Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, πιθανή αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο – Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, πιθανή αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο – Τι λένε οι ειδικοί
«Aν συνεχίσουν τα κρούσματα με αυτό τον ρυθμό, θα πρέπει να αναμένουμε μια αύξηση κατά 50% μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο», αναφέρει  η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολόγοι στην Ελλάδα για την πορεία της πανδημίας τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ βλέπουν μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο πιθανή αύξηση  κατά 50% των κρουσμάτων.
«Θα πρέπει να κάνουμε τη μάσκα σημαία, μια νέα μόδα και όχι μόνο τη μάσκα», δηλώνει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, στην εφημερίδα «Realnews», εκτιμώντας πως «αν συνεχίσουν τα κρούσματα με αυτό τον ρυθμό, θα πρέπει να αναμένουμε μια αύξηση κατά 50% μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».
Κατά την ίδια, «ο αριθμός θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή ή μη των μέτρων, από τον αριθμό των κρουσμάτων που υπάρχουν στην κοινότητα και είναι ασυμπτωματικά και επομένως, δεν τα γνωρίζουμε, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η χώρα να διαχειριστεί τόσο τα εντόπια, όσο και τα εισαγόμενα κρούσματα.
Η αύξηση αυτή δεν θα είναι ανησυχητική, γιατί θα είναι διαχειρίσιμη, αλλά πιθανόν να οδηγήσει σε θανάτους το φθινόπωρο».
Η κα Λινού εκφράζει και την αισιοδοξία της ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Φόβος για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Δεν σηματοδοτεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμη δεν υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζει ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό,  Ν. Σύψας, σημειώνοντας ότι θα είναι κρίσιμες οι επόμενες ημέρες.
Όπως αναφέρει ο κ. Σύψας στην «Realnews», «έχουμε ήδη μια επιδημιολογική επιβάρυνση και τις επόμενες ημέρες, λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού από τα κέντρα προς την περιφέρεια, θα έχουμε διασπορά.
Οι εκδηλώσεις ευνοούν τον συγχρωτισμό και τη χαλαρότητα και υπάρχει φόβος για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε τον κόσμο, ο οποίος έχει χαλαρώσει και δεν εφαρμόζει τα μέτρα.
Να επανακτήσουμε  την εμπιστοσύνη του.
Αν αυτό αποτύχει, το επόμενο βήμα είναι και άλλα μέτρα που θα κάνουν κακό στην οικονομία.
Αν ο Αύγουστος δεν πάει καλά και ανοίξουν και τα σχολεία, τότε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ): Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να τελούνται τα μυστήρια σε στενό συγγενικό και φιλικό κύκλο

«Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο  καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει αναμενόμενη νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «η δυναμική αυτής της αύξησης θα εξαρτηθεί από την τήρηση της σωματικής απομάκρυνσης και των κανόνων ατομικής υγιεινής», ενώ χαρακτηρίζει επαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση στην παρούσα φάση.
Για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τους περιορισμούς στον αριθμό ατόμων,  όπως αναφέρει,  «πολύ πιθανό ο αριθμός αυτός να μειωθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να τελούνται τα μυστήρια σε στενό συγγενικό και φιλικό κύκλο χωρίς τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκτεταμένων δεξιώσεων».

Χατζηχριστοδούλου (καθηγητής Επιδημιολογίας): Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή- Τα δύο σενάρια

«Τα κρούσματα αυξάνονται και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.
Δεν προσέχαμε και ήταν αναμενόμενο»,  τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος κάνει λόγο στην «Realnews» για «καλό» και «κακό»  σενάριο σχετικά με την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.
Κατά τον ίδιο, «το καλό σενάριο είναι μέχρι και το φθινόπωρο να έχουμε μια σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Το κακό σενάριο είναι να έχουμε μια συνεχή αυξητική έκθεση που θα μπορούσε να μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση».
 Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα επικρατήσει το τελευταίο σενάριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ότι κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αν και αυτό «προϋποθέτει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που συνιστούμε εμείς οι ειδικοί».

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Ανεξέλεγκτη διασπορά

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τοπικές συρροές, που δημιουργούν σύνολα κρουσμάτων, τα οποία μπορούν να επεκταθούν και να έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοιού στην Ελλάδα και το δεύτερο κύμα», προειδοποιεί ο  καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή για τον Δεκαπενταύγουστο λέγοντας πως «είναι μια περίοδος που λογικά θα έχουμε αύξηση που κρουσμάτων», κάτι που όμως «εξαρτάται, βέβαια, και από τη συμπεριφορά του κόσμου. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων».  
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα να μην ανοίξουν τα σχολεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης