Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο - Η παρέμβαση από ΗΠΑ, Κομισιόν

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο - Η παρέμβαση από ΗΠΑ, Κομισιόν
Η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα είπε ο πρωθυπουργός
(upd5) Νέο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε επίσης αιχμές κατά της Τουρκίας για μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών.
Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα Παρασκευή 7/8 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.
«Η χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις, γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία -όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία- στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις.
Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.
Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη.
Θέλω να τονίσω ότι είναι μία εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει μία εκκρεμότητα 15 ετών.
Είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο στον οποίο καταλήξαμε τελικά στη συμφωνία.
Kαι πιστεύω ότι προς όλους - εντός και εκτός Ελλάδας - στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Ότι η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα.Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οπότε από αυτής της πλευράς ήταν γουρλίδικη η Χάλκη και η Ρόδος που συνέπεσε η επίσκεψή μου με αυτήν την σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Να μην αποχωρήσει η Τουρκία από τις διερευνητικές επαφές

Να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για μια μεγάλη εθνική επιτυχία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε πως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων επί της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι δεν ήξερε, όταν αναχωρούσε για το Κάιρο πως θα υπέγραφε τη συμφωνία ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα
«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης.
Είναι μεγάλη επιτυχία.
Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση.
Σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία.
Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον.
Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι» είπε ο κ.Δένδιας, αναφέροντας πως η αντιπολίτευση θα έχει πλήρη γνώση της συμφωνίας.
«Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή.
Έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων.
Η συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία.
Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο.
Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη.
Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο»  υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

Έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο.
Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα.
Δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία.
Είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός.
Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα γίνει μόνο υπό όρους διεθνούς δικαίου.
Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν γνωρίζει την πρόθεση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, είπε ότι «υπάρχει αυτή η πρόθεση, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει θέση».
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα.
Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει» ανέφερε ο κ.Δένδιας.
«Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι υπό το κράτος έκπληξης.
Μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις.
Η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού.
Θα της έλεγα να διαβάσει την ανακοίνωση του State Department» υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος αποκάλυψε ότι την ώρα της υπογραφής τηλεφώνησε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M.Pompeo καθώς και ότι ήταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά.
Ερωτηθείς για το εάν δημιουργεί πρόβλημα για το μέλλον η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ που προβλέπει η συμφωνία, ο κ.Δένδιας υπογράμμισε πως «η μερική οριοθέτηση δεν δυσκολεύει καθόλου μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση προς το μέλλον».
«Έχουμε όλα τα στοιχεία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που έχουμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, θα έχει συνέχεια.
Ως προς την Αλβανία υπάρχουν νομικά ζητήματα εσωτερικά δικά τους.
Είναι γειτονική χώρα, θέλουμε να λυθούν τα ζητήματα» υποστήριξε ο κ.Δένδιας, επισημαίνοντας ότι καταλήξαμε στη συμφωνία χθες μετά από προσπάθειες πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων.

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Προκαλεί έκπληξη η απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ

«Προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας που καθορίζει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε, από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Hafez.
Συγκεκριμένα, ο κ.Hafez, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Έντονος εκνευρισμός από Τουρκία

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία επικρατεί έντονος εκνευρισμός για τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς -εκτός της ουσίας της- ήρθε λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα ακύρωσε και τις διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα .
Στην ανακοίνωσή του νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανύπαρκτη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Μάλιστα, επισημαίνει πως «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Ρόδο, στις 10 και 11 Αυγούστου.

Η παρέμβαση από State Department

Παρέμβαση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους και την ΑΟΖ έκαναν οι ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας» διατύπωσε εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται πως η Τουρκία αντέδρασε έντονα σε αυτή τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη».
Ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu  βρίσκεται στη Λιβύη ενώ ο πρόεδρος Erdogan αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Borrell: Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση

Την ανάγκη αποφυγής «μονομερών ενεργειών» εξέφρασε την Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη (6/8/2020) με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Menlut Cavusoglu, στη Βαλέτα της Μάλτας.
Στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Borrel σχολίασε στο twitter ότι «οι καλές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφεύγουμε μονομερείς ενέργειες».
«Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, οι σχέσεις με την Τουρκία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» τονίζει.
«Συνέχιση ανταλλαγών (απόψεων) με Cavusoglu σχετικά με το πώς να αντιστρέψετε τις τρέχουσες αρνητικές τάσεις και θα βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

DW για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Έγινε αυτό που ανησυχούσε την Τουρκία

Έγινε πραγματικότητα αυτό που ανησυχούσε την Τουρκία υποστηρίζει σε άρθρο της η Deutsche Welle, αναφερόμενη στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.
«H πιθανή εξέλιξη που ανησυχούσε τον τελευταίο καιρό την τουρκική διπλωματία, έγινε χθες πραγματικότητα.
Η υπογραφή έστω και μερικής ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο αλλάζει τώρα τα δεδομένα.
Πλέον υπάρχουν δύο συμφωνίες που σχηματίζουν ένα Χ πάνω στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Άγκυρα συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό ακόμη και με δημόσιες τοποθετήσεις παρότρυνε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα» υποστηρίζει η DW, η οποία αναφέρει ότι η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ότι η συμφωνία είναι ως μη γενόμενη.
«Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι αυτή η θέση της Τουρκίας θα επιδειχθεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο πεδίο.
Και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας M.Cavusoglu δήλωσε πως η νέα συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε με διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Merkel, πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.
«Οι πληροφορίες για την 24η Αυγούστου, που ακούγονταν στους διαδρόμους της διπλωματίας, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.
Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα θα εφαρμόσει απόφαση της Χάγης, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί με αντικείμενο τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Όμως είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε διάλογο αλλά ούτε και μια προσφυγή μόνο με αυτά τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» αναφέρει η DW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης