Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παράταση του διαγωνισμού για την Καβάλα – Επιβεβαίωση WEN

tags :
Παράταση του διαγωνισμού για την Καβάλα – Επιβεβαίωση WEN
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διορία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετατίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου
Με ανάρτηση του ΤΑΙΠΕΔ, ανακοινώθηκε και επίσημα πριν από λίγο η παράταση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, με τη διορία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος να μετατίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως έγραφε το WorldEnergyNews τη Δευτέρα (10/8), το Ταμείο ενέκρινε την παράταση του διαγωνισμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, από τις 31 Αυγούστου που ήταν η αρχική διορία, καθώς η υποδομή προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι, η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ήρθε μετά από αίτημα τουλάχιστον δυο εκ των «μνηστήρων», προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για να μελετηθούν τα στοιχεία του διαγωνισμού.
Το υπόγειο εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας που μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικός αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου, προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας STORENGY στην οποία συμμετέχουν η γαλλική Engie, η Energean Oil που διαχειρίζεται το ενεργό κοίτασμα του Πρίνου και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Υποψήφιοι διεκδικητές φαίνεται να είναι επίσης τόσο ο διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), όσο και ξεχωριστά οι ευρωπαϊκές εταιρίες που εξαγόρασαν τον ΔΕΣΦΑ δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas. Το ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου που προωθεί το έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου) είναι όπως γίνεται αντιληπτό συμπηλωματικό με τον βασικό του στόχο.

Απαιτούμενη επένδυση 250 εκατ. ευρώ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που εξασφαλίζει προνομιακή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του έργου. Ωστόσο για να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του στο πλαίσιο των έργων PCI, ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου ώστε ο ανάδοχος να προλάβει να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν γίνει η κατανομή των κονδυλίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, αν και παλαιότερες μελέτες ανέβαζαν το ποσό αυτό στα 300-400 εκατ. ευρώ.
Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προκηρύξει την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση και την εξέταση νέων και παλαιών αποτελεσμάτων επιθεώρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση και να προσδιοριστεί η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Για την ανάπτυξη της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας ενδέχεται να απαιτηθούν νέες χερσαίες εγκαταστάσεις, αγωγοί και νέα σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης