Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο κόκκινο η ένταση στο Αιγαίο - Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων, ορατό θερμό επεισόδιο με Τουρκία εάν εμπλακεί το Oruc Reis και... τοπικά lockdowns λόγω Covid στην Ελλάδα

Στο κόκκινο η ένταση στο Αιγαίο - Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων, ορατό θερμό επεισόδιο με Τουρκία εάν εμπλακεί το Oruc Reis και... τοπικά lockdowns λόγω Covid στην Ελλάδα
Ελληνοτουρκικά και κορωνοιός δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην Ελλάδα
Η πιο κρίσιμη εβδομάδα του χρόνου, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα 10 Αυγούστου καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί σε δύο κρίσιμα μέτωπα:
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών που όχι μόνο μπαίνουν σε κρίση, αλλά πλέον φαντάζει πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μετά και την αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία να αντιστρέψει τα τετελεσμένα που έφερε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου με την
οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.
Επίσης, στο εσωτερικό μέτωπο της κρίσης του κορωνοιού που πλέον η χώρα έχει εκατοντάδες κρούσματα σε όλο γεωγραφικό μήκος και πλάτος.
Τα κρούσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ περισσότερα και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε προ των τοπικών lockdowns με απροσδιόριστες συνέπειες σε τοπικές οικονομίες και βεβαίως στους οικονομικούς δείκτες της χώρας.

Το μέτωπο των ελληνοτουρκικών

Σε κρυφτό-κυνηγητό εξελίσσεται η κατάσταση στο Αιγαίο με τις τουρκικές πολεμικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται νότια του Αιγαίου, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και τις ελληνικές να έχουν πάρει σαφή εντολή να ξεδιπλωθούν
όταν το αποφασίσει το Αρχηγείο.
Μέχρι στιγμής παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο, ενόψει και της άσκησης που έχει προαναγγελθεί για τις 10 και τις 11 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι κατεβάζουν ανοιχτά στη θάλασσα, ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο, σε διεθνή ύδατα, τουλάχιστον 14 με 15 πλοία από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, στην περιοχή που τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η τουρκική άσκηση.
Παράλληλα, περίπου στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, το Oruc Reis έκλεισε τα συστήματα
εντοπισμού του και αυτό δημιουργεί υπόνοιες ότι μπορεί να δοθεί διαταγή να αποπλεύσει στα νερά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, πάντως, το τουρκικό ερευνητικό βρισκόταν τουλάχιστον μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020 στο αγκυροβόλιό του, στην Αττάλεια.
Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι θα αποπλεύσει τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ουσιαστικά, η πιο κρίσιμη στιγμή όπως λένε στο Πεντάγωνο είναι η στιγμή που θα εκδοθεί η NAVTEX βάσει της οποίας θα αναχωρήσει το Oruc Reis (εάν τελικά το τολμήσουν) στην περιοχή που θα οριστεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ουσιαστικά, επικρατέστερο σενάριο είναι η τουρκική άσκηση να καλύψει τις κινήσεις του Oruc Reis στην περιοχή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν 3 επιλογές:
1) Την ασφυκτική παρακολούθηση του ερευνητικού σκάφους μέχρι την λήξη της άσκησης (που είναι και η πιο πιθανή) 
2) Την πρόωρη μετάβαση του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή την ώρα που θα ανέβει η NAVTEX πριν καταφθάσει το Oruc Reis 
3) Tην εμπλοκή σε θερμό επεισόδιο.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ όλες οι άδειες των αξιωματικών και υπαξιωματικών έχουν ανακληθεί και καμία άδεια οπλίτη ή κληρούχου δεν γίνεται δεκτή.
Αναλυτές, εκτιμούν την σοβαρότητα της σημερινής μέρας καθώς ιστορικά τέτοια μέρα πριν 100 χρόνια υπογράφτηκε η Συνθήκη των Σεβρών, μία συνθήκη αρκετά ευνοϊκή για την πατρίδα μας καθώς στα τότε σύνορά της περιελάμβανε περιοχές της Μικρασίας, των Δαρδανελίων καθώς και την Κωσταντινούπολη.

Eκτός ελέγχου η πανδημία στη Ελλάδα

Στο μέτωπο της πανδημίας, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει πλέον τα κεκτημένα του ελέγχου του ιού και τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα 203 που μέτρησε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή.
Πλέον, η κυβέρνηση περιορίζεται σε έκτακτα μέτρα τοπικού χαρακτήρα αφού η περίπτωση του ολικού lockdown έχει αποκλειστεί τελείως.
Ένα από αυτά που εξετάζονται είναι το κλείσιμο των μαγαζιών εστίασης πέρα από τις 11 το βράδυ, ώστε να σταματήσουν τα βραδινά πάρτι και οι συγκεντρώσεις και η γενικευμένη χρήση της μάσκας καθημερινά πλέον των κλειστών χώρων.
Στην χώρα παρατηρούνται – μετά την περίπτωση του Πόρου- καθημερινοί έλεγχοι της αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας για τον έλεγχο της νομιμότητας στους χώρους της εστίασης και συγκεντρώσεων.
Η σημερινή σύσκεψη στις 11:00 παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά, θα δώσει το στίγμα των μέτρων που θα πάρει εκ νέου η κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης