Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο μεταποίηση και εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη +0,89% για Dow Jones, ο DAX +2,71%

Θετικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο μεταποίηση και εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη +0,89% για Dow Jones,  ο DAX +2,71%
Ανέκαμψαν οι αγορές μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση
Σε υψηλότερο επίπεδο κινήθηκαν σήμερα 3/8 τα κυριότερα χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη κυρίως στις ΗΠΑ και τις προσπάθειες οριστικοποίησης ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού βρίσκεται στα ύψη, ενώ επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5% με 5% το 2020 επανέλαβε ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9% με 10% το 2020, εάν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Τέλος, ο Kaplan επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο χωρίς νέο lockdown, εάν όλοι φορούν μάσκες προστασίας.
Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ο οποίος καθημερινά πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, έχοντας ήδη προκαλέσει περίπου 690 χιλιάδες θανάτου και περισσότερα από 18 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκονται ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες ακόμα πλήττονται από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ενώ άλλες περιοχές – όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Αυστραλία -, αν και αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, σήμερα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια ακόμα αναζωπύρωση και νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ οι ειδικοί επισημαίνουν πως η επιδημία αρχίζει να πλήττει πλέον και τις αγροτικές περιοχές, στη Λατινική Αμερική, αυξανόμενα κρούσματα καταγράφονται και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες πέραν της Βραζιλίας και του Μεξικό (είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, τα πέντε κράτη είναι από τη Λατινική Αμερική), στην Ευρώπη μια σειρά από χώρες αρχίζουν και κάνουν λόγο για νέα έξαρση της επιδημίας που οφείλεται ως επί το πλείστον στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων, στο Χόνγκ Κόνγκ αναβλήθηκαν για του χρόνου οι εκλογές ενώ αποκαλύψεις του BBC δείχνουν πως το Ιράν απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς θανάτων καθώς έχει αναφέρει μόλις 14.405 ενώ υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 42.000 οι νεκροί από την επιδημία.
Και τα νέα εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει με κάθε δυνατή ευκαιρία πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και ότι το πολυπόθητο εμβόλιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,89% στις 26.664 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,72% στις 3.294 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,47% στις 10.902 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 24,47 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,71% στις 12.646 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη +1,51% στις 19.379 μονάδες.
Image

Image
Η ιστορική αμερικανική αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων πολυτελείας Lord & Taylor και η ιδιοκτήτριά της, η εταιρεία ενοικίασης ενδυμάτων Le Tote Inc, κατέθεσαν αίτηση για ένταξη στο Chapter 11.
Η αίτηση πτώχευσης υπεβλήθη χθες Κυριακή στο αμερικανική πτωχευτικό δικαστήριο του Ρίτσμοντ. Έρχεται λιγότερο από έναν χρόνο από τότε που η Le Tote αγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων από την Hudson’s Bay προς 100 εκατ. δολάρια.
Η Lord & Taylor διαθέτει 38 σημεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την σχετική αίτηση, και απασχολεί περίπου 650 άτομα.
Ορισμένα από τα καταστήματά της, που παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ανάρτησαν νέες πινακίδες για το κλείσιμό τους χθες, σύμφωνα με το MarketWatch.
Τα εμπορικά καταστήματα δέχθηκαν ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα από την πανδημία και η αίτηση πτώχευσης της Lord & Taylor έρχεται μετά τις αντίστοιχες κινήσεις από τις JCPenney Co, Neiman Marcus Inc και J. Crew Co.
Αγωγή κατά της Apple για παραβίαση ευρεσιτεχνίας υπέβαλε η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Shanghai Zhizhen Network Technology Co., με την οποία ζητά από τον τεχνολογικό κολοσσό αποζημίωση ύψους 1,43 δισ. δολαρίων ή περίπου 10 δισ. γουάν.
Στην αγωγή που κατέθεσε η κινεζική εταιρεία σε δικαστήριο της Σαγκάης, σύμφωνα με δημοσίευμα του MarketWatch, ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποιεί στα προϊόντα της iPhone και iPad τεχνολογία αναγνώρισης φωνής η οποία παραβιάζει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέχει η ίδια, επισημαίνοντας ότι η αρχιτεκτονική του βοηθού Siri της Apple είναι παρόμοια με τη δική της.

Fed (Ατλάντα): Αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ +20% το γ’ τρίμηνο του 2020

Μετά την καθίζηση -32,9% στο αμερικανικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2020, η Fed της Ατλάντα εκτιμά άνοδο +20% το γ’ τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της για το γ’ τρίμηνο, έπειτα από αναθεώρηση, προβλέπει ανάπτυξη 19,6%, λόγω της ανόδου του δείκτη μεταποίησης ISM πέρα από τις προσδοκίες.
Ακολούθως, η αύξηση της κατανάλωσης για το γ’ τρίτο τρίμηνο όπως και η επενδυτική αναθέρμανση αυξήθηκαν από 14,4% και -1,7%, αντίστοιχα, σε 22,4% και 11,1%, αντίστοιχα.
Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες το γ’ τρίμηνο αυξήθηκαν από 5,7% σε 6,8%.
Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι, εάν το Κογκρέσο αποτύχει να παρατείνει τις μεταβιβαστικές πληρωμές που έληξαν τον περασμένο μήνα, οι οποίες συμβάλλουν με 25% στο προσωπικό εισόδημα, θα υπάρξει μείζον πρόβλημα.


Ανέκαμψαν οι αγορές μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υπεραποδίδει έναντι των υπολοίπων δεικτών, λόγω της βελτιωμένης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και την Κίνα.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού βρίσκεται στα ύψη, ενώ επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, με φόντο τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα και την προειδοποίηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας HSBC για την αύξηση των κόκκινων δανείων.
Η μετοχή της HSBC υποχώρησε -4,4%, ενώ της Societe Generale κατέγραψαν απώλειες -2,3%.
Οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας, κατασκευής αυτοκινήτων και πετρελαίου και αερίου ηγήθηκαν της ανόδου.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στις 51,8 μονάδες ανέκαμψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, από 47,4 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.
Η άνοδος στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες κατέγραψε ρεκόρ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Markit, συνεχίζονται οι περικοπές στις θέσεις εργασίας.
Στην Ισπανία ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες, σε υψηλά 27 μηνών, ενώ στον αντίποδα η Ελλάδα κατέγραψε επιδείνωση στις 48,6 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
Οι περισσότερες χώρες επέστρεψαν στην ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ολλανδία.
Στο μέτωπο των εταιρικών, πτώση 69% στα 3,1 δισ. δολ. σημείωσαν τα κέρδη της HSBC στο α΄εξάμηνο του 2020, με τις προβλέψεις για επισφάλειες να καταγράφουν άλμα στα 6,9 δισ. εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Η τράπεζα εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια μπορεί να εκτοξευθούν στα 13 δισ. δολ.
Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 65% στα 4,3 δισ. δολ.
Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) υποχώρησε στο 3,8%, από 11,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 15%, λόγω της ακύρωσης καταβολής του μερίσματος δ΄τριμήνου 2020.
Ζημιές 1,26 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Societe Generale για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς η τράπεζα ενίσχυσε τις προβλέψεις λόγω και της πανδημίας και μείωσε την αξία των εργασιών trading.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Frédéric Oudéa, δήλωσε στο CNBC ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν στην πραγματικότητα το χειρότερο εν μέσω της κρίσης Covid-19.
«Βλέπουμε τον αντίκτυπο της κρίσης στις επιχειρήσεις μας, με το lockdown.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι στην πραγματικότητα είδαμε μια ανάκαμψη τον Ιούνιο ή τα μέσα Μαΐου, αρχίζοντας από τα μέσα Μαΐου ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές για όλες τις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Oudéa, προσθέτοντας «τώρα είμαστε έτοιμοι να ανακάμψουμε μαζί με τις οικονομίες».
Σημειώνεται ότι η γαλλική τράπεζα έκανε προβλέψεις 653 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση.
Αυτό που αποκαλεί «κόστος κινδύνου» είναι τώρα τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό που ήταν την ίδια περίοδο του 2019.

Ασία: Κέρδη σε Τόκιο και Σαγκάη

Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σαγκάης,  με το θετικό κλίμα να διαμορφώνεται από τα κέρδη στη Wall Street , την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου και τη βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνας.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με 2,24% στις 22.195,38 μονάδες,
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,03%, στις 1.522,64 μονάδες.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν μια δεκαετία καθώς βελτιώθηκε η εγχώρια ζήτηση.
Στη Σαγκάη ο Shanghai Composite Index ενισχύθηκε 1,75% στις 3.367 μονάδες.
Πτώση 0,56% στις 24.458 μονάδες σημείωσε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης