Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H έκθεση Πισσαρίδη για τις τράπεζες κατέληξε σε ένα κοινότυπο συμπέρασμα – Θα χρειαστούν 8-10 δισ κεφάλαια, αποδομήθηκε η bad bank

H έκθεση Πισσαρίδη για τις τράπεζες κατέληξε σε ένα κοινότυπο συμπέρασμα – Θα χρειαστούν 8-10 δισ κεφάλαια, αποδομήθηκε η bad bank
Η λύση της bad bank είναι διάτρητη, δεν απαντάει στο ερώτημα ποιος θα επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται και βεβαίως για να υλοποιηθεί θα απαιτηθούν 2 χρόνια.
Η έκθεση του Καθηγητή Πισσαρίδη δεν προσέθεσε κάτι νέο ως προς τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.
Η έκθεση Πισσαρίδη για τις τράπεζες κατέληξε σε ένα κοινότυπο συμπέρασμα.
Είτε οι ελληνικές τράπεζες επιλέξουν το σχέδιο Ηρακλής με τις τιτλοποιήσεις, είτε την bad bank, είτε την πιο αργή διαδικασία εξυγίανσης με βάση την πορεία των κερδών θα χρειαστούν κεφάλαια.
Επίσης αναγνώρισε ότι η λύση της bad bank θα απαιτήσει άμεσα κεφάλαια και για να ολοκληρωθεί θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι η bad bank θα απαιτήσει 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Η πρόταση Πισσαρίδη αναγνώρισε τις δυσκολίες της bad bank απαιτούνται κεφάλαια και απαιτείται χρόνος.
Η πιο ρεαλιστική λύση πάντως είναι το μοντέλο των τιτλοποιήσεων με βάση το σχέδιο Ηρακλής, λύση που ήδη προωθούν οι τράπεζες.
Για όσους παρακολουθούν με συνέπεια το τραπεζικό σύστημα γνωρίζουν τα εξής αυτονόητα.
1)Στην Ελλάδα έχουμε τράπεζες με 260 δισεκ. ενεργητικό και 29 δισεκ. κεφάλαια.
2)Ενώ τα κεφάλαια είναι 29 δισεκ. το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση – λογιστικά κεφάλαια που ουσιαστικά ανήκουν στο κράτος – ανέρχεται σε 15,6 δισεκ. ευρώ.
Ο αναβαλλόμενος φόρος DTC ανέρχεται σε 22 δισεκ. ευρώ.
3)Οι τράπεζες έχουν σχέση DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς κεφάλαια 55% η οποία θα φθάσει στο 75% δηλαδή ποιοτικά τα κεφάλαια θα υποβαθμιστούν.
4)Με βάση το μοντέλο Eurobank και Alpha bank για την μείωση των NPEs για να φθάσουν οι τράπεζες σε NPEs ratio στο 5% από 40% θα πρέπει να δαπανήσουν 8 με 10 δισεκ. κεφάλαια.
5)Οι τράπεζες διαθέτουν 61 δισεκ. προβληματικά δάνεια και εκτιμάται ότι λόγω του κορωνοιού θα αναρριχηθούν στα 70 δισεκ.
6)Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια 8 με 10 δισεκ. ευρώ.
7)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 100 δισεκ. δάνεια ενήμερα – σχεδόν 40 δισεκ. σε αναδιάρθρωση και 21 δισεκ. σε moratorium – και 61 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Κατά μέσο όρο τα υγιή δάνεια ανέχονται σε 25 δισεκ. ανά τράπεζα.

Ποιος θα επενδύσει τα κεφάλαια στις τράπεζες;

Η έκθεση Πισσαρίδη ανέδειξε αυτό που διαχρονικά υποστηρίζει το bankingnews ότι και το 2015 μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκείς.
Το 2015 υλοποιήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου με γνώμονα τι μπορούν να σηκώσουν οι τράπεζες από τις αγορές και όχι πόσα κεφάλαια πραγματικά χρειάζονταν.
Φθάνοντας στο 2020 έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να διαθέτουν NPEs ratio στο 5% χωρίς να απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Η έκθεση Πισσαρίδη μάλιστα ανέφερε την λύση της bad bank ή τις εμπροσθοβαρείς επιθετικές τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ώστε στο τέλος του 2021 τα προβληματικά ανοίγματα να βρίσκονται κάτω του 5%.
Στην περίπτωση αυτή μέσα στο 2021 θα χρειαστούν κεφάλαια.
Η μόνη πηγή κεφαλαίων με βάση τις σημερινές παραδοχές είναι το ελληνικό κράτος.
Μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να επενδύσει κεφάλαια, προφανώς οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κρατικοποιηθούν αλλά θα έχουν κεφάλαια να εξυγιανθούν.
Η λύση της bad bank… ουσιαστικά δεν είναι λύση.
Έχουμε αναφέρει ότι οι τράπεζες για να μεταφέρουν 55 δισεκ. NPEs δεν είναι δυνατό να μην μεταφερθούν στην bad bank σε αγοραίες τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες κατά την διαδικασία της μεταφοράς προβληματικών δανείων θα εγγράψουν μεγάλες ζημίες πλήττοντας κεφάλαια, αποτελέσματα και ενεργοποιώντας το DTC.
H λύση της bad bank απαιτεί χρόνο τουλάχιστον μια 2ετία αναφέρει η έκθεση Πισσαρίδη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκθεση Πισσαρίδη κατέληξε στα εξής συμπέρασμα που αποτελούν μετάφραση του bankingnews 
Α)Οι ελληνικές τράπεζες είναι μη επενδύσιμες όσο τα NPEs ναρκοθετούν κεφάλαια και ισολογισμούς.
Β)Οι ελληνικές τράπεζες κάτω από οποιαδήποτε σενάριο χρειάζονται κεφάλαια
Γ)Η λύση της bad bank είναι διάτρητη, δεν απαντάει στο ερώτημα ποιος θα επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται και βεβαίως για να υλοποιηθεί θα απαιτηθούν 2 χρόνια.
Οπότε η bad bank έχει χάσει και το πλεονέκτημα της εμπροσθοβαρούς λύσης.

To συμπέρασμα του bankingnews

Μην περιμένετε πολλά χρηματιστηριακά από τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους μήνες.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ομηρεία NPEs και ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα φθάσει στο 75% και το χειρότερο με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και του IFRS 9 οι τράπεζες θα χρειαστούν 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης