήσεις που με τις ενέργειες της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε κλιμάκωση. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον κ. Ερντογάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια και από άλλου ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε.
Η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα επιχειρεί να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο για την απομόνωση της Τουρκίας

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας  προκαλούν εντάσεις. «Αυτά πρέπει να τελειώνουν προκειμένου να επιτραπεί ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα.
Οι προσπάθειες διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας εξελίσσεται σε τέσσερα μέτωπα ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ και έχει ως βασική επιδίωξη να καταδειχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την παράνομη στρατιωτική δράση της Άγκυρας και απώτερο στόχο την πολιτική και διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Macron και τον πρόεδρο της Αιγύπτου al Sissi υπογράμμισε στο τηλεοπτικό μήνυμα του, τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο και ζήτησε εκ νέου την κινητοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Image
Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στον Macron για τη στήριξή του έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron για την αλληλεγγύη του έναντι των τουρκικών προκλήσεων ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίσει τον Γάλλο πρόεδρο «φίλο της Ελλάδας».
O πρόεδρος Macron ανακοίνωσε χθες ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Image
Κλιμακώνει τις διπλωματικές κινήσεις η Αθήνα


Μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg, καθώς και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ M. Pompeo.
Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.
Αντίληψη, όπως σημειώνουν, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.
Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας, τονίζουν και υπενθυμίζουν δε και τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).
Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε τις επαφές του με σημαντικές χώρες της περιοχής, καθώς είχε σήμερα νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Αυστρίας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές, έγινε άμεσα αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προσθέτουν: Την προτεραία, στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν J. Borell, ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην ίδια επιστολή, όπως κάνουν επίσης γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης συμφωνίας.
Περαιτέρω, ο Ν. Δένδιας καταρρίπτει τις έωλες προφάσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ήταν πασίδηλο πως Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονταν επί μακρόν σε διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν πολύ κοντά σε θετική κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και η προγενέστερη με την Ιταλία, συνομολογήθηκαν με καλή πίστη, μεταξύ κυρίαρχων κρατών, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, βρίσκοντας ούτως αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις στα για χρόνια ανεπίλυτα αυτά ζητήματα.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο, δε, με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής, τονίζει ο κ. Δένδιας.
Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού επισημαίνεται ότι η Τουρκία, που επεδίωκε να εργαλειοποιήσει το διάλογο με την Αθήνα με στόχο να νομιμοποιήσει τετελεσμένα που ήθελε να δημιουργήσει με το διαβόητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έδειξε την ενόχλησή της επιστρέφοντας στις γνωστές παραβατικές τακτικές της.
Απέστειλε το Oruc Reis για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντείνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική κλιμάκωσης που ακολουθεί με τις γνωστές πρακτικές παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κ-Μ της ΕΕ, εξωθώντας την Ελλάδα να λάβει αναγκαία μέτρα, όπως σημειώνεται.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, δια της επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στην συγκεκριμένη επιστολή, καταγγέλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της.
Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.
Ανάλογη επιστολή, όπως γνωστοποιούν, απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Υπενθυμίζουν καταληκτικά ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σημειώνουν: Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

 
Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας.
Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.
Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών.
Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.
Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο.
Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο.
Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων.
Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.
Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.
Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας.
Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας.
Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια.
Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.
Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.
Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.
Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας.
Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας.
Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες.
Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.
Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.
Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα.
Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.
Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την κοινή γνώμη σε σχέση με τις εξελίξεις και θα τονίσει την πρόθεση της Ελλάδος για ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες αλλά και την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει πάση θυσία την εθνική της κυριαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης