Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της στους πολίτες

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της στους πολίτες
«Δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το διάστημα για μια μόνιμη και ισχυρή θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης
«Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει στους πολίτες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, για να μειώσει τις δικές της ευθύνες», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews».
Ο ίδιος κάνοντας ένα μικρό απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος, από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά, σημείωσε ότι «δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το διάστημα για μια μόνιμη και ισχυρή θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», και αναφέρθηκε στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες.
«Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει από εδώ και εμπρός να κινούνται, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα στα μέτρα και αποσπασματικότητα στους ελέγχους, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού».
Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει στους πολίτες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης για να μειώσει τις δικές της ευθύνες.
Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού».
Σημείωσε δε, πως «απαιτείται μια στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων που συναλλάσσονται με το κοινό καθώς και μια πολιτική διατίμησης στις μάσκες, ακόμη και τη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένες περιπτώσεις».
Περαιτέρω, ο κ. Σκουρλέτης ασκώντας κριτική για την έκθεση Πισσαρίδη, υποστήριξε πως πρόκειται για «ξεπερασμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο να ολοκληρώσουν τις όποιες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που δεν υλοποιήθηκαν την εποχή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου».
Κατά τον ίδιο, «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές που θα το καταστήσουν πιο ισορροπημένο, αλλά και με αναβάθμιση της θέσης της εργασίας» και «σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για την αντιμετώπιση της νέας ύφεσης πρέπει να ενσωματώνει την λογική της πράσινης οικονομίας».
Τόνισε ότι οι απαντήσεις στις νέες προκλήσεις οφείλουν να είναι αποτελεσματικές και να έχουν κοινωνικό πρόσημο και «αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν βασιστούμε σε αποτυχημένες συνταγές και στον νεοφιλελευθερισμό».
Κληθείς να σχολιάσει τον πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε ότι «δεν ήταν ανασχηματισμός αυτό που συνέβη. Μάλλον πρόκειται για ένα «μερεμέτι» ως αποτέλεσμα εσωτερικών παραλυτικών ισορροπιών.
Το βέβαιο είναι ότι δεν συνιστά κανενός είδους αναπροσανατολισμό στη μέχρι τώρα κυβερνητική ρότα. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης ως μιας κυβέρνησης της οικονομικής ελίτ, ακραία νεοφιλελεύθερης».
Για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε  ότι «χρειάζεται να έχεις μια σαφή στρατηγική πλεύση.
Η κυβέρνηση απευθύνεται σε ένα εσωτερικό κοινό που αρέσκεται σε υπερπατριωτικές κορώνες, ενώ ταυτόχρονα, ακολουθεί μια παθητική στάση στο εξωτερικό.
Νομίζω πως έχουμε ανάγκη από μια εξωτερική πολιτική που να υιοθετεί το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Άρα μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα θα πρέπει να προσεγγίσουμε και το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία».
Σχετικά με το εάν θα ήταν χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας ανασχηματισμός τομεαρχών, ανέφερε ότι μετά από ένα χρόνο στην αντιπολίτευση «θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα».
«Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές.
Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει», πρόσθεσε.
Τέλος, για το αν η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αναβολή του Συνεδρίου, ομ κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι ένα δεύτερο κύμα θα ήταν σοβαρό εμπόδιο και πως «το βέβαιο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο fast track με υποβαθμισμένο περιεχόμενο απλά για να πούμε πως το κάναμε.
Ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει το Συνέδριό μας στα τέλη του 2019».
«Όλα αυτά βέβαια θα τα εκτιμήσουμε στα τέλη Αυγούστου, σε σχέση με τα υγειονομικά δεδομένα.
Το Συνέδριο αποτελεί ταυτόχρονα και μια εκπαίδευση για τα μέλη μας στη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, τον διάλογο, για να μπορούν να λειτουργούν ως κόμμα στον χώρο τους», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης