Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού - Πάνω από 706 χιλ. οι νεκροί, στα 18,8 εκατ. τα κρούσματα - Πρώτη σε θανάτους η Λατινική Αμερική

Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού - Πάνω από 706 χιλ. οι νεκροί, στα 18,8 εκατ. τα κρούσματα - Πρώτη σε θανάτους η Λατινική Αμερική
Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως
(Upd) Σε έξαρση παγκοσμίως ο κορωνοϊός, καθώς κάθε 15 δευτερόλεπτα καταγράφεται και ένας θάνατος από την επιδημία ενώ συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 701.000 με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως κατά μέσο όρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε ημέρα περίπου 5.900 άνθρωποι, κάτι που αναλογεί σε 247 θανάτους την ώρα ή ένα νεκρό κάθε 15 δευτερόλεπτα.
Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Λατινική Αμερική ενώ χώρες που είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία – π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Βολιβία, Βέλγιο, Ισραήλ -, είναι αντιμέτωπες ξανά με νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στο κόκκινο πάντως βρίσκεται η Λατινική Αμερική, η οποία λίγο αφότου ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια μολύνσεις και έγινε η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, το τελευταίο 24ωρο έγινε η περιοχή και με τα περισσότερα θύματα λόγω του κορωνοϊού καθώς ξεπέρασε την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Λατινική Αμερική μετρά περισσότερους από 206.000 θανάτους, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% των παγκόσμιων θανάτων.
Τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον κορωνοϊό και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής μιας γενιάς» εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην εκπαίδευση, αναφέροντας ότι τα σχολεία είναι κλειστά σε τουλάχιστον 160 χώρες, γεγονός που επηρεάζει 1 δισεκατομμύριο μαθητές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 701.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 18,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 11,14 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 18.609.287 και οι θάνατοι σε 702.164 
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.789.383 και σε νεκρούς με 157.266
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 95.819 και σε κρούσματα με 2.801.921
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 48.869 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.295
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.908.254 – Στους 39.795 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 864.948 και 14.465 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 521.318 – Στους 8.884 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 449,961, έβδομο το Περού με 439.890 και όγδοη η Χιλή με 362.962 κρούσματα
- Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 334.979 και δέκατο το Ιράν με 314.786
- Στα 302.814 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.499 οι νεκροί
- Στους 35.181 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.297 οι νεκροί στη Γαλλία 
Image

ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 157 χιλ. νεκρούς από τον κορωνοϊο – Trump: Αποδίδουν οι προσπάθειες μας

Μια ανάσα από τους 157.000 νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού βρίσκονται οι  ΗΠΑ, τη στιγμή πάντως που ο πρόεδρος Trump εμφανίζεται αισιόδοξος δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ αρχίζουν να αποδίδουν στη μάχη κατά της επιδημίας.
Τα τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.302 νέοι θάνατοι φέρνοντας το σύνολο των θυμάτων στους 156.839, καθώς και 53.847 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τις μολύνσεις να φτάνουν στις 4.771.519.
Πάντως ο πρόεδρος Trump εμφανίζεται αισιόδοξος.
«Ορισμένοι δείκτες υπογραμμίζουν ότι οι σκληρές προσπάθειές μας να περιορίσουμε τον ιό έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα στην πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων που είναι οι πιο ευάλωτοι», είπε ο Trump κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του.
Μάλιστα επανέλαβε πως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης που καταγράφονται στις ΗΠΑ οφείλονται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ.
«Οι ΗΠΑ κάνουν από μόνες τους τεστ σε πολύ περισσότερο κόσμο μέσα σε μία εβδομάδα από ό,τι πολλές άλλες μεγάλες χώρες μαζί» υποστήριξε ο Trump.
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Οχάιο έδωσε εντολή σε όλους τους μαθητές της Πολιτείας να φορούν μάσκες όταν ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, κίνηση στην οποία μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο η Πολιτεία του Νιού Τζέρσει.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές έως το τέλος της εβδομάδας επί του νομοσχεδίου για την ανακούφιση των επιπτώσεων από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin είπε πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη της εβδομάδας και ότι έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Πάντως, ο Mnuchin έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν είμαστε καθόλου κοντά» στο ποσό των 3,4 τρις δολαρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Image
Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο η Βραζιλία, διαδοχικά τα κρούσματα στην κυβέρνηση

Σαρώνει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός καθιστώντας την περιοχή αυτή της αμερικανικής ηπείρου ως την πλέον πληττόμενη παγκοσμίως.
Στο κόκκινο βρίσκεται η Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 1.154 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 51.603 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 95.819 νεκρούς και περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις.
Σημειώνεται πως ο ιός πλήττει και την κυβέρνηση του προέδρου Bolsonaro, ο οποίος χαρακτηρίζει γριπούλα τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, μολύνθηκε και ο γενικός γραμματέας της προεδρίας αποτελώντας το 8ο από τα συνολικά 23 μέλη της κυβέρνησης που έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε.
Θετικός στον ιό έχει βρεθεί και ο Bolsonaro, ο οποίος λέει πως είναι καλά και πως παίρνει αντιβιοτικά γιατί έχει «μούχλα» στους πνεύμονες.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 857 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 6.148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 48.869 επί συνόλου 449.961 ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν.
Αλλά και στο Περού η κατάσταση είναι δύσκολη με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι η χώρα ξεπέρασε το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 έφθασε τους 20.007, αυξημένος κατά 196 από την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 439.890, αυξημένος κατά 6.790 κρούσματα σε 24 ώρες.
Τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απελπιστικά κορεσμένα, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 13.798, αριθμός-ρεκόρ.
Image
Έξαρση και στην Ευρώπη

Έξαρση κρουσμάτων όμως καταγράφεται και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, όπως σε Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία καθώς και στα κράτη των Βαλκανίων.
Στη Γερμανία η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες που καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν και υπήρξαν διαδηλώσεις αρνητών του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, θεωρώντας την πανδημία ως «την μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας».
«Η συμπεριφορά πολλών διαδηλωτών δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο και αποτελεί εκμετάλλευση του υψηλού αγαθού της ελευθερίας στη διαμαρτυρία» ανέφερε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο μόνο για «σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής», αλλά και για «δηλώσεις περιφρονητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Στις διαδηλώσεις περίπου 20.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο κατά των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού και η οποία τελικά διαλύθηκε από την Αστυνομία, αναφέρθηκε και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank Walter Steinmayer, ο οποίος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να μην φέρονται επιπόλαια σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στη μάχη κατά της πανδημίας.
Η Γαλλία ανακοίνωσε 1.695 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες (με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 194.029).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Μαΐου, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε 24ωρη βάση ήταν 1.828, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των ασθενών νέου κορονοϊού στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4, στους 384, έπειτα από αύξηση επί δύο συνεχόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου και την επιβολή του lockdown, ότι δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, αναφέροντας, επιπλέον, τον χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και σχεδόν 3 μήνες.
«Η κατάσταση υπήρξε πολύ δύσκολη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό συνέβη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Antonio Sales, που βούρκωσε ανακοινώνοντας τα νέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα ελπίδας στους Πορτογάλους, όμως θέλω να τους ζητήσω να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς», επεσήμανε ο υπ.Υγείας.
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Τα κρούσματα έφτασαν τα 384, ενώ το προηγούμενο εικοσιτετράωορο ήταν 190.
Συνολικά, στην χώρα, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 284.803.
Δέκα άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους, ενώ χθες ο αριθμός των νεκρών είχε περιοριστεί στους 5. Στα ιταλικά νοσοκομεία έχουν εισαχθεί 764 ασθενείς με συμπτώματα της Covid -19, ενώ 41 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Image
Κίνα: 27 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο – Στους 4.634 οι νεκροί

Άλλα 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 27 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, 22 εκ των οποίων οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση.
Όλα τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου ζει μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Τα υπόλοιπα πέντε «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (2), στο Πεκίνο, στη Σετσουάν και στη Σαάνσι (από 1).
Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 24 ασυμπτωματικών φορέων.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνουν.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Άλλοι 17 άνθρωποι κρίθηκε ότι έχουν αποθεραπευτεί και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, ενώ 810 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 36 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 84.491 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Αυστραλία: Επελαύνει στη Βικτόρια ο κορωνοϊός – Ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία.
Μάλιστα οι αρχές ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο τον πιο βαρύ απολογισμό καθώς ανακοινώθηκαν 15 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 725 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Τα κρούσματα ήταν 439 μία ημέρα νωρίτερα.
Τα προηγούμενα θλιβερά ρεκόρ, 723 κρούσματα και 13 θάνατοι σε μία ημέρα, είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση της Βικτόρια έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, έχει καταστήσει αυστηρότερους τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και έχει δώσει εντολή να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.
Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί στην Πολιτεία επιπλέον δυνάμεις του στρατού της Αυστραλίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι όποιος παραβιάζει την απομόνωση — ειδικά εάν έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε από τον κορωνοϊό — θα καλείται να πληρώνει πρόστιμο ύψους ως και 20.000 δολαρίων Αυστραλίας (ή περίπου 12.130 ευρώ).

Αφγανιστάν: Ένας στους τρεις πολίτες μολυσμένοι από τον κορωνοϊό

Σχεδόν το ένα τρίτο του αφγανικού πληθυσμού, δηλαδή δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μια έρευνα του υπουργείου Δημόσιας Υγείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η έρευνα βασίζεται σε ορολογικά τεστ που μετρούν την παρουσία αντισωμάτων του ιού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε ένα δείγμα 9.500 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Άχμαντ Τζάουαντ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου.
Η έρευνα συμπεραίνει ότι περίπου το 31,5% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης να αντιστοιχεί στην Καμπούλ (οι μισοί από τους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της).
Όμως η χώρα, που η ικανότητά της να ιχνηλατεί τον ιό είναι περιορισμένη, έχει καταμετρήσει επίσημα 'μόνο' 36.000 περιστατικά θετικά στον ιό και περισσότερους από 1.200 θανάτους.
«Ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης ξεσπάει παντού στον κόσμο κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε εξαίρεση. Θα χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα», δήλωσε ο Οσμάνι.
Η πανδημία άρχισε να διαδίδεται στο Αφγανιστάν όταν μετανάστες που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό επέστρεψαν από το γειτονικό Ιράν, την πιο πληγείσα χώρα της περιοχής.
Η περιοχή προσπάθησε να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19 με μέτρα περιορισμού, αλλά αυτά δεν τηρήθηκαν πολύ κυρίως λόγω της ακραίας φτώχειας που πλήττει τη μεγάλη πλειονότητα των Αφγανών.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η κυριότερη πρόκληση παραμένει να πειστεί ο πληθυσμός για τον κίνδυνο.
Μια έρευνα για το ποσοστό θνητότητας από τον ιό στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
ΟΗΕ: Κινδυνεύει με καταστροφή μια ολόκληρη γενιά

Για τον κίνδυνο καταστροφής μιας ολόκληρης γενιάς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του στην εκπαίδευση κάνει λόγο ο ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres είπε πως ο κόσμος βρίσκεται σε μια «καθοριστική στιγμή» όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους.
Όπως αναφέρει, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων για την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα έχουν διαρκές αντίκτυπο σε εκατοντάδες εκατομμύρια μαθητές και στις αναπτυξιακές προοπτικές σε πολλές χώρες για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Guterres αναφέρει ότι στα μέσα Ιουλίου, τα σχολεία ήταν κλειστά σε περισσότερες από 160 χώρες, επηρεάζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο μαθητές ενώ τουλάχιστον 40 εκατομμύρια έχασαν την προσχολική περίοδο.
Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα αυτά έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 250 εκατ. παιδιά που είναι εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στο ότι μόλις το 25% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή μιας γενιάς που θα μπορούσε να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου και να επιδεινώσει ήδη εδραιωμένες ανισότητες» αναφέρει ο Guterres.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης