Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το παγκόσμιο οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει από χώρες όπως η Τουρκία

Rabobank: Το παγκόσμιο οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει από χώρες όπως η Τουρκία
Η ολλανδική τράπεζα Rabobank υπενθυμίζει στην ανάλυσή της ότι σαν σήμερα υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών, η οποία κατήργησε το οθωμανικό μόρφωμα του τότε σουλτάνου
Το παγκόσμιο οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει από χώρες όπως η Τουρκία, έντονα αναθεωρητικές, οι οποίες προσπαθούν να μεταβάλουν του συσχετισμούς δυνάμεων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Rabobank.
Μάλιστα, η ολλανδική τράπεζα υπενθυμίζει στην ανάλυσή της ότι σαν σήμερα υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών, η οποία κατήργησε το οθωμανικό μόρφωμα του τότε σουλτάνου.
Στον απόηχο αυτή της κατάστασης, συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που τη στιγμή κατά την οποία γράφονταν αυτές οι γραμμές η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφωνόταν στο 1 δολάριο ΗΠΑ προς 7,30 τουρκικές λίρες.
Όπως σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για μια κατάσταση που δεν πρόκειται να επιλυθεί εύκολα.
Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί εξωτερική παρέμβαση, όσον αφορά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Κατά ειρωνικό τρόπο, τη 10η Αυγούστου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, που διέλυσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φυσικά, είναι επίσης η ημερομηνία που ξεκίνησε η γαλλική εκστρατεία στη Συρία και τον Λίβανο, η οποία συμπίπτει με την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Macron στην κατεστραμμένη Βηρυτό, ο οποίος υποσχέθηκε στήριξη.
Ακόμα κι αν αυτό είναι εξαιρετικά μη ρεαλιστικό, υπογραμμίζει ότι για άλλη μια φορά το παγκόσμιο οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει, λόγω της real politik, των γιγαντιαίων αναταράξεων, της πολιτικής πόλωσης και των βαρόνων του Τύπου.
Το τέλειο περιβάλλον για τις αγορές…
Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο για το νέο, αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση Trump.
Με βάση αυτό, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας για δύο μήνες.
Το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα ανέρχονται στα 300 δολάρια την εβδομάδα, από 600 δολάρια την εβδομάδα.
Επεκτείνεται το μορατόριουμ στις εξώσεις, αν και οι επικριτές λένε ότι η διατύπωση είναι πολύ ασαφής για να βοηθήσει.
Επεκτείνονται τα μηδενικά επιτόκια και οι αναβολές καταβολής των φοιτητικών δανείων.
Τέλος, αναβάλλονται οι φόροι που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία, με τη ρητή υπόσχεση ότι θα καταργηθούν εφόσον ο Trump επανεκλεγεί πρόεδρος.
Προφανώς, το προαναφερθέν είναι μικρότερο σε μέγεθος πακέτο στήριξης από το προηγούμενο, το οποίο δεν μπόρεσε να σταματήσει την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως των καλών νέων που έρχονται από την αγορά εργασίας.
Οι αγορές βλέπουν, πάντως, δράση.

Στο μεταξύ, δύο είναι οι καταλύτες για την αγορά:
Η αναμέτρηση Biden - Trump, αλλά η ένταση στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη διοικήτρια του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, καθώς και σε στελέχη της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.
Αυτό δεν άρεσε στις αγορές.
Πράγματι, ο νόμος περί αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (HKAA) επέτρεψε στον Trump να πάρει αυτή την απόφαση.
Κάποιοι υποστήριζαν ότι δεν θα επηρεάζονταν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο έκαναν λάθος.
Από την άλλη, οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα των Αμερικανών είναι και προσβλητικά, αλλά και χωρίς νόημα.
Όμως, όπως έγραψε ο Simon Rabinovitch των Financial Times το Σαββατοκύριακο, «… ο αντίκτυπος θα αρχίσει να γίνεται αισθητός τη Δευτέρα το πρωί.
Βέβαια, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες, που φοβούνται τις κυρώσεις των ΗΠΑ, θα συμμορφωθούν».
Όπως έχει υπογραμμιστεί στο παρελθόν, ο αμερικανικός νόμος για το Χονγκ Κονγκ ξεκινά με τους ιδιώτες και επεκτείνεται στις τράπεζες και στο δολάριο ΗΠΑ.
Επιπλέον, μένει να φανεί ποια θα είναι τα αντίποινα των Κινέζων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα φαίνεται να έχει πολύ μικρή σχέση με αυτό που κάνουν οι αγορές σήμερα.
Σύμφωνα με τη Rabobank, ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι με τον κινεζικό Δείκτη Καταναλωτή τον Ιούλιο στο 2,7%, σε ετήσια βάση, αλλά και με τον πληθωρισμό στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, στο - 2,4% ετησίως, μία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την υφιστάμενη κατάσταση:
Αποπληθωρισμός.
Έτσι, παρά το γιγαντιαίο κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 62 δισεκ. δολ. για τον Ιούλιο, αλλά και το υποτιθέμενο κέρδος αποτίμησης σε ό,τι αφορά συναλλαγματικά αποθέματα εκτός δολ., τα αποθέματα της Κίνας σε σκληρό νόμισμα δεν αυξήθηκαν πάνω από το όριο των 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης