Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι επενδυτές αγνοούν τον κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού

Morgan Stanley: Οι επενδυτές αγνοούν τον κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα τεράστια ποσά που διοχετεύθηκαν στην οικονομία για τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και των ανέργων θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην άνοδο του πληθωρισμού
Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού κρούει η Morgan Stanley.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά -μεταξύ της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008- που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών με τρόπο που δεν αναμένουν οι επενδυτές.
Οι προηγμένες οικονομίες πάλεψαν, κατά την προηγούμενη δεκαετία, με τον υποτονικό πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι σταδιακή άνοδος των τιμών, που θεωρείται υγιής από οικονομική άποψη, δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά μετά το 2008 σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού.
Αλλά, οι ενέργειες τους δεν ώθησαν τις τιμές στα επιθυμητά επίπεδα.
Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αυτό είναι απίθανο να αλλάξει εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού, λόγω του μεγέθους του οικονομικού σοκ και της υψηλότερης ανεργίας.
«Με τις ΗΠΑ και τις διεθνείς οικονομίες να βρίσκονται στα μέσα μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις και κενά παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ, πολλοί επενδυτές με τους οποίους συνομιλούμε παραβλέπουν την προειδοποίηση μας για τους κινδύνους υψηλότερου πληθωρισμού» αναφέρεται σε ανάλυση της Morgan Stanley.
«Ωστόσο, η δημοσιονομική αντίδραση είναι πραγματικά διαφορετική αυτή τη φορά» επισημαίνει η τράπεζα κάνοντας μια σύγκριση με την κρίση του 2008.
Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τα ποσά που διοχετεύθηκαν στην οικονομία ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και για τη στήριξη των ανέργων, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά για την άνοδο του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2020 και στο 1,6% το 2021.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης