Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κερδοσκοπία στις τράπεζες έως +8% δεν αναιρεί το σκηνικό απαξίωσης στο ΧΑ +2,18% στις 628 μον. – Διατηρείται το εύρος των 600- 660 μον.

tags :
Η κερδοσκοπία στις τράπεζες έως +8% δεν αναιρεί το σκηνικό απαξίωσης στο ΧΑ +2,18% στις 628 μον. – Διατηρείται το εύρος των 600- 660 μον.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 320 μονάδων στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ..
(upd16)Κερδοσκοπική αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 628 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις τράπεζες και ειδικότερα τα κέρδη +8,26% της Πειραιώς και της Alpha Bank +7,9% ... ενώ ο χαμηλός τζίρος απέδειξε ότι η άνοδος ήταν εσωτερικά υποκινούμενη.
Στα μη τραπεζικά blue chips θετικά επέδρασαν τα κέρδη +1,85% της Coca Cola, του ΟΤΕ +1,63% αλλά και του Ελλάκτωρα +6,31%.
Εν τω μεταξύ, επώδυνες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται το εισιτήριο για τα 32 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία υποκρύπτει το σχέδιο της ομάδας Πισσαρίδη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.  
Το σχέδιο που παραδόθηκε χθες στον πρωθυπουργό, προβλέπει μεγάλες ανατροπές στο πεδίο των φόρων.
Ξεχωρίζει η πρόταση για μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία και μετατόπιση τους στο τομέα της κατανάλωσης.
Η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει ακόμη τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία κλίμακα, ακόμη και των μισθωμάτων από τα ενοίκια και είναι ένα σχέδιο το οποίο στο παρελθόν οδήγησε στο ταμείο της Εφορίας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.  
Η ίδια ομάδα χτυπάει καμπανάκι για την ανεξέλεγκτη δράση της φοροδιαφυγής στην χώρα μας, και σε όλους τους τομείς προτείνοντας την ενίσχυση του μέτρου των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 620-625 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης απομακρύνθηκε από το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων ..
Στις δημοπρασίες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας, με τη μεγαλύτερη άνοδο η Πειραιώς +8,26% και ακολούθησαν Alpha Bank +7,9%, Εθνική +7,01% και  Eurobank +6,29%.
Κέρδη 82 εκατ. ευρώ στο β’ 3μηνο αλλά ζημιές 150 εκατ. ευρώ στο α’ 6μηνο ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς .
Αύριο 5/8 πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα η Coca Cola.
Ενώ διοικήσεις και εργαζόμενοι στις ελληνικές τράπεζες έχουν καταβάλλει τεράστιο και αναγνωρίσιμο αγώνα ώστε να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα… τα προβλήματα παραμένουν και δυνητικά μπορεί να επιδεινωθούν.
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χρηματιστηριακά είναι μη επενδύσιμος.
Προ κορωνοιού χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια ώστε οι τράπεζες στην Ελλάδα να φθάσουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Η έλευση του κορωνοιού και το σοκ της ύφεσης οδήγησε σε χρηματιστηριακή κατάρρευση και απαξίωση τις τράπεζες για πολλοστή φορά.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα εάν τα NPEs δεν φθάσουν στο 5% και δεν βρουν τουλάχιστον 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια δεν μπορούν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Συν τοις άλλοις με 25 δισεκ. – κατά μέσο όρο – υγιή δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους το μέλλον της κερδοφορίας τους είναι διάτρητο.
Το μέλλον των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ευοίωνο εάν δεν επιλυθούν δύο προβλήματα, εξυγίανση NPEs και κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
Όσο παρατείνουν τα προβλήματα χωρίς να τα λύνουν οι τραπεζικές μετοχές θα είναι μη επενδύσιμες.
Και ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παραπαίει την  ίδια στιγμή λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% καθώς η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει τα 9 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Σταθεροποίηση καταγράφετα ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,03% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ βελτιώνεται το ιταλικό 10ετές στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 158 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,03% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,26%.
Λίγο μετά τις 11:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,75% ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο στο +0,01%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς +8,26%, Alpha Bank +7,9%...  αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +7,16% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,19%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,18% στις 628 μονάδες έχοντας υψηλό στις 628,53 μονάδες και χαμηλό 615,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα , ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,7 εκατ. ευρώ και όγκου 411 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 311 χιλ. τεμάχια αξάις 3,9 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 792 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 620-625 μονάδων και ακολουθούν οι 640-650 μονάδες, οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 605-600 μονάδες και οι  590-580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 320 μονάδων και ακολουθούν οι 330- 335 και οι 350 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265 μονάδες.

Ποιος θα επενδύσει τα κεφάλαια στις τράπεζες;

Η έκθεση Πισσαρίδη ανέδειξε αυτό που διαχρονικά υποστηρίζει το bankingnews ότι και το 2015 μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκείς.
Το 2015 υλοποιήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου με γνώμονα τι μπορούν να σηκώσουν οι τράπεζες από τις αγορές και όχι πόσα κεφάλαια πραγματικά χρειάζονταν.
Φθάνοντας στο 2020 έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να διαθέτουν NPEs ratio στο 5% χωρίς να απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η έκθεση Πισσαρίδη μάλιστα ανέφερε την λύση της bad bank ή τις εμπροσθοβαρείς επιθετικές τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ώστε στο τέλος του 2021 τα προβληματικά ανοίγματα να βρίσκονται κάτω του 5%.
Στην περίπτωση αυτή μέσα στο 2021 θα χρειαστούν κεφάλαια.
Η μόνη πηγή κεφαλαίων με βάση τις σημερινές παραδοχές είναι το ελληνικό κράτος.
Μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να επενδύσει κεφάλαια, προφανώς οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κρατικοποιηθούν αλλά θα έχουν κεφάλαια να εξυγιανθούν.
Η λύση της bad bank… ουσιαστικά δεν είναι λύση.
Έχουμε αναφέρει ότι οι τράπεζες για να μεταφέρουν 55 δισεκ. NPEs δεν είναι δυνατό να μην μεταφερθούν στην bad bank σε αγοραίες τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες κατά την διαδικασία της μεταφοράς προβληματικών δανείων θα εγγράψουν μεγάλες ζημίες πλήττοντας κεφάλαια, αποτελέσματα και ενεργοποιώντας το DTC.
H λύση της bad bank απαιτεί χρόνο τουλάχιστον μια 2ετία αναφέρει η έκθεση Πισσαρίδη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκθεση Πισσαρίδη κατέληξε στα εξής συμπέρασμα που αποτελούν μετάφραση του bankingnews  
Α)Οι ελληνικές τράπεζες είναι μη επενδύσιμες όσο τα NPEs ναρκοθετούν κεφάλαια και ισολογισμούς.
Β)Οι ελληνικές τράπεζες κάτω από οποιαδήποτε σενάριο χρειάζονται κεφάλαια
Γ)Η λύση της bad bank είναι διάτρητη, δεν απαντάει στο ερώτημα ποιος θα επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται και βεβαίως για να υλοποιηθεί θα απαιτηθούν 2 χρόνια.
Οπότε η bad bank έχει χάσει και το πλεονέκτημα της εμπροσθοβαρούς λύσης.

H επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττοντας ολοένα και περισσότερους πολίτες, την ώρα που συσσωρεύονται δυσοίωνα μηνύματα.
Ύστερα από την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον κορωνοϊό και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής μιας γενιάς» εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην εκπαίδευση, αναφέροντας ότι τα σχολεία είναι κλειστά σε τουλάχιστον 160 χώρες, γεγονός που επηρεάζει 1 δισεκατομμύριο μαθητές.
Και ενώ οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία εξακολουθούν να είναι τεράστιες, η επιδημία παραμένει σε έξαρση.
Στη Λατινική Αμερική, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, στις ΗΠΑ γίνονται διαδηλώσεις κατά του ανοίγματος των σχολείων, με τον πρόεδρο Trump να ζητά άμεσα τη λειτουργία τους υποστηρίζοντας πως η πανδημία είναι σε ύφεση, στην Ινδία καταγράφονται σχεδόν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων ενώ αναζωπύρωση της επιδημίας καταγράφεται τόσο στην Ευρώπη και στην Αυστραλία όσο και σε αρκετά κράτη στην Ασία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 694.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 18,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 10,94 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν κυβέρνηση και  υγειονομικές αρχές καθώς η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να παραμένει σε έξαρση με το βλέμμα πλέον να είναι στραμμένο στις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Μέχρι στιγμής η βασική ανησυχία των επιστημόνων εστιάζει γεωγραφικά στην Αττική καθώς και στους γάμους και στα μπαρ, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «υγειονομικές βόμβες» και εστίες υπερμετάδοσης καθώς ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να διασπείρουν τον ιό, καθιστώντας αδύνατη την ιχνηλάτηση και άρα τον έλεγχο της μετάδοσης και της διασποράς του ιού.
Τα δεδομένα αυτά και η έλευση του Δεκαπενταύγουστου, όπου πλήθος κόσμου πρόκειται να συμμετάσχει στις διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, σημαίνουν κόκκινο συναγερμό για κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να μην πάρει διαστάσεις η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Από τη πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει πως η κατάσταση στην χώρα παραμένει καλή και καλεί τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας προκειμένου να διατηρηθεί η θετική εικόνα στην αντιμετώπιση του ιού.
Ωστόσο ενδεικτικό του συναγερμού και της ανησυχίας που έχει σημάνει είναι ότι σήμερα στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά για την πορεία του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως στην τελευταία τους κοινή συνέντευξη τύπου (στις 26/5), είχαν αναφέρει πως «αν μας ξαναδείτε σε καθημερινή ενημέρωση, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά».
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.737 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 210 θάνατοι..

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη 04/8 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,7%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο +0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,4% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,29%

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα Τρίτη 4/8 τα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία με επίκεντρο τα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα να σκορπούν απογοήτευση στους επενδυτές.
Ειδικότερα, ζημιές 16,8 δισ. δολ. ανακοίνωσε η ΒΡ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, προχωρώντας παράλληλα σε μείωση του μερίσματος κατά ήμισυ ενώ στην Diageo η πτώση στις πωλήσεις 8,5% ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.
Την ίδια ώρα, βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων σχετικά με την πρόοδο για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10% , ο MIB στο Μιλάνο στο +0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,05%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,05% και ο Nasdaq στο +0,07% ενώ το ETF GREC κινείται με κέρδη +1,52% (20,09 δολ.).

Τραπεζική αναλαμπή με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Τραπεζική αναλαμπή καταγράφηκε στην χρηματιστηριακή αγορά χωρίς ωστόσο να έπεισε καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν... ενώ οι χαμηλές συναλλαγές συνεχίστηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση.
Σημειώνεται όλες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν στο υψηλό της ημέρα ςστις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,19 ευρώ, με άνοδο +7,01% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5492 ευρώ, με άνοδο +7,9%, με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 848 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2450 ευρώ, με άνοδο +8,26% με όγκο 622 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 544 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3720 ευρώ, με άνοδο +6,29% με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5090 ευρώ, με άνοδο +0,79% και με κεφαλαιοποίηση 227 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,19 ευρώ, με άνοδο +5,56% και όγκο  206 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκελισε στα 13,14 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Sarantis, ΕΧΑΕ, Coca Cola..
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησαν Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,56 ευρώ με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση στα 8,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +1,63% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 905 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,24 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,94 ευρώ με άνοδο +1,02% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,9550 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,40 ευρώ με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9150 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0552 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,03% - Βελτίωση στην Ιταλία με το spread στις -0 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 4 Αυγούστου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, ενώ βελτίωση καταγράφεται στα ιταλικά ομόλογα.
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει θετικό λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% ενώ σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 9 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,58% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 4/8 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Αυγούστου 2020 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/7/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης