Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεδιπλώνεται το διπλωματικό παιχνίδι Ελλάδας και Τουρκίας – Οι στρατηγικές και οι συμφωνίες πριν το… μεγάλο παζάρι και το ρίσκο της Χάγης

Ξεδιπλώνεται το διπλωματικό παιχνίδι Ελλάδας και Τουρκίας – Οι στρατηγικές και οι συμφωνίες πριν το… μεγάλο παζάρι και το ρίσκο της Χάγης
Αν η Χάγη δεν δεχτεί την επιρροή στην υφαλοκρηπίδα που έχει το Καστελόριζο τότε η εθνική ήττα είναι κοντά
Ανοίγει εν μέσω θερινής ραστώνης το διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά, μάλιστα, από την πολύ σοβαρή εξέλιξη της τμηματικής συμφωνίας της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τις συντενταγμένες της, η συμφωνία ακυρώνει στην ουσία το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για την ΑΟΖ γεγονός που ανάγκασε την Τουρκία να δηλώσει ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη διότι σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», να απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τέλη Αυγούστου και να αντιδράσει με νέα ΝΑVTEX.

Συγκεκριμένα η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Η τουρκική άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Αυγούστου.
Πάντως, με τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις 6 Αυγούστου 2020 διαδραματίζεται άλλο ένα επεισόδιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το μεγάλο παζάρι που θα διεξαχθεί σε λίγο καιρό στην περιοχή.
Με την κίνησή της η ελληνική διπλωματία μπαίνει σε μία διαπραγμάτευση με το πάνω χέρι αφού πλέον τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Αιγύπτου αποκόπτουν την Τουρκία από το μεγάλο χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου και δημιουργούν μία πρώτης τάξεως κεκτημένο για την περιοχή.
Ωστόσο, δεν είναι το τελευταίο επεισόδιο.
Η Τουρκία θα αντιδράσει.
Ήδη σκέφτεται να έρθει σε επαφές με τις εναπομείνασες δυνάμεις που «βρέχονται» από την Μεσόγειο όπως είναι ο Λίβανος εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που έχει περιέλθει η Βηρυτός μετά την μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της αλλά και την εσωτερική κατάσταση με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών.
Σκέφτεται, επίσης, - αν δεν το έχει πράξει ήδη- την ενεργοποίηση της Παλαιστίνης η οποία επίσης έχει διέξοδο στην Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο που ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς χαιρέτησε πρόσφατα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Από την άλλη η στρατηγική της Αθήνας ήταν ξεκάθαρη.
Έπρεπε οπωσδήποτε, πριν αντιμετωπίσει την Τουρκία, να έχει στα χέρια της ξεκάθαρες συμφωνίες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το πέτυχε στην αρχή με την συμφωνία με την Ιταλία και τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών και τώρα έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί.
Αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλά για de facto τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η συμμαχία Ελλάδας, Γαλλίας και Αιγύπτου στην περιοχή την περίοδο που ήταν ενεργή η πρώτη NAVTEX της Άγκυρας αλλά και η ετοιμότητα της πολεμικής μηχανής της Ελλάδας, παρόπλισε την Τουρκία, την ανάγκασε να κάνει βήματα πίσω.
Έχει συνειδητοποιήσει η Άγκυρα ότι το να ξεκινήσει εχθροπραξίες με μία χώρα του ΝΑΤΟ η οποία στηρίζεται από ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες συμμαχικές χώρες της Ε.Ε καθώς και από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου (Συρία, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο και το LNA της Λιβύης), είναι μάταιο και επικίνδυνο. Οπότε θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί και ίσως η καλύτερη λύση για εκείνη να είναι η προσφυγή στην Χάγη.
Το Βερολίνο, από την άλλη διατηρώντας μία αρκετά μεσοβέζικη στάση, έπεισε τις δύο πλευρές να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η Τουρκία πριν την διαπραγμάτευση αυτή έθεσε πολλά ζητήματα ώστε κάποια να τα κερδίσει.
Η Ελλάδα, από την άλλη, εξαρχής δέχεται να τεθεί το εξής ένα: την υφαλοκρηπίδα.
Ακόμα και αν Ελλάδα και Τουρκία συρθούν στο Δικαστήριο της Χάγης κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Αν η Χάγη δεν δεχτεί την επιρροή στην υφαλοκρηπίδα που έχει το Καστελόριζο τότε η εθνική ήττα είναι κοντά.
Γι’ αυτό και τα όπλα της σε μία διαπραγμάτευση είτε σε μία δικαστική διαμάχη με την Τουρκία είναι να έχει δημιουργήσει νόμιμες συμφωνίες για την ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες ώστε να μην μπορούν να ανατραπούν.

Με αυτές τις στρατηγικές να ξεδιπλώνονται μέσα στο Αύγουστο, είναι σίγουρο ότι η διπλωματική σκακιέρα παίρνει φωτιά και το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα είναι ιδιαιτέρως καυτό μέχρι το τελικό παζάρι…
Image

y6

54444
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης