Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε εκκρεμότητα το πρόγραμμα δανειοδότησης για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων

tags :
ΗΠΑ: Σε εκκρεμότητα το πρόγραμμα δανειοδότησης για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων
Politico: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το πρόγραμμα δανειοδότησης για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα που κράτησε σε λειτουργία εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (The Paycheck Protection Program) βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας μία νέα αιτία αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, σχολιάζει το Politico.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο προκάλεσε επιπλοκές στην εφαρμογή του αναφερόμενου προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που από τη φύση του έχει μαζικό χαρακτήρα, καθώς η χορήγηση νέων δανείων μέσω του πλαισίου του σταμάτησε το Σάββατο.
Η εφαρμογή του επέτρεψε τη χορήγηση δανείων ύψους άνω των 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας τόσο τις τράπεζες, όσο και τις δανειζόμενες επιχειρήσεις με ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το πώς θα προχωρήσουν για τη διάσωσή τους.
Πριν από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου, υπήρχε μία ξεκάθαρη διακομματική υποστήριξη στην αναθεώρηση του προγράμματος, το οποίο προσφέρει δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ αυτά είναι ενδεχόμενο να χαριστούν, αν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Μία ουσιαστική διάσταση αναθεώρησης του προγράμματος θα είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας για τη μετατροπή των μικρότερων δανείων (μέχρι το ποσό των 150.000 ή και χαμηλότερα) που αποτελούν την πλειοψηφία των δανείων, σε επιχορηγήσεις στο σύνολό τους για τη διευκόλυνση τόσο των δανειζόμενων, όσο και των δανειστών.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν μόλις η αρμόδια υπηρεσία για τις μικρές επιχειρήσεις (The Small Business Administration) άρχισε να δέχεται μέσα στην εβδομάδα αιτήσεις από επιχειρήσεις ώστε τα δάνειά τους να τους χαριστούν.
Τώρα, αρκετοί εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα περιμένουν να δουν αν υπάρχει περίπτωση επίτευξης κάποιας συμφωνίας, πριν ξεκινήσουν τη σχετική διαδικασία απαλλαγής από την αποπληρωμή των δανείων τους.
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις, προκαλεί μεγαλύτερες αμφιβολίες για τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, καθώς προσπαθούν να εξετάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το αναφερόμενο πρόγραμμα και να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την αποπληρωμή δανείων, τα οποία ανέμεναν ότι θα τους χαριστούν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης