Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καταιγίδα λουκέτων φοβάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σ. Καφούνης - Ζητάει την επιστροφή των 120 δόσεων

tags :
Καταιγίδα λουκέτων φοβάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σ. Καφούνης - Ζητάει την επιστροφή των 120 δόσεων
Καταιγίδα λουκέτων φοβάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Την αρχή του τέλους για το λιανεμπόριο προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Σταύρος Καφούνης.
Υποστηρίζει στο bankingnews ότι αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα για το εμπόριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που να σημειωθεί συνεισφέρει το 11% του ΑΕΠ με 270.000 επιχειρήσεις που διατηρούν 650.000 θέσεις εργασίας.
Στα τέλη Αυγούστου οι έμποροι και το σύνολο των επιχειρήσεων θα κληθούν να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος με την πλειονότητα των εμπόρων να ασφυκτιά οικονομικά λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου στο λιανεμπόριο ενώ η περίοδος των εκπτώσεων που ήταν γενναίες συμπληρώνει ο  κ. Καφούνης , δεν στάθηκαν ικανές να προσελκύσουν τους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα των επιταγών που λήγει στα τέλη Αυγούστου.
Επισημαίνει ότι ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι της εφορίας και είναι ο μόνο κλάδος που έμεινε έξω από το δίχτυ προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου.
Σημειώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα …κρέμεται από μια κλωστή που είναι αδύνατον να αντέξει όλα τα βάρη και διατύπωσε την ανησυχία του αφού αναμένει καταιγίδα λουκέτων στις εμπορικές επιχειρήσεις αν δεν ληφθούν ουσιαστικά και σοβαρά μέτρα από την κυβέρνηση.
Θεωρεί βέβαιο ότι σημαντικός αριθμός εμπόρων δεν θα είναι σε θέση να λάβει φορολογική ενημερότητα τους επόμενους μήνες με συνέπεια να κλείσουν… ερμητικά τα γκισέ των τραπεζών στερώντας τις επιχειρήσεις από ρευστότητα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών εκτιμά ότι πρέπει να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων διότι το σημερινό καθεστώς των 12 και των 24 μηνών δεν θα αποδώσουν καθώς έχουν μειωθεί τα έσοδα τα οποία πλέον δεν καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες μίας επιχείρησης.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν  ο COVID 19 θα επιτρέψει τον εμπορικό επιχειρηματικό  κόσμο στην αρχή της μνημονιακής κρίση με αύξηση των λουκέτων στο εμπορικό τρίγωνο ενώ πέρυσι υπήρξαν τα πρώτα σημάδια αντιστροφής της τάσης δίνοντας εικόνα έστω και μικρής ανάκαμψης.
Ο κ Καφούνης αναμένει  καταιγίδα λουκέτων από τον ερχόμενο Φθινόπωρο.  
Σε απόλυτους αριθμούς, από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου προκύπτει ότι σε σύνολο 6.515 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, οι 1.710  κατέβασαν ρολά  το Σεπτέμβριο του 2019. Η αναλογία των «λουκέτων» ως προς το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας διαμορφώνεται με βάση την τωρινή απογραφή στο 26,25%.
Η πιο κακή χρονιά στη δεκαετή οικονομική κρίση ήταν ο Σεπτέμβριος του 2014 αφού το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έφτασε στο 27%.
Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων ήταν τις 6121.
Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από έξι χρόνια ύφεσης με το ΑΕΠ να ενισχύεται   έστω και οριακά κατά 0,8%.
Το 2020 που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διψήφιο  ποσοστό ύφεσης πιθανόν να καταγραφεί μία οδυνηρή χρονιά για τον εμπορικό  κόσμο και  πιθανότητα να καταγραφεί στην έρευνα του Μαρτίου του 2021.
Στην καταγραφή του Σεπτεμβρίου του 2019, τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων καταγράφονται κατά φθίνουσα σειρά στους δρόμους: Χαριλάου Τρικούπη {46,8%}, Σοφοκλέους {38,1%}, Ιπποκράτους {36,2%}, Σταδίου {36,0%}, Βουλής {31,4%} και Πανεπιστημίου {29,6%}.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης