Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομιλίες με την Αργεντινή αρχίζει το ΔΝΤ για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης

Συνομιλίες με την Αργεντινή αρχίζει το ΔΝΤ για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης
Το 2018, η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο δανεισμού στην ιστορία του ΔΝΤ σε μια άκαρπη προσπάθεια να σταματήσει την πτώση του πέσο
Η Αργεντινή θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προσεχείς εβδομάδες με στόχο τη σύναψη ενός νέου προγράμματος για την αντικατάσταση μιας συμφωνίας  δανεισμού 57 ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από πριν από δύο χρόνια, όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου στο Reuters.
Το 2018, η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο πακέτο δανεισμού στην ιστορία του ΔΝΤ σε μια άκαρπη προσπάθεια να σταματήσει την πτώση του πέσο.
Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια από τα διατιθέμενα μετρητά.
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αργεντινή σχεδιάζει να ζητήσει επίσημα την έναρξη συνομιλιών για ένα νέο πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το αντίστοιχο του 2018», δήλωσε ο Sergio Chodos, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για τη Νότια Αμερική.
«Δεν υπάρχει αυστηρή προθεσμία για την ολοκλήρωση των επερχόμενων συνομιλιών, διότι το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που οφείλονται στο ταμείο δεν ξεκινά μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021.
Έτσι, η διαδικασία συζήτησης μπορεί να μελετηθεί καλά», δήλωσε ο Chodos.
Η νέα δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ δεν θα είναι μέρος της επικείμενης συμφωνίας, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα καθώς η χώρα βυθίζεται σε μια αναμενόμενη 12,5% ύφεση το 2020.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής αντιμετώπισε κρίση πριν από δύο χρόνια μετά το πρόγραμμα λιτότητας του προέδρου Mauricio Macri, που περιελάμβανε περικοπές στις επιδοτήσεις ενέργειας και αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές καταναλωτή για να καλύψουν το αυξανόμενο ενεργειακό τους κόστος, τροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης