Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας ΗΠΑ: Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν 10 τρισ κυβικά φυσικού αερίου και 3,5 δισ βαρέλια πετρελαίου – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας ΗΠΑ: Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν 10 τρισ κυβικά φυσικού αερίου και 3,5 δισ βαρέλια πετρελαίου – Ο ρόλος των ΗΠΑ
Ενεργειακή εξίσωση και πως αποτιμάει τα δεδομένα η Τουρκία
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία ανακήρυξε ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη και η απάντηση ήρθε από την Ελλάδα με ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο… μπλοκάροντας τα τουρκικά σχέδια δημιουργούν νέα δεδομένα.
Ο αμερικανικός παράγοντας είναι ενεργός στην περιοχή, έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με την Ελλάδα ενώ η παρουσία του αμερικανικού παράγοντα είναι αισθητή και στην Τουρκία.
Παρά τις φαινομενικά μέτριες σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεν παύουν να είναι σημαντικοί εταίροι, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν μια μεγάλη αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ.
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πύλη της Μέσης Ανατολής προς τα δυτικά, η οποία καλύπτει περισσότερο από το 60% των παγκόσμιων αναγκών σε πετρέλαιο, χρησιμεύει ως η κύρια γραμμή εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Ασίας. Είναι ο ενεργειακός διάδρομος για την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία εξαρτάται από τους ενεργειακούς πόρους για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τα  παράκτια κράτη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την παράνομη μετανάστευση, τρομοκρατία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ωστόσο η Ανατολική Μεσόγειος έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός από τις στρατηγικές οδούς που διαθέτει για μεταφορές.
Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, έχει μεγάλη σημασία τόσο από την άποψη των πολιτικών, στρατιωτικών όσο και των εμπορικών εξελίξεων  η ανακάλυψη πόρων που μπορούν να καλύψουν τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες των κρατών της ευρύτερης περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανακαλυφθεί και έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του τεράστιου οικονομικού δυναμικού στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκική πλευρά πως αντιλαμβάνεται αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις;
Ήδη μέχρι το 2017 η Τουρκία συνομιλούσε με το Ισραήλ για κοινή συνεργασία στα ενεργειακά αλλά όπως αποκαλύπτεται δεν τα βρήκαν στις τιμές.
Η Τουρκία ακολουθεί ωστόσο μια επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των επιλογών Erdogan αλλά αυτή η πρακτική δεν έχει αποδώσει.
Όλες σχεδόν οι χώρες της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μεγάλη καχυποψία λόγω των επιθετικών πρωτοβουλιών και ρητορικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι και το Ισραήλ, η Αίγυπτος και βεβαίως η Ελλάδα αντιμετωπίζουν με καχυποψία την Τουρκία.

Ενεργειακή εξίσωση και πως αποτιμάει τα δεδομένα η Τουρκία

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ στις 8 Απριλίου 2010, είχε εκτιμηθεί ότι 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στη Λεκάνη Λεβάντες μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας.
Επίσης  εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, 6,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 6 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων υγρού φυσικού αερίου στη λεκάνη του Δέλτα του Νείλου
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές ενεργειακές δαπάνες των κρατών στην περιοχή σήμερα, αναμένεται τα κοιτάσματα αυτά να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια.
Εκτός από την οικονομική διάσταση ενός τόσο πολύτιμου αποθέματος ενεργειακών πόρων, η επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο την έχει καταστήσει επίκεντρο και θέατρο αγώνα για την εξουσία.
Προκειμένου η περιοχή να μετατραπεί σε επίκεντρο ενεργειακής συνεργασίας αντί να εξελιχθεί σε μάχη εξουσίας, τα παράκτια κράτη αγωνίζονται να έχουν λόγο στην περιοχή μέσω διμερών και πολλαπλών συμφωνιών.
Ποιες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι σχέσεις της με τα κράτη της περιοχής;
Θα αποτελούσε ψευδαίσθηση να υποστηρίξει κανείς ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εντονότατα για την ευρύτερη περιοχή.
Η ενεργειακή ασφάλεια έχει σημαντική θέση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Επομένως, ακολουθεί πολιτικές ώστε να κυριαρχεί σε διάφορες πηγές ενέργειας ανά τον κόσμο.
Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ ακολουθούν πολιτικές προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την ενεργειακή εξάρτηση και να αυξήσουν την ποικιλομορφία των ενεργειακών πόρων.
Συγκεκριμένα, η διανομή του πετρελαίου, ειδικά στη Δύση, είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ.
Από αυτήν την άποψη, μπορεί να ειπωθεί ότι η εξουσιοδότηση της Αμερικανικής εταιρείας Noble Energy να τρυπήσει στην περιοχή υπό την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αύξησε την οικονομική αποδοτικότητα των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όταν εξετάζουμε τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατηρείται έντονη κινητικότητα.
Στις 26 Ιουνίου 2019 εγκρίθηκε ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Με αυτό το προσχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στοχεύουν στη δημιουργία του «Κέντρου Ενέργειας ΗΠΑ -Ανατολικής Μεσογείου» προκειμένου να οργανωθεί η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει τη στρατιωτική βοήθεια που σχεδιάζεται να δοθεί στην Ελλάδα.
Μια άλλη πρόβλεψη που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με αυτό το σχέδιο είναι η άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Κύπρο για εμπάργκο όπλων, η άμεση στρατιωτική βοήθεια ύψους στην Ελλάδα και η διεθνής βοήθεια στρατιωτικής εκπαίδευσης και στις δύο χώρες μεταξύ 2020-2022.
Έτσι, οι ΗΠΑ στοχεύουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητάς τους στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτό το κέντρο.
Ο αγωγός East-Med στοχεύει στη διεύρυνση του μπλοκ των συνεργαζόμενων χωρών, επιτρέποντας σε σημαντικά κράτη της Βόρειας Αφρικής (Ιορδανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο και Τυνησία) να γίνουν μέλη να δημιουργήσουν μια αμυντική συμμαχία σύμφωνα με τους στόχους και τα συμφέροντά τους.
Όταν αξιολογείται από αυτήν την άποψη, μπορεί να ειπωθεί ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobile και Noble που εδρεύουν στις ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν τις πολιτικές των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ήδη στην θαλάσσια ζώνη της Αιγύπτου δραστηριοποιούνται η BP και η Shell ενώ στην θαλάσσια περιοχή που εκμεταλλεύεται το Ισραήλ δραστηριοποιείται κυρίως η Noble Energy.
H Exxon Mobil έχει παρουσία Νότια της Κύπρου μαζί με ENI και Total.
s55

36

s5

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης