Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αντίδραση με ισχνό τζίρο, σε τράπεζες έως +4% και ΧΑ +1,47% στις 626 μον. - Διατηρούνται οι αιτίες που καθηλώνουν την αγορά

Μη πειστική αντίδραση με ισχνό τζίρο, σε τράπεζες έως +4% και  ΧΑ +1,47% στις 626 μον. - Διατηρούνται οι αιτίες που καθηλώνουν την αγορά
Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να διατηρήσει επαφή με τις 630 μονάδες αλλά οι συναλλαγές δεν έπεισαν
(upd11) Μη πειστική αντίδραση σημειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο στις 626 μονάδες, με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο να εξακολουθεί να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.
Πάντως η αντίδραση δεν έπεισε και λόγω και της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας δεν μπορεί να διαμορφωθεί τάση.

Ειδικότερα στις τράπεζες, παρατηρήθηκαν ανοδικές κινήσεις μετά τις πωλήσεις ειδικά χθες 10 Αυγούστου.
Αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +6,1%, τελικά η Εθνική τράπεζα κατέγραψε άνοδο +3,3% ενώ η Eurobank συνέχισε να επιδεικνύει αμυντική συμπεριφορά (χθες σημείωσε την μικρότερη πτώση διατηρώντας τα 0,3750 ευρώ περίπου).
Κέρδη +3,6% για την τράπεζα Πειραιώς με την UBS, στην σημερινή, 11 Αυγούστου 2020, να αναβαθμίζει σε neutral (ουδετερότητα) τη σύσταση της μετοχής, από sell (πώληση) προηγούμενως, μειώνοντας όμως την τιμή στόχο στα 1,40 ευρώ, από 1,44 ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με τη UBS ο κίνδυνος κεφαλαιακού ελλείμματος έχει μειωθεί, αν και η εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μειώθηκε από την ελβετική τράπεζα κατά 25% το 2020 και κατά 27% το 2021.
Θετικά επέδρασε στο χρηματιστήριο και η άνοδος της Coca Cola +3,1% η οποία πολλές φορές... χρησιμοποιείται για χειραγώγηση της αγοράς από επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Μετοχές όπως ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil συγκράτησαν την άνοδο, καθώς έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.
Να σημειωθεί πάντως ότι η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 κατέγραψε κέρδη.

Παράλληλα, στηρίγματα βρήκε το χρηματιστήριο και στην άνοδο των διεθνών αγορών με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενισχύονται μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις στην Κίνα, ενώ οι ελπίδες για σταθερή οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού επιδρούν θετικά στις διεθνείς αγορές.
Πάντως οι ανησυχίες για τις ενέργειες της Τουρκίας παραμένουν στην αγορά, καθώς το Oruc Reis πλέει πλέον εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας.
Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.
Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Χωρίς αλλαγές η αναδιάρθρωση διεκτών για τον MSCI

Στο μεταξύ στις 12 Αυγούστου ο MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών.
Σήμερα ο MSCI Greece αριθμεί μόλις 4 ελληνικές μετοχές και συγκεκριμένα τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil.
Στην αγορά υπάρχουν σενάρια για αύξηση αυτού του αριθμού αλλά κάποιοι αναλυτές σημειώνουν με νόημα πως σε αυτή την αναδιάρθρωση δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,05% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 0,92%  και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει έως και το +1% και τον Τραπεζικό Δείκτη έως το +2,3%.
Με μικρές διακυμάνσεις αλλά και με πολύ χαμηλό τζίρο το ΧΑ συντήρησε τα κέρδη του έως το τέλος, με τη βοήθεια κυρίως των τραπεζών, αλλά και των ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Coca Cola.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,47% στις 626 μονάδες έχοντας υψηλό στις 626,84 μονάδες και χαμηλό 619,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17.1 εκατ.  τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει στην πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Η καθοδική διάσπαση των 600 μονάδων θα φέρει τις 580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης πέριξ των 310 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι μη επενδύσιμες για χρόνια εάν δεν αντιμετωπίσουν 4 μοιραία ζητήματα…

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μεγάλες περιόδους.
Στην φάση της μεγάλης ακμής όπου οι τράπεζες είχαν τόσα κεφάλαια και ρευστότητα που εξάντλησαν τα περιθώρια δανεισμού στην Ελλάδα και ξεκίνησαν μεγάλες αγορές στο εξωτερικό.
Ήταν η περίοδος όπου με 260 δισεκ. δάνεια στην κορύφωση τους, σχεδόν 52 δισεκ. έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και μεγάλη γεωγραφική έκθεση σε Βαλκάνια και Τουρκία… το τραπεζικό σύστημα ετησίως επιτύγχανε κέρδη 5,4 δισεκ. στην κορύφωση του.
Σήμερα εν έτει 2020 οι ελληνικές τράπεζες έχουν μόλις 100 δισεκ. υγιή δάνεια – και αυτά με μεγάλο ερωτηματικό – περίπου 8-9 δισεκ. έκθεση σε κρατικό χρέος και στο εξωτερικό ξεχωρίζει μόνο η Eurobank στην Βουλγαρία και η Alpha bank.
Οπότε πρακτικά στο ιδανικό – στο ιδεατό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να επιτύχουν πάνω από 1,5 δισεκ. κέρδη ετησίως οργανική και έκτακτη κερδοφορία.

Υπάρχουν 4 ζητήματα που όσο δεν αντιμετωπίζονται, όσο κρύβονται κάτω από το χαλί, όσο υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι τράπεζες χρηματιστηριακά θα σέρνονται για χρόνια.

Πρώτο μοιραίο λάθος είναι ότι κάνουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια.
Πως έχουν κεφάλαια όταν σε σύνολο κεφαλαίων 29 δισεκ. τα 15,6 δισεκ. είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις;
Πως έχουν κεφάλαια αφού εάν σήμερα οι τράπεζες πρέπει να έχουν NPEs ratio δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων ως προς το σύνολο των δανείων 5% θα πρέπει να δαπανήσουν 10 δισεκ. κεφάλαια;

Δεύτερο μοιραίο λάθος είναι να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής κερδών από τις ελληνικές τράπεζες.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από ομόλογα κυρίως στην Εθνική τράπεζα και εάν δεν συνυπολογίσουμε τα λογιστικά τρικ π.χ. μη δεδουλευμένοι τόκοι να λογίζονται κανονικά ή τόκοι από προβληματικά δάνεια ή δάνεια σε moratorium να λογίζονται ως υπαρκτοί, τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες… δεν έχουν κέρδη.

Τρίτο μοιραίο λάθος έχει να κάνει με τον τρόπο μείωσης των προβληματικών δανείων και εξυγίανσης των ισολογισμών.
Κάθε τρόπος έχει θετικά και αρνητικά αλλά όπως έχει αποδείξει η εμπειρία χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρή λύση.
Έχουμε 60-61 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα μειωθούν λόγω τιτλοποιήσεων σε 35 δισεκ. αλλά θα προστεθούν άλλα 7-8 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια.

Τέταρτο μοιραίο λάθος είναι η παρουσία του ΤΧΣ – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών.
Ενώ στο παρελθόν όντως το ΤΧΣ διαδραμάτισε θετικό ρόλο με τα σχεδόν 45 δισεκ. κεφάλαια και ρευστότητα (funding gap) που επένδυσε στις τράπεζες… η παρουσία του σήμερα λειτουργεί αποτρεπτικά.

H επικαιρότητα

Σε κατάσταση συναγερμού  να βρίσκεται η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την πορεία της πανδημίας.
Παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων τη Δευτέρα (έπεσαν στα 126 από 203 την Κυριακή) η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 10/8 μια σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα για να προλάβει την υπερμετάδοση του ιού.
Η ΔΕΘ ματαιώνεται, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κατεβάζουν νωρίτερα τα ρολά σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές της χώρας ενώ όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον παραστεί ανάγκη...
Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντοπίζεται πάντως εκτός από την μείωση και ακόμη ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.
Για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα Καταγράφηκαν λιγότερα από 100 εγχώρια κρούσματα.

Ανοδικές τάσεις στις αγορές με το βλέμμα στο εμβόλιο του κορωνοϊού

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα 11/8 τα κυριότερα χρηματιστήρια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενισχύονται μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις στην Κίνα, ενώ οι ελπίδες για σταθερή οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού προσφέρουν στήριξη στις διεθνείς αγορές.
Ώθηση στους δείκτες δίνει η είδηση που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον πρόεδρο της Ρωσίας C. Putin, ότι οι αρχές της χώρας ενέκριναν το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται ανά τον πλανήτη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +1,28% στις 28.147 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,52% στις 3.337 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,23% στις 10.943 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 21,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται +23,6% στις 12.987 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο +2,96% στις 20.219 μονάδες.

Ανοδικά οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ανοδικά επιχειρούν οι τραπεζικές μετοχές αλλά με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1155 ευρώ, με άνοδο +3,3% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5010 ευρώ, με άνοδο +1,21%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 773 κατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1390 ευρώ, με άνοδο +3,55% με όγκο 856 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 497 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3823 ευρώ, με άνοδο +3,32% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 0,52 ευρώ, με άνοδο 0,77% και με κεφαλαιοποίηση 233 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1746 ευρώ, με άνοδο 3,31% και όγκο 73 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13 ευρώ με κέρδη 0,31% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αν και δεν έλειψαν και οι επιλεκτικές πιέσεις.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,88 ευρώ με άνοδο +3,1% και κεφαλαιοποίηση στα 8,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13 ευρώ, με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 6,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,8420 ευρώ, με άνοδο +3,78% και αποτίμηση 891 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,23 ευρώ, με άνοδο +1,83% και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,85 ευρώ με άνοδο +1,23% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, αμετάβλητη, και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,15 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,13 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,8350 ευρώ με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,18 ευρώ με άνοδο +2,15% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,45 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0514 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,05% με το Ιταλικό 0,92% - Στα 11 δισ τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11 Αυγούστου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, παρά το κλίμα έντασης με την Τουρκία οι επενδυτές των ομολόγων στηρίζονται στην ασφάλεια της ΕΚΤ.
Μέσω του προγράμματος πανδημίας η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομολόγα ενώ δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 25 δισ
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει σταθερό λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,05% με το αμερικανικό 10ετές 0,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων στις 11 Αυγούστου 2020

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,07%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,67 μονάδες βάσης και απόδοση 0,22% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,62 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,82%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,20 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,17%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,96 μονάδες βάσης και 1,20% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 11/8 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Αυγούστου 2020 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/8/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,82%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης