Μπακογιάννη (ΝΔ): Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ – Θα έρθει στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία

Μπακογιάννη (ΝΔ): Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ – Θα έρθει στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία
Παντελώς απομονωμένη η Τουρκία υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ
Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι η Τουρκία θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
«Το συμπέρασμα είναι ότι κάναμε μια εξαιρετική συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο.
Είναι η συνέχεια μετά από τη συμφωνία με την Ιταλία» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm η κα.Μπακογιάννη, αναφέροντας πως «έρχεται η μεγαλύτερη αραβική χώρα και έρχεται μια χώρα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και κάνουμε μια συμφωνία, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και άρα είναι μια συμφωνία σταθερή που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμφισβητηθεί».
«Αυτό είναι το κεκτημένο της χθεσινής συμφωνίας.
Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα ΑΟΖ, άρα έχουν επήρεια και αυτό αναγνωρίστηκε και στις δύο συμφωνίες και της Ιταλίας και της Αιγύπτου.
Η Τουρκία βρίσκεται παντελώς απομονωμένη για αυτό και η σπασμωδική αυτή αντίδραση» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη.
Ερωτηθείσα για το πλαίσιο της συμφωνίας, η κα.Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «το διεθνές δίκαιο προβλέπει καταρχήν ότι οι δύο χώρες πρέπει να έχουν απέναντι ακτές».
«Η Τουρκία χθες ακόμη μίλησε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα νερά της Λιβύης.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα νερά μετά τη χθεσινή συμφωνία που είναι πολύ πιο αξιόπιστη, χαρακτηρίζονται νερά δικά μας.
Άρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια αμφισβήτηση, οποιαδήποτε Χάγη θα έχει να κάνει με μια συμφωνία που δεν στέκει πουθενά και με μια συμφωνία χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.
Αυτή τη συμφωνία, από την ώρα που θα επικυρωθεί και πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια, θα πάει στον ΟΗΕ και ο ΟΗΕ παίρνει υπόψη του αυτή τη συμφωνία» τόνισε η κα.Μπακογιάννη.
«Η τμηματική συμφωνία δεν περιέχει τις υφαλοκρηπίδες πέραν του 28ου Μεσημβρινού, αλλά αυτό είναι βέβαιο ότι θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση.
Δεύτερον, κάθε χώρα με βάση τη συμφωνία κρατάει τα δικαιώματα της απάνω σε αυτά τα οποία πιστεύει και το τρίτο είναι ότι η μη ύπαρξη της συμφωνίας, αν χάναμε αυτήν την ευκαιρία αυτής της συμφωνίας αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε ακυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο»
Είναι κάποια μείωση της επήρειας της Κρήτης, την οποία πήραμε παραπάνω σε ακτές.
Αν θα είναι απόλυτη ή μειωμένη μια επήρεια εξαρτάται από το σύνολο της συμφωνίας.
Το πολύ σημαντικό μιας συμφωνίας δεν είναι το 1% ή 2% του ποσοστού το οποίο παίρνουμε.
Το πολύ σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα.
Το βασικό τουρκικό επιχείρημα ότι υφαλοκρηπίδα έχουν μόνο οι ακτές και όχι τα νησιά» ακυρώνεται» είπε η κα.Μπακογιάννη, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τις αιτιάσεις του πρώην ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, υποστήριξε ότι «αν ο κ. Κοτζιάς είχε το θάρρος να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, δεν θα είχαν προλάβει οι Τούρκοι να υπογράψουν το τουρκολιβυκο σύμφωνο».
Επιπλέον η κα.Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η Τουρκία θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει, είναι εξαιρετικά άσχημα τα πράγματα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώνονται συνεχώς.
Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ.
Η Ευρώπη που δεν εθελοτυφλεί πλέον ξέρει ότι ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο, θα ασκήσει και τις δικές της πιέσεις και η Τουρκία θα έρθει στις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε η κα.Μπακογιάννη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS