Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις αγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ - Κίνα - Κέρδη +1,3% ο Dow Jones, o DAX στο +0,1%

Ήπια άνοδος στις αγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ - Κίνα - Κέρδη +1,3% ο Dow Jones, o DAX στο +0,1%
Anοδικά κινήθηκαν σήμερα 10/8 τα διεθνή χρηματιστήρια
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 10/8 τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να υπογράψει μια σειρά εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων τα οποία επεκτείνουν ορισμένα οικονομικά μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην λιμακούμενη ένταση ΗΠΑ - Κίνας.
To κλίμα είναι υποτονικό καθώς οι traders ετοιμάζονται για τις θερινές τους διακοπές.
Σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, υπέγραψε τέσσερα διατάγματα που για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
-Κατάργηση του φόρου μισθοδοσίας
-Επέκταση των παροχών για την ανεργία στα 400 δολάρια την εβδομάδα, από 600 δολάρια την εβδομάδα
-Αναβολή αποπληρωμών φοιτητικών δανείων έως το τέλος του 2020
-Επεκτάθηκε το καθεστώς προστασίας από τις εξώσεις
Η προεδρία Trump εξετάζει επίσης μειώσεις στους φόρους εισοδήματος για άτομα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και μειώσεις φόρων υπεραξίας.
Όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει εκτελεστικές εντολές για την μείωση του φόρου μισθοδοσίας, την επέκταση ενός σχεδίου για εξώσεις και θα συνεχίσει να παρέχει συμπληρωματικά επιδόματα ανεργίας.
Οι ηγέτες των Δημοκρατικών άσκησαν δριμεία κριτική στην υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων από τον Donald Trump για την παροχή βοήθειας κατά των συνεπειών της COVID-19, χαρακτηρίζοντας τα αντισυνταγματικά και μη λειτουργικά.
Ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι οι διαπραγματευτές (των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου) θα πρέπει να επιτύχουν ένα νομοθετικό συμβιβασμό (για την έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο), παρά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σχολιάζει το Politico.
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοΐού βρίσκονται Λατινική Αμερική και Καραϊβική, θρηνόντας τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 στην υφήλιο, την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 731.000 ανθρώπους επί συνόλου σχεδόν 19,86 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωνε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας και κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία στη δεύτερη θέση.
Το Μεξικό καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, τουλάχιστον 213.120, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660).
Η Wall Street έρχεται από μία ισχυρή εβδομάδα, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 3,8%, τον S&P 500 +2,5%, ενώ ανάλογα ήταν και τα κέρδη του Nasdaq.
Ο S&P 500 απέχει πλέον μόλις 1,2% από τα ιστορικά υψηλά του της 19ης Φεβρουαρίου 2020.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,3% στις 27.791 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,27% στις 3.360 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,39% στις 10.968 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,1 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,1% και τις 12.687 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη +0,31% στις 19.651 μονάδες.
Image

Image
Σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το TikTok, την κινεζική εφαρμογή κοινής χρήσης σύντομων βίντεο την οποία ο Trump θέλει να απαγορεύσει με την αιτιολογία ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια, φέρεται να βρίσκεται το Twitter.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Dow Jones, δεν είναι σαφές εάν το Twitter θα επιδιώξει συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της κινεζικής εφαρμογής στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει μία από τις πηγές που επικαλείται ο Dow Jones, δεδομένου ότι το Twitter είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από τη Microsoft, η οποία διεκδικεί την κινεζική εφαρμογή, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα αντιμονοπωλιακού ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές.
Σημειώνεται ότι η Microsoft διαπραγματεύεται εδώ και εβδομάδες με τη μητρική του TikTok, ByteDance Ltd. που εδρεύει στο Πεκίνο, για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις ΗΠΑ και θεωρείται ο κυριότερος υποψήφιος σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella μίλησε με τον Πρόεδρο Donald Trump για το θέμα πριν από μια εβδομάδα.
Εκπρόσωπος του TikTok πάντως ερωτηθείς για τις φερόμενες συνομιλίες με το Twitter, ανέφερε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει "φήμες".
Η μετοχή του Twitter υποχωρεί σχεδόν 1,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ ο τίτλος της Microsoft καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,8%.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τις γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.   
Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη λατέγρα;ψαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τις Royal Dutch Shell και Total να καταγράφουν άνοδο 2%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται μετά την αναβάθμιση του outlook από την Saudi Aramco και τη δέσμευση του Ιράκ για μείωση της παραγωγής.
Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού στη δημόσια ζωή θα συνεχιστούν για άλλους 8,5 μήνες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός μολύνσεων στη Γερμανία προκαλεί ανησυχία.
Η τελευταία έρευνα του Ifo τον Ιούλιο έδειξε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών αναμένουν τους περιορισμούς να διαρκέσουν 8,9 μήνες, οι επιχειρήσεις προσανατολισμένες στο εμπόριο αναμένουν 8,6 μήνες, οι κατασκευές 8,2 μήνες και η μεταποίση 7,8 μήνες.
«Οι εταιρείες στον τομέα της αναψυχής ειδικότερα φοβούνται μια μεγαλύτερη περίοδο περιορισμών: 13 μήνες», αναφέρει το Ινστιτούτο, ενώ εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και εκείνες των εστιατορίων και catering αναμένουν περιοριστικά μέτρα για 11 μήνες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Porsche κατέγραψε ζημίες μετά φόρων ύψους 329 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του έτους, καθώς η δραστηριότητά της επλήγη σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού.
Την ίδια περίοδο πέρσι, η εταιρεία είχε καταγράψει κέρδη μετά φόρων ύψους 2,38 δισ. ευρώ.
Η γερμανική εταιρεία διέθετε καθαρή ρευστότητα ύψους 505 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, μετά και την αγορά μετοχών της Volkswagen.
Ο όμιλος ανέφερε ότι αδυνατεί ακόμη να προχωρήσει σε αξιόπιστη πρόβλεψη για τα αποτελέσματά του μετά φόρων στο σύνολο του 2020, ωστόσο εκτίμησε ότι θα έχουν θετικό πρόσημο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά είναι τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Τις πιέσεις αμβλύνει η ανάκαμψη στη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας, ωστόσο η σύλληψη του μεγιστάνα των ΜΜΕ Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο του νέου νόμου του Πεκίνου για την εθνική ασφάλεια, προκαλεί ανησυχία.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) που καταγράφει το κόστος παραγωγής των προϊόντων εντός των μονάδων παραγωγής, κατέγραψε ετήσια μείωση 2,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής της Κίνας (NBS).
Κλειστό λόγω αργίας θα παραμείνει σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Ο δείκτης Asia Dow ενισχυόταν 0,43% στις 3.260 μονάδες. Ο Hang Seng υποχωρούσε 0,65% στις 24.375 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο 0,75% στις 3.379 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης