Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωαγορές, ανησυχία για αργή ανάκαμψη - Ο DAX στο -0,1%, στο -1,3% ο FTSE 100 - Τα futures της Wall +0,2%

Πιέσεις στις ευρωαγορές, ανησυχία για αργή ανάκαμψη - Ο DAX στο -0,1%, στο -1,3% ο FTSE 100 - Τα futures της Wall +0,2%
Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία σημείωσαν άλμα 27,9%
(upd) Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πιέσεις να περιορίζονται μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, στις αγορές κυριαρχεί η ανησυχία για την πανδημία, με τις ανακοινώσεις της Bank of England, να επισκιάζουν τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, οι οποίες σημείωσαν άλμα 27%.
H απόφαση της Bank of England να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, οδηγεί στην πτώση τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για βραδύτερη ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα για το β΄τρίμηνο του 2020.
Τα futures της Wall Street ενισχύονται 0,12%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 23,2 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,1% στις 12.652 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,3% στις 6.025 μονάδες.
Στις 4.902 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,6%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,1% στις 19.516 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 1% στις 6.974 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές βρετανικών εταιριών προσανατολισμένων στις εξαγωγές υφίστανται πλήγμα καθώς η στερλίνα ενισχύθηκε μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων κάτω από το μηδέν.
Η μετοχή της Glencore υποχωρεί 3,4%, καθώς ανακοίνωσε ζημιές 2,6 δισ. δολ.  στο α΄εξάμηνο του 2020 και μη διανομή μερίσματος.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ παραμένει το χάσμα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με τις δύο πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους.
Οι αγορές αναμένουν ενδείξεις για τη μορφή του αμερικανικού πακέτου δημοσιονομικής ανάκαμψης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την J.P. Morgan Asset Management.
«Οι μετοχές πράγματι πασχίζουν να βρουν κατεύθυνση έως ότου γνωρίζουμε την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων.
Ο χρόνος τρέχει για να καταφέρουν κάτι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής», σημειώνουν οι αναλυτές.

ΗΠΑ: Στα 1,186 εκατ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 249 χιλ. στα 1,186 εκατ.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στα 16,1 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, συνολικά 55,31 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην USA Today, εκτιμάται ότι το 47% των εν λόγω θέσεων εργασίας χάθηκαν οριστικά.

Γερμανία: Άλμα 27,9% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2020, αν και οι όγκοι παραμένουν πολύ πιο κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 10,4% που είχε παρατηρηθεί τον Μάιο και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση κατά 10,1%.
H ανάκαμψη, που βασίστηκε στην εγχώρια ζήτηση, παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Der Spiegel, που δημοσιεύθηκε σήμερα (6/8/2020) και δείχνει ότι τέσσερα πέμπτα των Γερμανών αναμένουν νέα lockdowns για τον έλεγχο της πανδημίας, με τους μισούς εξ αυτών να αναμένουν ότι τα μελλοντικά μέτρα θα είναι πιο αυστηρά.
Αλλά ακόμη και με αυτές τις προειδοποιήσεις, ορισμένοι οικονομολόγοι ήταν ενθουσιασμένοι.
«Ο αριθμός έφτασε ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και πλέον μπορούμε να μιλάμε για σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο Jens-Oliver Niklasch της τράπεζας LBBW και συμπλήρωσε «φυσικά υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο lockdown, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πραγματικά ενθαρρυντικός για το δεύτερο εξάμηνο».
Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 35,3%, υπερβαίνοντας τις παραγγελίες από το εξωτερικό που αυξήθηκαν κατά 22%.
Η ανάκαμψη των παραγγελιών αυτοκινήτων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά 66,5%.

Unicredit: Στα 420 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη β΄τριμήνου 2020 - Αυξημένες προβλέψεις

Στα 420 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Unicredit στο β΄τρίμηνο του 2020, από 1,85 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στα οποία είχε συμπεριληφθεί η πώληση του μεριδίου της τράπεζας στην FinecoBank SpA.
Ωστόσο, η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη, ύψους 335 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας υποχώρησαν 7,7% σε ετήσια βάση στα 4,17 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα έβαλε στην άκρη  937 εκατ. ευρώ για απώλειες, έναντι 707 εκατ. ευρώ προβλέψεων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα από το trading αυξήθηκαν 19% σε ετήσια βάση.
Οι χρεώσεις και οι προμήθειες υποχώρησαν 12%.
Η ιταλική τράπεζα επιβεβαίωσε το guidance για τα κέρδη του 2021 και το cost of risk στις 100 -120 μονάδες βάσης για το 2020.

Στάση αναμονής από την Bank of England: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1%

Στάση αναμονής τηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο και το πρόγραμμα αγοράς assets, με τους επενδυτές να αναμένουν σημάδια για την πορεία της ανάκαμψης.
Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 0,1%, μετά από δύο αυξήσεις στις οποίο προχώρησε η BoE από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοίού.
Η Νομισματική Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρηθεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετά την αύξηση του Ιουνίου κατά 100 δισ. στερλίνες, στα 745 δισ.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και το μέγεθος της αύξησης της ανεργίας.
Η BOE εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7,5% έως το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την απόκριση των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για βραδύτερη ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Η οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 9,5% το 2020, από την αρχικ΄΄η εκτίμηση για πτώση 14%.

Mεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά είναι τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με τους εξαγωγείς της Ιαπωνίας, να υφίστανται τις συνέπειες της ανόδου της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος, του γεν, έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Στις 09:15 (τοπική ώρα), ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 54,66 μονάδων (–0,24%), στις 22.460,19 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραφε αντιθέτως άνοδο 4,47 μονάδων (+0,29%), στις 1.550,24 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 3.386 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε 0,69% στις 24.930 μονάδες.
«Βουτιά» 74% σημείωσαν τα κέρδη της Toyota στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού,  οδήγησε σε κατάρρευση των πωλήσεων οχημάτων της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Toyota Motor ανακοίνωσε κέρδη ύψους 158,8 δισ. γιεν (1,5 δισ. δολάρια) το τρίμηνο Απριλιου - Ιουνίου, έναντι 619 δισ. γιεν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η Toyota πούλησε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του τριμήνου έως τον Ιούνιο, έναντι 2,3 εκατ. οχημάτων πέρυσι.
Οι τριμηνιαίες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 40% στα 4,6 τρισ. γιεν (43,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω ζημιών από την πανδημία που οδήγησε σε lockdown, παύση της παραγωγής και μείωση των πωλήσεων, ανέφερε η εταιρεία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης