Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για την έξαρση του κορωνοϊού - Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο Τσιόδρας, 35 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας - Διασωληνώθηκε 27χρονη στη Λάρισα - Στους 216 οι θάνατοι

Συναγερμός για την έξαρση του κορωνοϊού -  Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο Τσιόδρας, 35 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας - Διασωληνώθηκε 27χρονη στη Λάρισα - Στους 216 οι θάνατοι
Έντονη ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ
(upd6) Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο κόκκινο, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε οι αδειούχοι και εκδρομείς θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, μεταβαίνει εκτάκτως ο Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, μετά τον εντοπισμό 34 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας.
Μόλις εντοπίστηκαν τα κρούσματα σήμανε συναγερμός στους ειδικούς, καθώς στον οίκο ευγηρίας φιλοξενούμενοι και προσωπικό είναι 120 άτομα.
Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει τεστ και ιχνηλατήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 7 ηλικιωμένοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου και η κατάσταση της υγείας τους είναι επιβαρυμένη, καθώς έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Ένας ακόμα ηλικιωμένος μεταφέρθηκε πριν λίγη ώρα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης.
Από τον οίκο ευγηρίας έχουν ληφθεί περισσότερα από 170 δείγματα.
Όσον αφορά την Αττική, από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε νέους οι οποίοι επέστρεψαν από τις διακοπές τους σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.

Στους ειδικούς επικρατεί έντονη ανησυχία όχι τόσο για την αύξηση των κρουσμάτων που η αύξηση τους παραμένει τριψήφια σε καθημερινή βάση, όσο για την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Συνολικά την Τρίτη (11/8/2020) στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ανησυχία για τη στάση των νέων

Ωστόσο, τα κρούσματα αφορούν κυρίως τους νεότερους σε ηλικία, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της επιδημίας. Κι αυτό γιατί συνήθως παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και έτσι συνεχίζουν να κυκλοφορούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα δύο κρούσματα (ποσοστό 45%) αφορά άτομα ηλικίας 0 έως 39 χρόνων.
Την ίδια στιγμή, όμως η επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ σοβαρή στους μεγαλύτερους, αφού από τους 26 διασωληνωμένους, οι 13 είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω και οι 11 είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων.

Διασωληνώθηκε 27χρονη γιατρός στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας

Διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον Covid-19, 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.
Σημειώνεται ότι η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική.

Έκκληση Κικίλια για τήρηση των μέτρων

Νέα έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτηση του στο twitter.
Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας καλεί τους νέους να μην γίνουν εστία διασποράς και προειδοποιεί ότι ο μέσος όρος όσων νόσησαν τον Αύγουστο έχει περιοριστεί στα 36 έτη.

Image


Κρούσμα κορωνοϊού στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς - Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στους εργαζόμενους

Έλεγχοι για κορωνοϊό διενήργησε σήμερα (12/8/2020) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ.
«Σήμερα το πρωί, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, λήφθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, δείγματα από 36 υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Η επιλογή έγινε με βάση τη στενή επαφή των υπαλλήλων με το επιβεβαιωμένο -από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου- κρούσμα, στον βαθμό που αυτό μπορούσε να εκτιμηθεί. Δείγματα λήφθηκαν επίσης και από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», συμπληρώνει η ίδια ανακοίνωση.
«Η εξέταση των υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών πραγματοποιήθηκε, παρουσία του γγ Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου, ακολουθώντας αυστηρά τη μεθοδολογία του ΕΟΔΥ.
Επίσης, σήμερα ολοκληρώνονται οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους που επιβλέπονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (αρχαιολογικοί χώροι και γραφεία), ακολουθώντας πάντοτε τα εγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι απολυμάνσεις άρχισαν χθες το πρωί.
Επισημαίνεται ότι η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, από την αρχή της πανδημίας, προβαίνει σε τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους της», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, υπενθυμίζοντας ότι από χθες, 11 Αυγούστου και για 14 ημέρες το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, θα παραμείνει κλειστό.
Οι ανοιχτοί χώροι λειτουργούν κανονικά.

Τα 3 σημάδια που θα φέρουν νέα μέτρα

Για τις ανησυχητικές ενδείξεις που θα φέρουν σκληρότερα μέτρα, αλλά και για το πως βοηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στο να μειωθεί η διασπορά του ιού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δεν δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.
Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.
Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΪ.
Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.

Σύψας: Ανησυχητικό σημάδι ο διπλασιασμός των κρουσμάτων

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική, αλλά και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, εξέφρασε ο Νίκος Σύψας.
Ο καθηγητής, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις ΜΕΘ δεν είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αλλά νεότερα άτομα, κάτι που προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα.
Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό.
Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου.
Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα.
Και αυτό δεν γίνεται.
Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα.
Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Στους 216 οι νεκροί

Ακόμη δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για μια 81χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αλλά και μια 88χρονη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ
Να σημειωθεί ότι η 81χρονη γυναίκα διαγνώστηκε θετική, μετά την παρουσία της στο γάμο που έγινε στον Αμπελώνα της Λάρισας, από τον οποίο προέκυψαν πολλά κρούσματα, ενώ η 88χρονη δεν είχε υποκείμενα νοσήματα αλλά νοσηλευόταν από τις 6 Αυγούστου σε θάλαμο αρνητική πίεσης λόγω αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού
Συνολικά πλέον, οι νεκροί από την πανδημία στη χώρα μας έφτασαν τους 216.
 
Στα 196 τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (11/8/2020) 196 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες.
Image
Τα 1.503 (25,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 8 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 53,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης