Λευκορωσία: Νίκη του Lukashenko με 80,23% - Βία και καταγγελίες για νοθεία - Διεθνείς αντιδράσεις

Λευκορωσία: Νίκη του Lukashenko με 80,23% - Βία και καταγγελίες για νοθεία - Διεθνείς αντιδράσεις
Βίαια επεισόδια και καταγγελίες για νοθεία
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη χώρα με 80,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta σήμερα, την επομένη της εκλογικής αυτής διαδικασίας που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας και κατηγορίες για νοθεία.
Η μεγάλη αντίπαλος του Lukashenko, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τikhanovskaya, συγκέντρωσε 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας.
Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν καθένας χαμηλότερο ποσοστό από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε πολλές άλλες πόλεις της Λευκορωσίας για να διαμαρτυρηθούν έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση επίσημης δημοσκόπησης στην έξοδο εκλογικών τμημάτων που έδειχνε νίκη του Lukashenko με ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96 δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις εκλογές.
Παράλληλα η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, κυρίως κατά την καταστολή διαδηλώσεων που έγιναν τη νύχτα κατά της εξουσίας.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση της Λευκορωσίας, τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ, κοντά σε εκλογικά τμήματα ή σε κινητοποιήσεις.
Συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.
Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 1994, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια για την παραμονή του στην εξουσία καθώς μερικοί ψηφοφόροι είναι πεπεισμένοι ότι έχει έρθει η ώρα να αποσυρθεί.
Ο Lukashenko, που προβάλλει τον εαυτό του ως εγγυητή της σταθερότητας, αντιμετωπίζει ένα κύμα οργής για τον χειρισμό της πανδημίας της COVID-19, της οικονομίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΗTikhanovskaya εισήλθε στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μετά την φυλάκιση του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ Σεργκέι, ο οποίος σκόπευε να είναι υποψήφιος.
Η 37χρονη πρώην καθηγήτρια αγγλικών υποστήριξε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι "η πλειοψηφία" των συμπολιτών της την υποστηρίζει.
Οι προεκλογικές της συγκεντρώσεις προσήλκυσαν πλήθη άνευ προηγουμένου από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε εκστρατεία καταστολής που προηγήθηκε των προεδρικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας και μελών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας της Tikhanovskaya.

Καταδικάζει τη βία ο Charles Michel (EE)

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τη βία εναντίον διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία.
Ειδικότερα ο Charles Michel τόνισε ότι «η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Συγχαρητήρια από τον Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέστειλε "συγχαρητήριο τηλεγράφημα" στον Lukashenko, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη χώρα του και σηματοδοτήθηκαν από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια.
"Προσδοκώ ότι η δράση σας ως επικεφαλής του κράτους θα επιτρέψει την μελλοντική εξέλιξη αμοιβαία επωφελών ρωσο-λευκορωσικών σχέσεων", γράφει ο Ρώσος πρόεδρος στο τηλεγράφημά του προς τον Λουκασένκο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε κατηγορήσει τις τελευταίες εβδομάδες την παραδοσιακή σύμμαχό του Ρωσία ότι θέλει να καταστήσει υποτελή τη χώρα του, ότι υποστηρίζει την αντιπολίτευση και ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας.

Γερμανία: Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για εκλογική νοθεία

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας μετά την ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή της Λευκορωσίας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές εξασφαλίζοντας το 80% των ψήφων.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Stephen Seibert  σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι δεν τηρήθηκαν οι ελάχιστες προδιαγραφές στην ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει συνομιλίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.
Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα "την χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας", όπως και τις "πολλές συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφων".
Περίπου 3.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, το οποίο διέψευσε πως έχει καταγραφεί νεκρός.
Το Βερολίνο εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τους "περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ" στη Λευκορωσία, τους οποίους μέσα της αντιπολίτευσης της χώρας χαρακτηρίζουν σκόπιμο ελιγμό των αρχών για να φιμώσουν την αντιπολίτευση.
"Υπό το πρίσμα των περιστάσεων, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Λευκορωσία δεν προσέφερε καμία δυνατότητα στους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους", σημείωσε εξάλλου το Βερολίνο.

Έκτακτη σύνοδο της ΕΕ ζητά η Πολωνία

Την ίδια ώρα η Πολωνία ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία, μετά τα επεισόδια στο Μινσκ στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν κατά του εκλογικού αποτελέσματος, στα οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες.
"Οι αρχές έκαναν χρήση βίας κατά των πολιτών τους που ζητούν αλλαγή στη χώρα. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τον λαό της Λευκορωσίας στην αναζήτηση της ελευθερίας", υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS