Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι δύο στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη - Ποιους εμπιστεύεται περισσότερο ο Πρωθυπουργός στα οικονομικά και τα εργασιακά

Οι δύο στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη - Ποιους εμπιστεύεται περισσότερο ο Πρωθυπουργός στα οικονομικά και τα εργασιακά
Αυτό που είναι σίγουρο πλέον, είναι ότι δύο Αλέξιοι αποτελούν τους πιο στενούς συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ώστε να είναι πιο αποτελεσματική ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία χρειάζεται τα δισεκατομμύρια τoυ Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης, δημιούργησε πέρα από το υπουργικό συμβούλιο, μία νέα δομή, την εκτελεστική επιτροπή Σκυλακάκη που θα συντονίσει το νομοθετικό έργο και την ροή των κονδυλίων του Ταμείου.
Παρ’ όλο, λοιπόν, που έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές διαχείρισης του κυβερνητικού έργου, ο ίδιος έχει στενούς συμβούλους που λειτουργούν είτε ως τοποτηρητές στο υπουργικό συμβούλιο είτε τον συμβουλεύουν για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν.
Πολλές από αυτές, μάλιστα, δεν υπάρχουν στην έκθεση Πισσαρίδη.
Σε γενικές γραμμές ο Πρωθυπουργός έχει εμπιστοσύνη σε αρκετούς από τους υπουργούς της κυβέρνησής του, σε πολλά πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τις μεγάλες αποφάσεις –ειδικά σε μεταρρυθμίσεις- θα τις λάβει μετά από σύσκεψη ή συνομιλία με συγκεκριμένα άτομα
Ο ένας είναι ο Αλέξης Πατέλης, ο γνωστός πλέον οικονομολόγος του Μεγάρου Μαξίμου ο οποίος είναι προσωπικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κυρίως για δύο λόγους:
Πρώτον διότι είναι ένα γνωστό πρόσωπο στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους έχοντας προβλέψει την κρίση του 2008 και δεύτερον διότι παράτησε μία τεράστια καριέρα συμβουλευτικής σε μεγάλους πελάτες και hedge funds για να είναι δίπλα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο Άλεξ Πατέλης είναι δηλωμένος ομοφυλόφιλος το οποίο τα συστημικά μέσα υπερπροβάλλουν για επικοινωνιακούς λόγους.
Ως προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού έχει βρεθεί συχνά στο πυρήνα του κυβερνητικού έργου αναλύοντας οικονομικές προβλέψεις αλλά και νομοσχέδια. Πάντα στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου.
Και αν ο Αλεξ Πατέλης, ο πιο στενός σύμβουλος του Κυριάκου στα οικονομικά, αποτελεί ένα γνωστό πρόσωπο της κυβέρνησης, ο σύμβουλός του στα εργασιακά είναι ένας άγνωστος για το κοινό δικηγόρος.
Πρόκειται για τον Αλέξη Παπασταύρου, δικηγόρο-συνεργάτη της μεγάλης εταιρείας δικηγόρων Ποταμίτης-Βέκρης ο οποίος εξειδικεύεται στις εργασιακές σχέσεις και τα οικονομικά της εργασίας.
Το πελατολόγιο του μεγάλο και ισχυρό.
Έχει αναλάβει συστημικές τράπεζες, μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αλυσίδες εστιατορίων καθώς και μεγάλα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα.
Στις περισσότερες των υποθέσεων του αναλαμβάνει εθελούσιες εξόδους εργαζομένων από τις εταιρείες και λύσεις μεγάλων συμβάσεων έργου. Ο ρόλος του είναι πολύ κρίσιμος στην κυβέρνηση και η άτυπη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργικό Μέγαρο έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι.
Ήταν αυτός που στήριξε μέχρι τέλους την άποψη ότι η διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης στις επιχειρήσεις, θα έπρεπε να καταργηθεί άμεσα  καθώς δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Ο Πρωθυπουργός τον άκουσε και όντως το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην τροπολογία που καταργούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης από την πλευρά του εργοδότη.
Είναι φύση και θέση φιλελεύθερων πολιτικών απόψεων.
Τώρα, στο μέτωπο των εργασιακών ο κ. Αλέξης Παπασταύρου θα αποτελέσει τον θεωρητικό της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, μία μεταρρύθμιση για την οποία έχει γράψει και άρθρα σε oικονομικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Θεωρεί ότι το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας έχει χιλιάδες νόμους για τα εργασιακά που αντιβαίνει ο ένας τον άλλον. Ουσιαστικά αποτελεί τον κρίκο μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εργασίας.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να τον δούμε και στον κύκλο Απασχόλησης ως μέλος που θα συνεργαστεί με την ομάδα των τεχνοκρατών του Θ.Σκυλακάκη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις συμβουλές του και τις προτάσεις του θα τις καταστήσει γνωστές πρώτα στον Πρωθυπουργό με τον οποίο έχουν πολύ καλή σχέση και συνομιλούν στενά.
Αυτό που είναι σίγουρο πλέον, είναι ότι δύο Αλέξιοι αποτελούν τους πιο στενούς συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης