Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στρώνεται το έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας... άμεσα - Mήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Συμφωνία για ΑΟΖ ή προσφυγή σε Χάγη

Στρώνεται το έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας... άμεσα - Mήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan: Συμφωνία για ΑΟΖ ή προσφυγή σε Χάγη
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ακόμα και μέσα στον Αύγουστο
Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά όχι για... παραχωρήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, είναι σαφές και το διατύπωσε για ακόμα μία φορά κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Nicholas Burns: «Είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο και επισημαίνει ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της ΕΕ όχι μόνο τα ελληνικά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνει ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μόνο ένα θέμα ελληνικών συμφερόντων…
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ διατηρεί στο τραπέζι το χαρτί της προσφυγής στη Χάγη.
«Είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο» δήλωσε σήμερα (6/8/2020) κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κ. Αποστολίδης θα είναι ο επικεφαλής των επαφών.
 
«Εγείρονται ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Nicholas Burns, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Αυτό που είδαμε από την Τουρκία το τελευταίο έτος είναι ουσιαστικά η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης, το οποίο θεωρούμε άκυρο και παράνομο, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, και το οποίο σαφώς παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή δεν αναγνωρίζει καθόλου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τα ελληνικά νησιά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για ένα εντελώς απαράδεκτο, εντελώς παράνομο σύμφωνο.
«Είδαμε εντελώς παράνομες γεωτρήσεις, και όχι απλώς για ερευνητικούς σκοπούς, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κατά σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Είδαμε υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, είδαμε την απόπειρα οπλοποίησης μεταναστών και προσφύγων στις αρχές Μαρτίου.
Θα θυμόσαστε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, τα οποία υπερασπιστήκαμε και καταστήσαμε σαφές ότι δεν επρόκειτο να συμβεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την άποψη ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί πρόβλημα και στο ΝΑΤΟ.
«Εγείρονται ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας.
Η αγορά, λόγου χάρη, του οπλικού συστήματος S400 γεγονός που μας ανησυχεί όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, καθώς εκθέτει σε κίνδυνο τα F35 που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ΝΑΤΟ, ως τα πλέον προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η συμμαχία.
Είδαμε την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο κάδρο η ΕΕ

Για ακόμα μία φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο την ΕΕ.
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι, κατά την άποψή μου, αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα.
Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ από την άποψη ότι ενδιαφερόταν πάντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει».

Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία προειδοποιώντας ακόμα και με προσφυγή στη Χάγη.
«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.
Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

Στόχος της Τουρκίας είναι παγιδεύσει την Ελλάδα μέσω των διαπραγματεύσεων

Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της.  
Αισθάνεται αποκλεισμένη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, ξεκίνησε τις έρευνες, εξορύσσει φυσικό αέριο αλλά πόλεμος με την Τουρκία δεν υπήρξε.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει λανθασμένα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί πλήρως και να βρεθεί χαμένη έναντι της Τουρκίας.
Η Τουρκία και ένα να κερδίσει από τις δεκάδες επιδιώξεις θα είναι επιτυχία άρα το ρίσκο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να υπάρξουν.
Η Τουρκία θέτει τα εξής θέματα
-Ότι το ελληνικό Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ ευρισκόμενο 340 ναυτικά μίλα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ απέχει 1 ναυτικό μίλι από την Τουρκία.
-Θέτει θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου δήθεν επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά της Λωζάνης την οποία ωστόσο εσχάτως δεν αναγνωρίζει.
-Θέτει θέμα Γαλάζιας Πατρίδας είναι η εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας όπου το μισό Αιγαίο περνάει στον έλεγχο της Τουρκίας
-Θέτει θέμα Κύπρου και θέτει θέμα ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.

Ποιος ο κίνδυνος για την Ελλάδα;

Σε μια υπόθεση εργασίας η Ελλάδα εισέρχεται σε διάλογο με την Τουρκία με καλές προθέσεις.
Η Ελλάδα θα ζητήσει να αναγνωρίσει η Τουρκία το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει και τα χωρικά της ύδατα στα 12 από 6 ναυτικά μίλια εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα να ελέγχει το 63% με 64% του θαλάσσιου πλούτου του Ανατολικού Αιγαίου.
Τι θα δώσει η Ελλάδα;
Συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων π.χ. μέσω μιας κοινής εταιρίας Ελλάδος και Τουρκίας που θα εκμεταλλεύεται το Αιγαίο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο;
Ένα τέτοιο σχέδιο, είναι σχέδιο ή εσχάτη Προδοσία;
Μπορεί η ΝΔ να δεχθεί μια τέτοια επιλογή για το Αιγαίο, όταν καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν συνεκμετάλλευση του Ανατολικού Αιγαίου;
Ακόμη και εάν όλα αυτά ήταν ρεαλιστικά, μπορεί η Ελλάδα να εμπιστευτεί την Τουρκία όταν επί 10ετίες έχει επιδείξει προσβλητική συμπεριφορά;
Η Τουρκία θα εγκατέλειπε οριστικά και αμετάκλητα την Γαλάζια Πατρίδα και θα απέσυρε τις κόκκινες γραμμές όπως αφοπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εν τέλει θα ήταν διατεθειμένη για λύση στο Κυπριακό;
Για την Ελλάδα ο κίνδυνος να χάσει περισσότερα από αυτά που δυνητικά θα κερδίσει είναι μεγάλος γιατί αυτά που δυνητικά θα κερδίσει η Ελλάδα ήδη ανήκουν στην Ελλάδα.
Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος δυστυχώς θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής παραχωρήσεις από την Ελλάδα, φαινομενικά η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη αλλά πρακτικά η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος νικητής 

Αναζητώντας ΑΟΖ έως την Γαλάζια Πατρίδα και από τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου έως τα χωρικά ύδατα η Τουρκία παραβιάζει κάθε λογική και κάθε διεθνή Συνθήκη 
Image

Πέντε ερωτήματα των Ερντογάν-Τσαβούσογλου μετά τη συμφωνία ...

Hakkımızda ~ Mavivatan.net ~

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης