Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικές πιέσεις για σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην ευάλωτη Τουρκία οι οποίες… καθυστερούν - Σε νέες συμφωνίες ΑΟΖ στρέφεται η Ελλάδα

Διπλωματικές πιέσεις για σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην  ευάλωτη Τουρκία οι οποίες… καθυστερούν - Σε νέες συμφωνίες ΑΟΖ στρέφεται η Ελλάδα
Ψάχνει για νέες συμφωνίες για ΑΟΖ η ελληνική διπλωματία
(upd4)Έντονο είναι το παρασκήνιο στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης καθώς όπως φαίνεται η Ε.Ε δύσκολα θα ικανοποιήσει το αίτημα της Αθήνας για έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα λάβει υπόψιν του την πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα με την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο, όπως μας διαβεβαιώνουν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών o Ύπατος Εκπρόσωπος των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ ετοιμάζει ένα σκληρό φάκελο οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία ο οποίος θα συζητηθεί στην ήδη προγραμματισθείσα Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου η οποία ουσιαστικά θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ζοζέπ Μπορέλ, θα ληφθούν υπόψιν του όλες οι ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε είναι ιδιαίτερα φορτισμένος καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβουτ Τσαβούσογλου είχε
παραποιήσει τις δηλώσεις του πρώτου σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου προσπαθώντας να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την πατρίδα μας.

Ποια μέτρα εξετάζονται


Όπως υποστηρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, στο πακέτο Μπορέλ συμπεριλαμβάνονται διαφορετικά είδη κυρώσεων, άλλων επώδυνων και άλλων συμβολικών.
Για παράδειγμα, η επίκληση από μεριάς της Ε.Ε για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας δεν ιδρώνει το αυτί της Άγκυρας καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει δείξει ότι δεν θέλει να ενταχθεί ως ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος.
Ωστόσο, η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εμπεριέχει και την διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας το οποίο είναι ένα μετρήσιμο μέτρο το οποίο, σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ εκτιμάται σε πάνω από 9 δισ  ευρώ.
Από εκεί και πέρα, τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εξεταστεί είναι η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Αυτό θα έχει ως επακόλουθο, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο μερών να διακοπούν και η τουρκική οικονομία να χάσει μία μεγάλη αγορά.
Μέχρι σήμερα, η τουρκική οικονομία είχε μία σημαντική διέξοδο στην Ε.Ε καθώς σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό και τις διεθνείς
εμπορικές διαπραγματεύσεις ήταν πολύ ελκυστικά τα προϊόντα της.
Ουσιαστικά, η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης «κόβει» τα πόδια της τουρκικής οικονομίας και βάσει της παρατηρούμενης σημαντικής πτώσης της τουρκικής λίρας βαθαίνει την ύφεση στην γείτονα χώρα.
Η επιβολή μεγάλων δασμών προς την Ε.Ε θα κάνει τα τουρκικά προϊόντα πιο ακριβά και σίγουρα θα τα καταστήσει ανίσχυρα στον πλούσιο διεθνή ανταγωνισμό.
Μία χώρα που αντιδράει σε αυτό το μέτρο, για δικούς της οικονομικούς λόγους, είναι η Γερμανία η οποία μέχρι τώρα έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, Ελλάδα και Τουρκία.
Τέλος, σύμφωνα με άλλες πηγές στο οπλοστάσιο της Ε.Ε ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα μέτρο που θα κλείσει την στρόφιγγα σε τουρκικές κυρίως τράπεζες που ήθελαν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν έργα ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας στην Τουρκία.
Τέλος Αυγούστου θα εξεταστούν όλα τα παραπάνω μέτρα και αναμένεται να ψηφιστούν (εάν τελικά υπάρξει ομοφωνία) μέσα Σεπτεμβρίου από τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε σε Σύνοδο Κορυφής.
Μέχρι όμως, να διαδραματιστούν όλα τα παραπάνω, η κατάσταση στο
Αιγαίο, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει τεταμένη.
Παρ’ όλο που το Oruc Reis έστριψε
προς τα ανατολικά με πορεία να εξέλθει της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις
δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων τα ερευνητικά πλοία θα εντείνουν τις έρευνές τους μέχρι τέλος του Αυγούστου.

Ψάχνει για νέες συμφωνίες η ελληνική διπλωματία


Η ελληνική στρατηγική εκτιμάται ότι είναι να υπάρξει συνολική καταδίκη με μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας με σκοπό να διακοπεί η τουρκική προκλητικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο άλλος δρόμος, ωστόσο, περνάει μέσα από το Δικαστήριο της Χάγης το οποίο είτε τώρα είτε αργότερα θα ενεργοποιηθεί.
Η Ελλάδα σε αυτήν την προοπτική θέλει να είναι όσο το δυνατόν προετοιμασμένη.
Θέλει να κερδίσει χρόνο δημιουργώντας συμφωνίες και με άλλες παράκτιες χώρες της Μεσογείου.
Δεν είναι τυχαίο που το LNA της Λιβύης τοποθετήθηκε πριν λίγες ώρες και τόνισε ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και της Λιβύης (εννοούσε την βουλή των Αντιπροσώπων που εκφράζει τον Χαφτάρ) για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
 Την ίδια ώρα, ξεχωριστό κλιμάκιο επανακτιμάει μία συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.
Όλα τα παραπάνω είναι τετελεσμένα που βοηθούν σε μία πιθανή προσφυγή της χώρας μας στην Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης