Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

FTSE 25: Οι «καλοί» που βάζουν πλάτη, οι «κακοί» που στέκονται τροχοπέδη και οι… «αδιάφοροι» μου μπορούν να αποτελέσουν εφεδρείες

FTSE 25: Οι «καλοί» που βάζουν πλάτη, οι «κακοί» που στέκονται τροχοπέδη και οι… «αδιάφοροι» μου μπορούν να αποτελέσουν εφεδρείες
Η ακτινογραφία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ποιες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και ποιες μπορούν να βοηθήσουν
Η διαγραμματική εικόνα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει πως λίγες μετοχές, αλλά με συμμετοχή στη διαμόρφωση του δείκτη άνω του 35%, προσπαθούν εδώ και καιρό να κρατήσουν την αγορά.
Η εικόνα των γραφημάτων αυτών των 7 μετοχών δείχνει ανοδική τάση και μάλιστα οι περισσότερες τα έχουν πάει σημαντικά καλύτερα από την αγορά.
Από την άλλη 11 τίτλοι του FTSE 25 έχουν καθοδική κυρίως τάση και μάλιστα κάποιες βρίσκονται αρκετά κοντά στα χαμηλά που έγραψαν στο κραχ του Μαρτίου.
Άλλες 7 μετοχές δείχνουν κυρίως διαθέσεις συσσώρευσης με κάποιες να έχουν δώσει αντίδραση από τα χαμηλά, αλλά τώρα να διαπραγματεύονται σε ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης.
Κάποιες από αυτές τις 7 μετοχές έχουν καλή βαρύτητα στη διαμόρφωση του δείκτη και ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης θα μπορούσε να δώσει σημαντική βοήθεια στην αγορά.
Χωρίς αυτές θα ήταν δύσκολο να ξεφύγει από τη συσσώρευση.
Ο FTSE 25 το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μεταξύ 1.480 και 1.620 μονάδων με τη συσσώρευση να δείχνει πως έχει πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις.
Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η αύξηση των μετοχών με ανοδικές διαθέσεις προκειμένου σε πρώτη φάση ο 25άρης να δει τις 1.660 μονάδες που είχε «γράψει» στις αρχές Ιουνίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν καταφέρει να ενισχυθεί περαιτέρω οι 1.480 μονάδες θα μπουν ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται περαιτέρω διολίσθηση…
Θετικά σχόλια κάνει κάποιος κοιτώντας τα γραφήματα των Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Σαράντης.
Ενδεικτικό είναι το γράφημα της ΔΕΗ με τη μετοχή να βρίσκεται αρκετά κοντά στο να κλείσει το gap που είχε αφήσει στα τέλη Φλεβάρη όταν η αγορά άρχισε να βυθίζεται λόγω της πανδημίας.
Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν σύντομα η μετοχή να δει τα προηγούμενα υψηλά της ήτοι τιμές κοντά στα 4,40 ευρώ.
Image
Ανοδικό είναι και το γράφημα της Μυτιληναίος και δοκιμάζει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, αλλά άνοδος πάνω από τα 8,20 ευρώ θα μπορImageέσει να δώσει τιμές κοντά στα 9 ευρώ.

Σε φάση συσσώρευσης θα μπορούσε να πει κάποιος πως βρίσκονται οι μετοχές των Jumbo, Τιτάν, Viohalco, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank και ΟΠΑΠ.
Η Eurobank σε σύγκριση με τις άλλες συστημικές τράπεζες δείχνει στις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει καλύτερη συμπεριφορά, ωστόσο μόνο άνοδος πάνω από τα 0,4460 ευρώ θα μπορούσε να αλλάξει την τάση και να βοηθήσει πραγματικά την αγορά.
Image
Σε κρίσιμο σημείο είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου το τελευταίο διάστημα πιέστηκε και λόγω της διαδικασίας επανεπένδυσης του μερίσματος.
Image
Και ενώ πριν την πτώση των τελευταίων εβδομάδων έδειχνε πως προσπαθούσε να διασπάσει τον εκθετικό των 200 ημερών, γύρισε σημαντικά χαμηλότερα αλλά κράτησε τα 7,50 ευρώ.
Τώρα θα πρέπει πρώτα να κινηθεί προς τα 8,10 ευρώ και στη συνέχει προς τα 8,90 ευρώ, σημείο από όπου διέρχεται ο εκθετικός των 200 ημερών.
Οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα οι μετοχές των Πειραιώς, Lamda, Εθνική, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ δείχνουν πτωτικές διαθέσεις.
Κάποιες από αυτές με μία περιορισμένης έκτασης αντίδραση θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διαγραμματική τους εικόνα.
Η Lamda κατάφερε χθες να αντιδράσει και να απομακρυνθεί από την τιμή που έγιναν τα πακέτα αλλά χρειάζεται συνέχεια.
Η Alpha Bank έγραψε πρόσφατα νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενώ προβληματίζει ιδιαίτερα το γράφημα της Motor Oil.
Αν δεν αντιδράσει τέλος και ο ΟΛΠ, στον οποίο παρατηρούνται πωλήσεις το τελευταίο διάστημα, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η εικόνα του γραφήματος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης