Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αν και Αύγουστος, στο ΧΑ η πορεία πολλών μετοχών θυμίζει το κραχ του Μαρτίου 2020 – Κοντά στα χαμηλά πολλοί τίτλοι

Αν και Αύγουστος, στο ΧΑ η πορεία πολλών μετοχών θυμίζει το κραχ του Μαρτίου 2020 – Κοντά στα χαμηλά πολλοί τίτλοι
Από τη μία η πανδημία οδήγησε τις μετοχές στα Τάρταρα και όταν άρχισε η χώρα να πηγαίνει καλύτερα στο μέτωπο των κρουσμάτων, άρχισε η τουρκική προκλητικότητα
Τη δική τους Οδύσσεια περνούν οι επενδυτές στο ΧΑ, καθώς το μαρτύριο δε λέει φέτος να τελειώσει.
Από τη μία η πανδημία οδήγησε τις μετοχές στα Τάρταρα και όταν άρχισε η χώρα να πηγαίνει καλύτερα στο μέτωπο των κρουσμάτων, άρχισε η τουρκική προκλητικότητα.
Μία στον Έβρο μία στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους επενδυτές στο ΧΑ να βρίσκονται στη μέση και να αντιδρούν με ρευστοποιήσεις.
Επιπλέον, έρχεται και το δεύτερο κύμα πανδημίας με τα κρούσματα στην Ελλάδα να σκαρφαλώνουν σε ύψη ρεκόρ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει έκτακτα μέτρα.
Τα έκτακτα μέτρα θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία αλλά και στις επιχειρήσεις.
Άλλη μία επομένως πηγή κινδύνου για τους επενδυτές.
Έτσι η χθεσινή (10/8) μέρα ήταν αρκετά δύσκολη για το ΧΑ με το γενικό δείκτη να βρίσκεται και πάλι κάτω από τις 620 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη κάτω από τις 300 μονάδες.
Ήδη κάποιες μετοχές έγραψαν νέα χαμηλά χθες, δηλαδή βρέθηκαν σε τιμές κάτω από αυτές που έγραψαν στην κορύφωση της κρίσης λόγω της πανδημίας.
Η Alpha Bank η οποία όπως και οι περισσότερες τράπεζες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πτωτικών μετοχών του ΧΑ από την αρχή του έτους, έγραψε χθες νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,4832 ευρώ με το προηγούμενο να είναι στα 0,4860 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η μετοχή χάνει από την αρχή του έτους 74% ενώ ο γενικός δείκτης χάνει στο ίδιο διάστημα 32,66%.
Οι μετοχές των Frigoglass, FIeratex, Πετρόπουλος και Ακρίτας είτε ισοφάρισαν τα χαμηλά τους είναι απέχουν λιγότερο από 1% από αυτά.
Αν η πτώση στο ΧΑ συνεχιστεί και δοκιμαστούν και οι 600 μονάδες τότε ένας ακόμα αριθμός μετοχών θα βρεθεί να δοκιμάζει τα χαμηλά έτους.
Η Mevaco απέχει 2,4%, το Ιατρικό 3,7%, η Τράπεζα Αττικής 4,4%, η Autohellas 4,8%, η BriQ 5,6%, η MIG 5,7%, η Aegean Airlines 6,2%, η Κτήμα Λαζαρίδη 6,6%, Intercontinental International 6,8%, η REDS 6,9%, η Ελλάδος 7,06% και οι Μύλοι Λούλη 7,2%.
Ωστόσο επειδή η εμπορευσιμότητα πολλών μετοχών είναι εξαιρετικά χαμηλή και λόγω της περιόδου που διανύουμε ακόμα και μετοχές που απέχουν έως και 10% και ανήκουν στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση θα μπορούσαν στις επόμενες συνεδριάσεις να δοκιμάσουν τα χαμηλά τους.
Οι επενδυτές θα διατηρήσουν το βλέμμα τους στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον πρώτο λόγο να έχει το αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν έως αυτή την ώρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης