Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαπλώνεται ραγδαία ο κορωνοϊός - ΟΗΕ: Κίνδυνος καταστροφής μιας γενιάς - Στους 695 χιλ. οι νεκροί, στα 18,3 εκατ. τα κρούσματα

Εξαπλώνεται ραγδαία ο κορωνοϊός - ΟΗΕ: Κίνδυνος καταστροφής μιας γενιάς - Στους 695 χιλ. οι νεκροί, στα 18,3 εκατ. τα κρούσματα
Πάνω από 5 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λατινική Αμερική - Trump: Υποχωρεί η πανδημία στις ΗΠΑ
(upd5) Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττοντας ολοένα και περισσότερους πολίτες, την ώρα που συσσωρεύονται δυσοίωνα μηνύματα.
Ύστερα από την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον κορωνοϊό και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής μιας γενιάς» εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην εκπαίδευση, αναφέροντας ότι τα σχολεία είναι κλειστά σε τουλάχιστον 160 χώρες, γεγονός που επηρεάζει 1 δισεκατομμύριο μαθητές.
Και ενώ οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία εξακολουθούν να είναι τεράστιες, η επιδημία παραμένει σε έξαρση.
Στη Λατινική Αμερική, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, στις ΗΠΑ γίνονται διαδηλώσεις κατά του ανοίγματος των σχολείων, με τον πρόεδρο Trump να ζητά άμεσα τη λειτουργία τους υποστηρίζοντας πως η πανδημία είναι σε ύφεση, στην Ινδία καταγράφονται σχεδόν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων ενώ αναζωπύρωση της επιδημίας καταγράφεται τόσο στην Ευρώπη και στην Αυστραλία όσο και σε αρκετά κράτη στην Ασία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ανέρχονται στις 695.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 18,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 18.317.520 και οι θάνατοι σε 694.713
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.718.249 και σε νεκρούς με 155.478
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 94.665 και σε κρούσματα με 2.750.318
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 48.012 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.295
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.855.745 – Στους 38.938 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 859.762 και 14.327 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 516.862 – Στους 8.539 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 443.813, έβδομο το Περού με 428.850 και όγδοη η Χιλή με 361.493 κρούσματα
- Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 327.850 και δέκατο το Ιράν με 312.035
- Στα 297.054 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.472 οι νεκροί
- Στους 35.166 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.268 οι νεκροί στη Γαλλία 
Image
ΟΗΕ: Κινδυνεύει με καταστροφή μια ολόκληρη γενιά

Για τον κίνδυνο καταστροφής μιας ολόκληρης γενιάς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του στην εκπαίδευση κάνει λόγο ο ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres είπε πως ο κόσμος βρίσκεται σε μια «καθοριστική στιγμή» όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους.
Όπως αναφέρει, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων για την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα έχουν διαρκές αντίκτυπο σε εκατοντάδες εκατομμύρια μαθητές και στις αναπτυξιακές προοπτικές σε πολλές χώρες για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Guterres αναφέρει ότι στα μέσα Ιουλίου, τα σχολεία ήταν κλειστά σε περισσότερες από 160 χώρες, επηρεάζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο μαθητές ενώ τουλάχιστον 40 εκατομμύρια έχασαν την προσχολική περίοδο.
Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα αυτά έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 250 εκατ. παιδιά που είναι εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στο ότι μόλις το 25% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή μιας γενιάς που θα μπορούσε να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου και να επιδεινώσει ήδη εδραιωμένες ανισότητες» αναφέρει ο Guterres.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ, πάνω από 155 χιλ. οι νεκροί – Trump: Σε υποχώρηση η πανδημία

Παραμένει ο εφιάλτης της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 155.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 532 θάνατοι.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν περισσότερα από 46.000 νέα κρούσματα, με το σύνολο τους να προσεγγίζει τα 4,72 εκατομμύρια.
Χθες η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Deborah Birx είχε αναφέρει πως η επιδημία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στις ΗΠΑ, καθώς πλέον πλήττει και τις αγροτικές περιοχές της χώρας μαζί με τα αστικά κέντρα, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι προστατευμένος.
Πάντως σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως αυτή βρίσκεται πλέον σε υποχώρηση κυρίως στο Νότο και στη Δύση, κάνοντας λόγο για «πολύ ενθαρρυντικές» ενδείξεις.
Πράγματι η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σε ύφεση.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom είπε ότι παρά τα θετικά νέα, ορισμένες περιοχές όπως η αγροτική περιοχή της Central Valley παραμένει σφοδρά πληττόμενη.
«Ο ιός δεν έχει φύγει.
Μέχρι να βρούμε ένα εμβόλιο, θα πρέπει να ζούμε με αυτόν τον ιό» υποστήριξε ο Newsom.
Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια με πληθυσμό περίπου 40 εκατομμύρια, μετρά  514.901 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 9.388 θανάτους.
Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί περισσότερο από 21% ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζονται μειωμένες κατά 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Image
Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική

Τα 5 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, περιοχές που μετρούν και περισσότερους από 202 χιλιάδες νεκρούς.
Πρωταθλήτρια σε κρούσματα και θύματα είναι η Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 561 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 16.641 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 94.665 νεκρούς επί συνόλου 2.750.318 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 266 νέοι θάνατοι και 4.767 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 48.012 νεκρούς επί συνόλου 443.813 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και αποτελεί την τρίτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα θύματα της επιδημίας.
Ραγδαία όμως αυξάνονται τα κρούσματα και στην Κολομβία, η οποία τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλα 10.199 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχονται στους 327.850.
Το ίδιο χρονικό διάστημα άλλοι 367 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 11.017 νεκρούς.
Τα 111.294 από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα, την Μποκοτά, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό περιορισμό.
Image
Έξαρση και στην Ευρώπη

Έξαρση κρουσμάτων όμως καταγράφεται και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, όπως σε Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία καθώς και στα κράτη των Βαλκανίων.
Στη Γερμανία η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες που καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν και υπήρξαν διαδηλώσεις αρνητών του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, θεωρώντας την πανδημία ως «την μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας».
«Η συμπεριφορά πολλών διαδηλωτών δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο και αποτελεί εκμετάλλευση του υψηλού αγαθού της ελευθερίας στη διαμαρτυρία» ανέφερε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο μόνο για «σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής», αλλά και για «δηλώσεις περιφρονητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Στις διαδηλώσεις περίπου 20.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο κατά των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού και η οποία τελικά διαλύθηκε από την Αστυνομία, αναφέρθηκε και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank Walter Steinmayer, ο οποίος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να μην φέρονται επιπόλαια σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στη μάχη κατά της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να «μην εφησυχάζουν» απέναντι στην αναζωπύρωση της Covid-19, προκειμένου να αποφευχθεί μια «γενικευμένη εκ νέου επιβολή καραντίνας».
Σημειώνεται πως στην πόλη Λιλ, η χρήση της μάσκας έγινε πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους «δημόσιους ανοικτούς χώρους» ενώ στις πόλεις Μπιαρίτς, Μπαγιόν, Σεν-Μαλό, Λε Τουκέ, Ορλεάνη και η Νίκαια έχει επιβληθεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, στο κέντρο των πόλεων ή στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου και την επιβολή του lockdown, ότι δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, αναφέροντας, επιπλέον, τον χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και σχεδόν 3 μήνες.
«Η κατάσταση υπήρξε πολύ δύσκολη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό συνέβη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Antonio Sales, που βούρκωσε ανακοινώνοντας τα νέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα ελπίδας στους Πορτογάλους, όμως θέλω να τους ζητήσω να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς», επεσήμανε ο υπ.Υγείας.
Image
Κίνα: Σε κινητικότητα ο κορωνοϊός, 36 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ενεργός παραμένει ο κορωνοϊός στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε ότι εντοπίστηκαν 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων 30 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, ενώ τα έξι κρούσματα ήταν «εισαγόμενα».
Τα 28 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σιντζιάνγκ και δύο στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν άλλοι 21 ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού, με τους 12 εξ αυτών να χαρακτηρίζονται «εισαγόμενες» περιπτώσεις.
Ακόμη 17 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 800 ασθενείς, οι 36 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.464 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
 
Αυστραλία: Έξαρση κρουσμάτων στη Βικτόρια – Κλείνουν τομείς της οικονομίας και της παραγωγής

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία με τις αρχές να αποφασίζουν και να θέτουν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι όποιος παραβιάζει τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού θα αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι και 12.000 ευρώ και ότι θα αναπτυχθούν περισσότεροι στρατιώτες για την επιτήρηση του μέτρου.
Συγκεκριμένα, με 3.000 ευρώ θα τιμωρείται όποιος παραβιάζει τον κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ έως και 12.000 ευρώ πρόστιμο θα αντιμετωπίζουν οι κατ΄εξακολούθηση παραβάτες.
Στην Βικτόρια έχουν καταγραφεί 147 θάνατοι από covid-19, από τους 231 σε εθνικό επίπεδο, και 12.000 κρούσματα του κορωνοϊού, από τα 19.000 σε εθνικό επίπεδο.
Πρόσφατα, οι αρχές της Πολιτείας αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, να περιοριστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και να περικοπεί η βιομηχανική παραγωγή γύρω από την πόλη της Μελβούρνης προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως την Κυριακή 2/8 η Πολιτεία της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και ότι θα ενισχύσει τα απαγορευτικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών.

ΠΟΥ: Η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».
«Η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά» αναφέρει ο ΠΟΥ, ο οποίος διά στόματος του επικεφαλής του, επισημαίνει ότι αν και υπάρχουν ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον Covid 19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Mike Ryan καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης