Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ο καλπάζων πληθωρισμός οδηγεί το χρηματιστήριο των ΗΠΑ σε νέα ύψη

Morgan Stanley: Ο καλπάζων πληθωρισμός οδηγεί το χρηματιστήριο των ΗΠΑ σε νέα ύψη
Για τις μετοχές, ο πληθωρισμός σημαίνει αύξηση τιμών και κέρδη, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley
Η επιθετική απάντηση των νομισματικών και δημοσιονομικών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούσε να πυροδοτήσει ισχυρές πληθωριστικές εκρήξεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα ανέβαζαν τις τιμές στο αμερικανικό χρηματιστήριο στα ύψη, υποστηρίζει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Χρησιμοποιώντας τα λόγια του φημισμένου οικονομολόγου Milton Friedman, ότι «ο πληθωρισμός είναι πάντα και παντού ένα νομισματικό φαινόμενο», ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley, Mike Wilson, υπογράμμισε το πόσο μεγάλη είναι η αύξηση των χρημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Η ετήσια αύξηση του δείκτη Μ2 έχει αυξηθεί σε τρομακτικά επίπεδα εξαιτίας των προσπαθειών των υπευθύνων χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής να μειώσουν την οικονομική ζημία που προκάλεσε η πανδημική κρίση.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης M2 (intermediate money) περιλαμβάνει τον Μ1 και κάθε στοιχείο πλούτου που μπορεί εγγυημένα να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του.
Ενδεικτικά στον δείκτη Μ2 περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα 24ωρα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος.
Η ανάλυση και η παρακολούθηση του δείκτη Μ2 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε συνδυασμό με τα νομίσματα, περιλαμβάνει όλες τις ρευστές καταθέσεις σε μια οικονομία.
Αν και η σοβαρότητα του σοκ καθιστά πιο πιθανό βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα να υπάρξουν αποπληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Wilson ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξηθεί ο πληθωρισμός».
«Ενώ είναι πιθανό να βιώσουμε μεγάλες ανισορροπίες στην πραγματική οικονομία για πολλά ακόμη τρίμηνα, αν όχι χρόνια, ο πιο ισχυρός δείκτης για τον πληθωρισμό έχει ήδη δείξει τι φταίει:
Η προσφορά χρήματος, ή το Μ2» δήλωσε ο κ. Wilson.
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Fed χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική.
Ευτυχώς, τότε, οι φόβοι για καλπάζοντα πληθωρισμό παρέμειναν φόβοι.
Ωστόσο, ο αναλυτής της Morgan Stanley επισημαίνει την πολύ πιο επιθετική «απάντηση», κατά την τρέχουσα κρίση, σε δημοσιονομικό επίπεδο:
Από μεταβιβαστικές πληρωμές σε νοικοκυριά έως προγράμματα δανεισμού για τις επιχειρήσεις.
Για τις μετοχές, ο πληθωρισμός σημαίνει αύξηση τιμών και κέρδη, ενώ τα assets σταθερού εισοδήματος, π.χ. ομόλογα, γίνονται λιγότερο ελκυστικά.
«Ωστόσο, ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι ότι οι επενδυτές στρέφονται προς αποπληθωριστικές μετοχές, καθιστώντας τις ξαφνικές αυξήσεις του πληθωρισμού αρκετά ενοχλητικές για τα χαρτοφυλάκια» προειδοποίησε.
US money supply spikes on central bank stimulus

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης