Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενόχληση ΕΕ με τις δηλώσεις Cavusoglu για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Ενόχληση ΕΕ με τις δηλώσεις Cavusoglu για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
O Cavusoglu δήλωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην ΕΕ
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κομισιόν από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος δήλωσε ότι επικρατεί δυσαρέσεια στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.
«Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Peter Stano.
«Εκπροσωπώντας την ΕΕ έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός επιλεγμένου τρίτου κράτους.
Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», τόνισε o εκπρόσωπος της Κομισιόν.
O Cavusoglu δήλωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην ΕΕ, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Josep Borrell για τη Λιβύη.
Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ.
Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. «Γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Borell», είπε.
Πρόσθεσε ότι άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο.
Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση.
Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις.
Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης