Τραπεζικά νέα

Credit Agricole: Θέμα ημερών η πτώση του ευρώ στα 1,20 δολ - Bearish δηλώνει και η Νοmura που βλέπει το ενιαίο νόμισμα στα 1,15 δολ μέχρι τα τέλη του 2012 - Τι προβλέπουν BofA και Deutsche Bank

Credit Agricole: Θέμα ημερών η πτώση του ευρώ στα 1,20 δολ - Bearish δηλώνει και η Νοmura που βλέπει το ενιαίο νόμισμα στα 1,15 δολ μέχρι τα τέλη του 2012 - Τι προβλέπουν BofA και Deutsche Bank
(upd)Εμμένει στην πρόβλεψή της πως το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα φτάσει άμεσα στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων η Credit Agricole, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε σημερινή έκθεσή της με τίτλο "What matters today" (Τι συμβαίνει σήμερα), η Credit Agricole θεωρεί απλά ζήτημα μερικών ημερών ή το πολύ εβδομάδων την υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων, στον απόηχο και της πρόσφατης (στις 5/7) μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μια εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε στο 0,75% από 1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στο 0% από 0,25% το βασικό επιτόκιο καταθέσεων.
Ο οίκος παραδέχεται πως η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 2 ετών δεν είναι "υπόθεση" αμερικανική, αλλά στον αντίποδα καθαρά "ευρωπαϊκή".
Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία δεν βοήθησαν το ενιαίο νόμισμα, σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες η κυβέρνηση του Μ. Rahoy στη Μαδρίτη ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 65  δισ., με στόχο την εξυγίανση της δημοσιονομικής της κατάστασης.
Η Credit Agricole όμως δεν είναι ο μοναδικός οίκος που προβλέπει συνέχεια στην πτώση του ευρώ, στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων.
Σε πρόσφατες εκθέσεις τους τόσο η Bank of America Merrill Lynch, όσο και η Deutsche Bank τόνιζαν πως είναι αναπόφευκτη η συνέχεια της πτωτικής του πορείας.
"Mετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ στο 0,75% και του επιτοκίου καταθέσεων στο 0%, το ευρώ μπορεί πλέον να θεωρείται νόμισμα χρηματοδότησης (funding currency) στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές", εξηγούσαν οι αναλυτές της BofA.
Eάν, κατά τους ίδιους, το ευρώ καταστεί funding currency, τότε το εμπόριο θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό, αφού οι επενδυτές μπορούν να επιμερίσουν τις τοποθετήσεις τους, αλλά και τη διάθεσή τους για ρίσκο.
To ευρώ εντός του καλοκαιριού θα έχει υποχωρήσει έως τα επίπεδα των 1,20 δολαρίων, εκτιμούν στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές της Deutsche Bank.
"Mε την απόφασή της να μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0%, η ΕΚΤ συνεχίζει να είναι η κεντρική τράπεζα που λαμβάνει αντισυμβατικά μέτρα", επισημαίνει ο οίκος.
H Deutsche Bank προειδοποιεί πως η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στο ενιαίο νόμισμα και αυτό για 2 λόγους:
- H κίνηση της ΕΚΤ σηματοδοτεί πως αυξάνονται οι προκαταλήψεις και οι απαισιόδοξες τάσεις (bearish) για την πορεία της Ευρωζώνης.
- Η κίνηση της ΕΚΤ καθιστά το ευρώ funding currency για το εμπόριο.
Βearish για το ευρώ δηλώνει και η Nomura, η οποία προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του ενιαίου νομίσματος. Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,15 δολαρίων, μέχρι τα τέλη του 2012. Να σημειωθεί πως η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για διαμόρφωση του ευρώ στα 1,23 δολάρια στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Aναφερόμενη στη σημερινή έκθεσή της η Credit Agricole στην πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων εξηγεί πως "οι αγορές στερούνται κατεύθυνσης".
Μάλιστα εντοπίζει την αιτία στη δράση των κεντρικών τραπεζών.
"Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν αποτύχει έως τώρα να αντιστρέψουν το κλίμα στις αγορές", σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Agricole.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης