Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ζημίες 1,5 δισ. ευρώ για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες το α’ εξάμηνο 2020 – Εκτόξευση στα NPLs

DBRS: Ζημίες 1,5 δισ. ευρώ για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες το α’ εξάμηνο 2020 – Εκτόξευση στα NPLs
Ζημίες 1,5 δισ. ευρώ για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες το α’ εξάμηνο
Στα 1,5 δισεκ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές καθαρές ζημίες για τις μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες το α’ εξάμηνο 2020, έναντι κερδών 559 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, καθώς οι προβλέψεις -στα 2,2 δισεκ. ευρώ από μόλις 91 εκατ. πέρυσι- και τα NPLs αυξήθηκαν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των ιρλανδικών τραπεζών άρχισε να υλοποιείται το α’ εξάμηνο του 2020.
Όλες οι ιρλανδικές τράπεζες κατέγραψαν αξιοσημείωτη αύξηση στα δάνεια του σταδίου 2 (δηλαδή δάνεια που εμφανίζουν πρώιμα σημάδια απομείωσης).
Οι τράπεζες είδαν επίσης κάποια αύξηση στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αν και τα τρέχοντα επίπεδα έχουν επωφεληθεί από τις διάφορες πρωτοβουλίες που εφάρμοσε η ιρλανδική κυβέρνηση για τον μετριασμό του αντίκτυπου στην οικονομία.
Ωστόσο, αναμένουμε από τις τράπεζες να αναγνωρίσουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα NPLs από το α’ εξάμηνο του 2020 και μετά.
Οι ιρλανδικές τράπεζες ξεκίνησαν αυτήν την κρίση με πολύ ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και υγιή κεφαλαιακά μαξιλάρια διαθέσιμα για την απορρόφηση πιστωτικών απωλειών.
Οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις απώλειες του εξαμήνου, ωστόσο, θεωρούμε ότι οι κεφαλαιακές τους θέσεις παρέμειναν ισχυρές και συνεχίζουν να διατηρούν άφθονα κεφαλαιακά μαξιλάρια για να απορροφήσουν περαιτέρω πιστωτικές απώλειες. (…)
Τους πρώτους έξι μήνες του 2020, οι ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν τα δάνεια του σταδίου 2 κατά 95% συνολικά ή κατά 13,2 δισεκ. ευρώ το εξάμηνο.
Στο τέλος του α’ εξαμήνου, το ποσό ανήλθε σε 27,1 δισεκ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ένα σχετικά υψηλό ποσοστό 17% των συνολικών ακαθάριστων δανείων κατά την ημερομηνία αυτή -έναντι 9% στα τέλη του 2019», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο καναδικός οίκος.
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης