Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διαμάχη αναλυτών για το που διοχετεύεται η πλεονάζουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος - Στη διατραπεζική ή στα... ελβετικά ομόλογα;- Ερωτηματικά για την κάθετη πτώση στις overnight καταθέσεις

Διαμάχη αναλυτών για το που διοχετεύεται η πλεονάζουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος - Στη διατραπεζική ή στα... ελβετικά ομόλογα;- Ερωτηματικά για την κάθετη πτώση στις overnight καταθέσεις
Διαμάχη έχει ξεσπάσει σήμερα μεταξύ των αναλυτών για το που πήγαν περίπου τα 500 δισ. ευρώ της μείωσης των overnight καταθέσεων της ΕΚΤ, καθώς ήδη έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα που υποστηρίζουν τη δικιά τους θέση στο που διοχετεύεται τελικά η πλεονάζουσα ρευστότητα;
Οι overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ μειώθηκαν στα 325 δις. ευρώ την Πέμπτη από 808 δις. ευρώ την Τετάρτη, ενώ οι αναλυτές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για το που διοχετεύτηκε τελικά η πλεονάζουσα ρευστότητα. Μέρος των οικονομολόγων υποστηρίζι ότι οι τράπεζες να στρέφονται προς τον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν ότι διοχετεύτηκε στα ελβετικά ομόλογα. Σημειώνεται εδώ ότι το 2ετές ελβετικό επιτόκιο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζοντας την πτώση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο 12μηνο.
Σύμφωνα με μερίδα των αναλυτών, υποστηρίζεται ότι η κατακόρυφη πτώση στις overnight καταθέσεις της ΕΚΤ αποδέσμευσε κεφάλαια όχι για την διατραπεζική αγορά ή την πραγματική οικονομία, αλλά για... τα ελβετικά ομόλογα.Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 0% είχε ως προφανή στόχο να αποτρέπει τις τράπεζες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα στην ΕΚΤ και είτε να την χρησιμοποιούν στην διατραπεζική είτε να υποχρεώσει τις τράπεζες να αξιοποιούν την ρευστότητα τους.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την αγορά, φαίνεται ότι η αγορά περιμένει και νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ, πιθανότατα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, η οποία θα φέρει το βασικό κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Και μαζί με αυτό θα ανακουφίσει εκατομμύρια δανειοληπτών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα δουν τη δόση τους σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο να μειώνεται περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι έφερε το επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% (από 1% μέχρι πρότινος), σε μια προσπάθεια να δώσει «τροφή» στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Ήδη, το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor έχει προεξοφλήσει τη νέα μείωση, καθώς διαμορφώνεται στο 0,521% πέφτοντας καθημερινά προς τα επίπεδα του 0,5% όπου και αναμένεται να διαμορφωθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ μετά τη νέα μείωση από τον Ντράγκι.
Σημειώνεται ότι επί προεδρίας Ντράγκι, από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη τρεις φορές το βασικό επιτόκιο του ευρώ (από το 1,5% στο 0,75%) και αν συνεχίσει την πολιτική αυτή θα μιλάμε για «ψαλίδι» μιας ολόκληρης μονάδας σε λιγότερο από ένα έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης