Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Σε χαμηλό ιστορικό επίπεδο το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, στο 0,91%

Reuters: Σε χαμηλό ιστορικό επίπεδο το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, στο 0,91%
H ΕΚΤ αγόρασε το 13,5% των χρεογράφων της Ελλάδος, αξίας περίπου 73 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μόλις τέσσερις μήνες
Στο χαμηλό ιστορικό επίπεδο του 0,91% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου την Πέμπτη 6 Αυγούστου, λόγω ενός απότομου ράλι που προκλήθηκε από την ταχεία αγορά χρέους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ αγόρασε το 13,5% των χρεογράφων της Ελλάδος, αξίας περίπου 73 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μόλις τέσσερις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα.
Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ελληνικό χρέος για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, παρότι τα ελληνικά χρεόγραφα δεν ανήκουν σε επενδυτική βαθμίδα, εντάσσοντας τη χώρα στο πανδημικό πρόγραμμα (PEPP).
Ως εκ τούτου, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς άγγιξε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,91%).
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συντρίψει τις αποδόσεις», είπε ο αναλυτής της Nordea Asset Management, Sebastien Galy.
Οι επενδυτές λένε ότι το ελληνικό χρέος επωφελήθηκε επίσης από την άρση ενός περιορισμού σχετικά με το ποσό κρατικών ομολόγων που μπορούν να διακρατήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Αυτή η αλλαγή συνέβαλε στο να επιστρέψει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού σε αρνητική περιοχή, δήλωσε ο Galy της Nordea.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη 5 Αυγούστου πούλησε τρίμηνους τίτλους χρέους με αρνητική απόδοση.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν επίσης την Πέμπτη μετά την απορρόφηση από τις αγορές ομολόγων της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες πούλησαν τίτλους ύψους 14 δισεκατομμύριων ευρώ.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, σύμφωνα με το Reuters, βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1% για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης