Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκουπίδια τα τουρκικά ομόλογα - Σε νέα ιστορικά υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου και spreads

tags :
Σκουπίδια τα τουρκικά ομόλογα - Σε νέα ιστορικά υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου και spreads
Το κόστος ασφάλισης των τουρκικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών ξεπερνά τα ασφάλιστρα κινδύνου χωρών όπως η Νιγηρία και το Μπαχρέιν
Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι η οικονομία και οι τράπεζες της Τουρκίας πάνε καλά, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Η λίρα έχει πάρει την κατιούσα και  οι επενδυτές αποχωρούν άρον άρον.
Τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει την επιδεινούμενη γνώμη των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα των εταιρειών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, παρόλο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας υποτίθεται πως είναι κερδοφόρα και καλά κεφαλαιοποημένα.
Στις αρχές του περασμένου μήνα, δεν υπήρχαν εταιρικά ομόλογα στην Τουρκία σε αυτά τα επίπεδα.
Τώρα, το μέσο ασφάλιστρο κινδύνου που απαιτείται από τους επενδυτές για να παράσχουν κεφάλαια σε τουρκικές επιχειρήσεις σε δολάρια είναι υψηλότερο από τα CDS του Μπαχρέιν, της Ουκρανίας και της Νιγηρίας.
Η πτώση της λίρας φέρνει αναμνήσεις από τη νομισματική κρίση του 2018, όταν έπρεπε να αναδιαρθρωθεί χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι τράπεζες καθοδηγούνται από τα μακροοικονομικά δεδομένα», δήλωσε η Ksenia Mishankina, διευθύντρια Σταθερού Εισοδήματος Αναδυόμενων Αγορών στην Union Bancaire Privee στο Λονδίνο.
«Δεδομένης της νομισματικής αδυναμίας, υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκικά ομόλογα αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαπραγματεύονται σε επίπεδα που συνιστούν αρνητικό ρεκόρ.
Ενδεικτικά, η απόδοση των ομολόγων των τουρκικών τραπεζών Turkiye Garanti, Bankasi AS και Akbank TAS ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσης σε σχέση με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς.
Το spread στα εταιρικά ομόλογα ξεπερνά τις 800 μονάδες βάσης (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αυτό συμβαίνει παρότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της Τουρκίας ήταν 20% στα τέλη Ιουνίου, με το όριο της κεντρικής τράπεζα να είναι στο 12%.
Στο μεταξύ, τα κόκκινα δάνεια είναι στο 4,4%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η τραπεζική αρχή.
Ωστόσο, η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων θα επανέλθει στο επίκεντρο προς το τέλος του έτους, καθώς τότε εξαντλείται η περίοδος χάριτος για τους πελάτες, δήλωσε ο Cagdas Dogan, αναλυτής τραπεζών της BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εκτιμά περαιτέρω πτώση της λίρας κατά 10%.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης