Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley και Goldman Sachs σορτάρουν το δολάριο

Morgan Stanley και Goldman Sachs σορτάρουν το δολάριο
Βearish για το δολάριο είναι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs
Βearish για το δολάριο είναι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs, καλύπτοντας, μάλιστα, θέσεις short.
Το δολάριο των ΗΠΑ αυξήθηκε την Παρασκευή, μετά την απαγόρευση εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, αλλά και της εφαρμογής διαμοιρασμού βίντεο TikTok.
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε 45 ημέρες και έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες κινεζοαμερικανικές σχέσεις.
Ως εκ τούτου, το δολάριο «ανέβηκε» έναντι του ελβετικού φράγκου, της στερλίνας και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω ενός τεχνολογικού πολέμου που έχει πυροδοτηθεί από τις ΗΠΑ και Κίνα.
Ωστόσο, σε σημείωμα που δημοσίευσε την Παρασκευή η Morgan Stanley αναφέρεται πως το δολάριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 40 χρόνια, οπότε παρουσιάζει αυξανόμενη πιθανότητα να αναστραφεί η πορεία του.
Σημειώνεται πως πρόσφατα η αμερικανική τράπεζα είχε αναβαθμίσει τη σύσταση της για το δολάριο:
Από neutral σε safe-haven.
Την ίδια στιγμή, είχε κλείσει θέσεις long για το ευρώ και το δολάριο Αυστραλίας.
Ωστόσο, η Morgan Stanley δηλώνει πως ο δείκτης Combined Market Timing για τις μετοχές πυροδοτεί την εντολή sell για το αμερικανικό νόμισμα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2018.
Παράλληλα, παρατηρείται συνωστισμός στις θέσεις short.


Βearish για το δολάριο παραμένει και η Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει:
«Παραμένουμε απαισιόδοξοι για το δολάριο που καθοδηγείται από μια προκυκλική προοπτική ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία (σημειώνουμε ότι η ομάδα μας Global Economics αναμένει τουλάχιστον ένα εμβόλιο να ολοκληρωθεί μέχρι το τρέχον έτος).
Θεωρούμε ότι είναι υπερτιμημένο (επί του παρόντος κατά 15) και παρουσιάζει χαμηλότερη πιθανότητα υπεραπόδοσης στην αγορά περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η ομάδα μας Global Rates αναμένει ότι τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ θα μειωθούν περαιτέρω σε αρνητικά επίπεδα».

Ίσως είναι θέμα χρόνου το δολάριο να απολέσει τον ρόλο του ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος, στη σκιά του έντονου γεωπολιτικού ρίσκου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης