Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραχ στην τουρκική οικονομία - Νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,27 λίρες ανά δολάριο, αυξάνεται το CDS, στο 14,2% το 10ετές ομόλογο

Κραχ στην τουρκική οικονομία - Νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,27 λίρες ανά δολάριο, αυξάνεται το CDS, στο 14,2% το 10ετές ομόλογο
Η λίρα υποχώρησε στος 7,277 ανά δολάριο, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να διαμορφώνονται στο 5%
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η λίρα Τουρκίας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε sell off, λόγω ανησυχίας ότι μια κρίση νομίσματος του 2018 θα μπορούσε να επαναληφθεί.
Η λίρα υποχώρησε στος 7,277 ανά δολάριο στις συναλλαγές της Κωνσταντινούπολης, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να διαμορφώνονται στο 5%.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κάτω από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές, αναγκάζοντάς την να πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα για να προστατεύσει την αξία της λίρας.
Αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη, λένε οι οικονομολόγοι, επισημαίνοντας τα εξαντλημένα αποθεματικά και την έκρηξη δανεισμού,
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας σημείωσε άνοδο 80 μονάδες βάσης στο 14,22% στις 6 Αυγούστου 2020
Η κεντρική τράπεζα έχει ορίσει το επιτόκιο αναφοράς στο 8,25% και ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 11,8%.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα.
Αλλά τα χέρια της κεντρικής τράπεζας είναι δεμένα, λόγω των πιέσεων που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Η κατάρρευση του τουρισμού ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοιού δημιούργησε μαύρη τρύπα στα οικονομικά της Τουρκίας.
Οι ξένοι επενδυτές αποχωρούνι, αντλώντας μεγάλο όγκο κεφαλαίων από τα ομόλογα τους τελευταίους 12 μήνες ενώ σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Αντιμέτωποι με αυτές τις εκροές, η Τουρκία έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικά το 2020 σε μια προσπάθεια να συντηρήσει το νόμισμα της.
Η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος τόσο στο over night όσο και σε άλλες περιόδους για να στηρίξει το νόμισμα.
Τέλος, τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι Τούρκοι δεν θέλουν να είναι σε ομηρεία από τις απρόβλεπτες επιταγές ενός ισλαμικού καθεστώτος.
Ο Erdogan μπορεί να καθίσει και να αναρωτηθεί:
Γιατί οι νέοι που ήθελε να είναι «ευσεβείς» θέλουν να εγκαταλείψουν τη μουσουλμανική του χώρα και να ζήσουν σε «άπιστες» χώρες;

Image

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-08-06_5-06-14.jpg?itok=Y-t5Q-o2
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-08-06_5-11-09.jpg?itok=9KYPbuFr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης